»Minister 
naj razmisli 
o odstopu!«

Gantar: Takojšnji ukrepi so zaradi stanja zdravstvene blagajne nujni.

Objavljeno
23. april 2012 23.36
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – »Zaradi zgrešene zdravstvene politike, ki jo vodi vlada in za katero je v njej najbolj odgovoren minister za zdravje Tomaž Gantar, predlagamo, da minister razmisli o odstopu,« so v pismu, naslovljenem na ekonomsko-socialni svet, premiera Janeza Janšo, poslance in medije, zapisali v Gibanju za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki ima 74.000 članov in ga vodi Julijana Bizjak Mlakar.

Predlogi vlade za varčevanje v zdravstvu v višini 119 milijonov evrov pomenijo zmanjšanje solidarnosti, pravičnosti in dostopa do zdravstva revnim in manj premožnim bolnikom. Namesto predlaganih ukrepov se zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje, s čimer bi pridobili 65 milijonov evrov, za več pozornosti pri javnih naročilih, kjer se izgubi 30 odstotkov denarja, za znižanje marž zdravilom ter za znižanje lastnih stroškov ZZZS in zmanjšanje privatizacije.

»Takojšnji ukrepi so zaradi stanja zdravstvene blagajne nujni. Z uveljavitvijo predlaganih varčevalnih ukrepov bomo lahko pridobili čas za zdravstveno reformo, ki bo zasnovana na socialnem sporazumu,« se je odzval minister Tomaž Gantar. Napovedal je, da bo v reformo vključena vsa zainteresirana strokovna in širša javnost.