Nadaljevanje pogajanj sindikatov z vlado v podskupinah

Po novem se bodo pogajali o plačah in drugih prejemkih, standardih in normativih ter o socialnih standardih.

tor, 17.04.2012, 10:00; spremenjen: 13:40
Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ne podpirajo splošne stavke javnega sektorja. Sindikate javnega sektorja zato pozivajo, naj solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in sodelujejo pri iskanju konsenza, so sporočili iz GZS. »Napovedana stavka javnega sektorja je legitimna odločitev sindikatov, vendar je v danih težkih gospodarskih razmerah ne podpiramo,« so zapisali v GZS. Svoje stališče so obrazložili z besedami: »Medtem ko se javni dolg povečuje, ko se boniteta Slovenije znižuje in ko vse težje in vse dražje prihajamo do finančnih sredstev, ostaja obseg javne porabe na ravni, ki je za 20 odstotkov višja kot v obdobju rekordnega gospodarskega razvoja v letih 2007 in 2008.«

Ljubljana - Predstavniki vladne pogajalske skupine in predstavniki koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja bodo s pogajanji o stavkovnih zahtevah nadaljevali v podskupinah. Sviz je pripravljen popuščati pri plačah, ne pa pri normativih in standardi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Danes se bosta sestali podskupini, ki se bosta pogajali o plačah ter o standardih in normativih na področju izobraževanja.

Pogajanja bodo potekala tudi v času stavke.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak je ob robu današnjih pogajanj pojasnil, da si vladna stran v tem tednu želi priti do neke kompromisne rešitve, ki bi bila tudi podlaga za prekinitev oziroma konec stavke. Kot je dejal, se bodo s sindikati pogovarjali do zadnjega roka za vložitev dopolnil na predlog zakona. Če niti do takrat ne pride do dogovorov, bodo šle nadaljnje odločitve vlade po njegovih ocenah v smeri, da kljub neusklajenosti vztrajajo na predlaganih zakonskih rešitvah.

Več kot 20 sindikatov je poslalo svoje zahteve, vlada jih je v odgovoru zajela po posameznih sklopih. »Lahko si zamislite, koliko časa bo stavka trajala, če bodo seveda vztrajali na tem, da se okoli vsake izmed teh stavkovnih zahtev tudi sporazumemo oziroma jo rešimo,« je povedal Vizjak.

Sindikati so pristali na predlog vlade, da se bodo pogajali ločeno po treh podskupinah, in sicer o plačah in drugih prejemkih, o standardih in normativih, ki se večinoma vežejo na področje izobraževanja, ter o socialnih standardih.

O tem, kdaj bi se sestala tretja podskupina, ki bo obravnavala zakon, ki posega v socialne transferje, odpravnine in nadomestila, se pogajalski strani za zdaj še nista dogovorili.

Po ocenah Štruklja se je sicer stavki, ki je napovedana za sredo, še mogoče izogniti, vendar je verjetnost za to kljub nadaljevanju pogajanj zelo majhna. Dodal je, da se bodo z vlado pogajali tudi v času stavke.

Povezane novice

Poslanci potrdil novelo intervencijskega zakona
17. april ob 12:20
Regres se bo javnim uslužbencem izplačal junija. Enako bo veljalo za podjetja v več kot četrtinki lasti države.
Prijavi sovražni govor