Nadaljevanje pogajanj sindikatov z vlado v podskupinah

Po novem se bodo pogajali o plačah in drugih prejemkih, standardih in normativih ter o socialnih standardih.

tor, 17.04.2012, 10:00; spremenjen: 13:40
Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ne podpirajo splošne stavke javnega sektorja. Sindikate javnega sektorja zato pozivajo, naj solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in sodelujejo pri iskanju konsenza, so sporočili iz GZS. »Napovedana stavka javnega sektorja je legitimna odločitev sindikatov, vendar je v danih težkih gospodarskih razmerah ne podpiramo,« so zapisali v GZS. Svoje stališče so obrazložili z besedami: »Medtem ko se javni dolg povečuje, ko se boniteta Slovenije znižuje in ko vse težje in vse dražje prihajamo do finančnih sredstev, ostaja obseg javne porabe na ravni, ki je za 20 odstotkov višja kot v obdobju rekordnega gospodarskega razvoja v letih 2007 in 2008.«

Ljubljana - Predstavniki vladne pogajalske skupine in predstavniki koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja bodo s pogajanji o stavkovnih zahtevah nadaljevali v podskupinah. Sviz je pripravljen popuščati pri plačah, ne pa pri normativih in standardi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Danes se bosta sestali podskupini, ki se bosta pogajali o plačah ter o standardih in normativih na področju izobraževanja.

Pogajanja bodo potekala tudi v času stavke.

Vodja vladne pogajalske skupine, minister za delo Andrej Vizjak je ob robu današnjih pogajanj pojasnil, da si vladna stran v tem tednu želi priti do neke kompromisne rešitve, ki bi bila tudi podlaga za prekinitev oziroma konec stavke. Kot je dejal, se bodo s sindikati pogovarjali do zadnjega roka za vložitev dopolnil na predlog zakona. Če niti do takrat ne pride do dogovorov, bodo šle nadaljnje odločitve vlade po njegovih ocenah v smeri, da kljub neusklajenosti vztrajajo na predlaganih zakonskih rešitvah.

Več kot 20 sindikatov je poslalo svoje zahteve, vlada jih je v odgovoru zajela po posameznih sklopih. »Lahko si zamislite, koliko časa bo stavka trajala, če bodo seveda vztrajali na tem, da se okoli vsake izmed teh stavkovnih zahtev tudi sporazumemo oziroma jo rešimo,« je povedal Vizjak.

Sindikati so pristali na predlog vlade, da se bodo pogajali ločeno po treh podskupinah, in sicer o plačah in drugih prejemkih, o standardih in normativih, ki se večinoma vežejo na področje izobraževanja, ter o socialnih standardih.

O tem, kdaj bi se sestala tretja podskupina, ki bo obravnavala zakon, ki posega v socialne transferje, odpravnine in nadomestila, se pogajalski strani za zdaj še nista dogovorili.

Po ocenah Štruklja se je sicer stavki, ki je napovedana za sredo, še mogoče izogniti, vendar je verjetnost za to kljub nadaljevanju pogajanj zelo majhna. Dodal je, da se bodo z vlado pogajali tudi v času stavke.

Povezane novice

Poslanci potrdil novelo intervencijskega zakona
17. april ob 12:20
Regres se bo javnim uslužbencem izplačal junija. Enako bo veljalo za podjetja v več kot četrtinki lasti države.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
majtaj

Vizjak brunda sam sebi : Naj hudiča že nekdo prime ta vrata ,da se ne bodo guncala,rad bi le vstavil ključ v ključavnico,hk.

17. april 2012, ob 16:14:35
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej