Ni gotovo, kdaj znižane pokojnine spet po starem

Novela zakona predvideva vrnitev višine pokojnine vsem, ki so jo znižali junija lani. Poslanci o njej danes.

Objavljeno
12. marec 2013 20.51
Slovenija, Ljubljana, 16.November.2011, Upokojenci. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Skoraj 20.000 upokojencev, ki jim je zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) znižal pokojnino, upa na sprejetje novele Zujfa, ki sta jo predlagali poslanski skupini PS in SD in po kateri se bo višina njihovih izplačil vrnila na prejšnjo raven. O njej naj bi poslanci razpravljali danes.

Ena od točk dnevnega reda parlamentarnega odbora za finance je obravnava novele Zujfa, po kateri naj bi vsi, ki prejemajo del pokojnine iz državnega proračuna in so jim jo junija lani zato zmanjšali, spet dobivali enako visoko pokojnino kot prej. »Ljudem naj se vrnejo pridobljene pravice. Merila, po katerih so nižali pokojnine, niso bila jasna, saj so, denimo, tisti, ki so bili zaposleni v JLA, vplačevali prispevke, le da v poseben sklad, vendar so jim jih znižali.

Po drugi strani jih niso nižali tistim, ki prispevkov niso plačevali, na primer duhovnikom, ki jih do leta 1973 sploh niso mogli. Zakonodajalec v vsem tem času ni predstavil argumentov, zakaj obstajajo razlike v 232. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, v katerem so opredeljene kategorije ljudi, ki jim del pokojnine krije proračun,« je dejala poslanka SD Andreja Črnak Meglič, ena od predlagateljic novele zakona. Podporo so ji za zdaj zagotovili poslanci SD, PS in Desusa. To pomeni skupaj 42 glasov, tako da njena usoda ni gotova. Slišati pa je, da bi utegnili razpravo o njej preložiti za določen čas.