Odbor za finance umaknil z dnevnega reda obravnavo predloga novele varčevalnega zakona

Predlog za umik je prišel iz poslanske skupine PS, ki je skupaj s poslanci SD tudi vložila predlog novele.

Objavljeno
13. marec 2013 11.56
16.1.2012 Ljubljana, Slovenija. Motiv iz Ljubljane.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko so za danes predvideno obravnavo predloga novele zakona za uravnoteženje javnih financ umaknili z dnevnega reda in jo prestavili na eno od prihodnjih sej odbora. Predlog za umik z dnevnega reda je prišel iz poslanske skupine PS, ki je skupaj s poslanci SD tudi vložila predlog novele.

Poslanci PS in SD želijo s predlogom novele iz zakona za uravnoteženje financ (Zujf) umakniti določbo, ki je nekaterim skupinam upokojencev po uveljavitvi varčevalnega zakona dodelila nižje pokojnine. Barbara Žgajner Tavš (PS) je predlog za prestavitev obravnave utemeljila z oblikovanjem nove koalicije in dejstvom, da je bil glede določb 143. člena Zujfa pred ustavnim sodiščem sprožen postopek za oceno ustavnosti.

Po besedah Žgajner Tavševe bi veljalo morebitni novi vladi dati možnost, da se opredeli do predloga novele, hkrati pa počakati na presojo ustavnega sodišča. Z razlogi za prestavitev obravnave, ki jih je podala Žgajner Tavševa, so se strinjali tudi člani odbora iz vrst SD, DeSUS in DL. Poslanci SDS, SLS in NSi so odločitev o umiku točke z dnevnega reda prepustili predlagateljem novele, ob tem pa znova opozorili na po njihovem mnenju "nekonsistentnost" novele.

Po besedah Damjane Petavar Dobovšek (SDS) bi novela posegla v proračun in terjala njegov rebalans. Kot je dejala, bi bilo treba na podlagi novele v letu 2015 v proračunu zagotoviti vsaj 66,4 milijona evrov in dodatno še poračun zamudnih obresti. Na finančne posledice predloga novele sta opozorila tudi Jožef Horvat (NSi) in Roman Žveglič (SLS). Ob tem je Horvat izrazil bojazen, da bo Slovenija z nastopom nove koalicije zopet več trošila kot pa ustvarila.

Kot so predlagatelji novele s prvopodpisanim Jankom Vebrom (SD) zapisali v obrazložitvi, želijo z novelo preprečiti nesorazmerno poseganje v pokojnine na trajni osnovi, ki so delno ali v celoti financirane iz proračuna. Pravica do pokojnine po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bi se tako lahko izvrševala za vse upravičence na podlagi enake obravnave.