Plače slovenskih vojakov na misijah za osem odstotkov nižje

Mors: Pripadnikom SV v mednarodnih operacijah in misijah se bodo plače znižale za osem odstotkov in ne za dvajset.

Objavljeno
29. maj 2012 14.23
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Predlog novele uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske (SV) pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oz. z mednarodnimi pogodbami, predvideva znižanje osnovnih plač za osem odstotkov in je povezano z uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Na ministrstvu izjavo predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka, da naj bi vlada pripadnikom SV v mednarodnih operacijah in misijah plače znižala za 20 odstotkov, označujejo za neresnično in zavajajočo. Kot poudarjajo na ministrstvu, takšnega predloga niti minister Aleš Hojs niti kdorkoli drug z ministrstva ni predstavil predstavnikom sindikatov.

Namen ponedeljkovega sestanka je bila seznanitev reprezentativnih sindikatov na ministrstvu z varčevalnimi ukrepi vlade, ki posegajo tudi na področje obrambnega resorja. V tem okviru je minister Hojs med drugim predstavil tudi omenjeni predlog novele, pojasnjujejo na ministrstvu. Kot opozarjajo, na sestanku predsednika SVS sploh ni bilo.

Predlagane spremembe se nanašajo na uskladitev osnove za plače in drugih prejemkov pripadnikov SV med opravljanjem službe v mednarodnih operacijah in misijah z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Osemodstotno znižanje osnovnih plač za delo v tujini je predvideno tudi za delo ostalih javnih uslužbencev v tujini.

Kot pravijo na ministrstvu, so predstavnikom sindikatov v okviru varčevalnih ukrepov predstavili tudi predlog vladnega sklepa, s katerim bi se posebne nagrade ob sklenitvi in podaljšanju pogodb o zaposlitvi v SV začasno znižale za 20 odstotkov. Ukrep naj bi veljal od prvega dne naslednjega meseca, ki sledi mesecu, v katerem bo uveljavljen zakon za uravnoteženje javnih financ, pa do 31. decembra 2013.

Na ministrstvu še poudarjajo, da so reprezentativni sindikati oba predloga sprejeli z razumevanjem in ju podprli.