Podpis sporazuma med sindikati in vlado negotov

Vlada in sindikati se pogajajo že od zgodnjega popoldneva. V ospredju sta način znižanja plač in pokojnine.

Objavljeno
09. maj 2012 14.29
J. S. S., Ni. Č., Delo.si
J. S. S., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes sestankujejo glede zadnjih približevalnih predlogov varčevalnih ukrepov. Ali bo danes prišlo do podpisa stavkovnega sporazuma, še ni jasno, poroča STA.

Sindikati poudarjajo, da se je treba dogovoriti še glede načina zniževanja plač, nezadovoljni so tudi zaradi sprememb upokojitvenih pogojev.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) in predsednik koordinacije stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju Branimir Štrukelj opozarja, da ostaja nekaj resnih odprtih vprašanj, ki so se po njegovih besedah ponovno okrepila, predvsem glede načina zniževanja plač, bodisi linearno bodisi kombinirano. Velika večina sindikatov v javnem sektorju je po njegovih besedah opozorila, da vztrajajo pri kombiniranem načinu zniževanja plač. »Ali to pomeni, da je to pogoj za podpis, nismo ugotavljali, tako da je to nepredvidljivo,« je dejal pred začetkom današnjega sestanka.

Zmotilo jih je tudi dopolnilo glede sprememb pogojev upokojevanja v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ. Dejal je, da bodo na sestanku z vlado najprej zahtevali, da se to dopolnilo iz zakona umakne, ker sicer težko pristanejo na podpis sporazuma. Dodaja, da bo v primeru, da vlada ne umakne dopolnila, razmislil o sklicu še ene seje glavnega stavkovnega odbora Sviza, kjer bi to vprašanje ponovno pretehtali.

Minister za delo, družino in socialne zadeve in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je pred začetkom sestanka dejal, da računa na korektnost, in sicer da sindikati ne bodo vedno znova prihajali z novimi zahtevami.

Kot pravi, vlada ni pripravljena popuščati dlje, kot je bilo dogovorjeno na koalicijskem sestanku v nedeljo oz. ni pripravljena popuščati glede zahtev, ki bi imele znatne finančne posledice. Glede spremembe pri izplačilu regresa pravi, da bo to ostalo v zakonu, ne bo pa uvrščeno v stavkovni sporazum.

Glede zahteve Sviza po umiku standardov in normativov iz zakona je Vizjak dejal, da so se pripravljeni pogajati v okviru socialnega sporazuma.

O vloženem koalicijskem dopolnilu na člen zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanaša na pogoje upokojitve, je Vizjak dejal, da je to povsem racionalen predlog. Pravi, da želijo iz pokojninske blagajne izvzeti vse, kar ni povezano s plačami in prispevki, s tem pa želijo dvigniti pokojnino tistim, ki so pokojnine pošteno vplačali.

Sleherna pravica, ki se izplačuje iz pokojninske blagajne in nima zveze s pokojninami, bremeni tiste, ki so vplačevali prispevke, poudarja minister in dodaja, da se mu zdi normalno, da je takšna sprememba v interesu vseh tistim, ki so pošteno plačevali pokojninske prispevke in sedaj pričakujejo dostojno pokojnino.