Policisti dosegli načelni dogovor, referenduma (verjetno) ne bo

Pogajalci vlade in policijskih sindikatov so se po sedmih urah dogovorili o vsebini sporazuma. Jutri jih čaka podpis.

tor, 29.05.2012, 17:53; spremenjen: 18:35

Jutri dopoldne bi lahko strani potrdili dogovor in ga popoldne tudi podpisali. To pa bi po Vizjakovem mnenju omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona.

Da bi varčevalni ukrepi, ki jih prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ, začeli veljati 1. junija, je vse manj verjetno, tudi če bodo vlada in policisti jutri podpisali sporazum.

Ljubljana - Vlada in policisti so znova tik pred dogovorom. Ministru za delo Andreju Vizjaku je uspelo doseči dogovor z obema predsednikoma sindikatov. Če ga danes potrdijo še njihovi organi in vlada, referenduma ne bo.

»Dogovorili smo se o vsebini sporazuma, jutri ga odnesem v Pomurje in tam ga bo vlada obravnavala skupaj s kolektivno pogodbo, ki ji je že dodan normativni del, v katerem smo opredelili specifike policijskega dela,« je po sedmih urah pogajanj povedal Vizjak.

Potrdil je, da je v dogovoru tudi umik referendumske pobude. Minister pričakuje, da bosta obe strani vsebino potrdili, čeprav se scenarij iz prejšnjega tedna, ko sta sindikata zavrnila že parafiran dogovor, tokrat lahko ponovi na vladni strani.

Dogovor je po njegovem za vlado finančno še vzdržen, korak naprej pa pomeni tudi za policiste. Če bo podpisan, Vizjak upa, da bodo pobudo že jutri umaknili.

Povedal je, da dogovor s policisti ne posega v že sklenjene dogovore z drugimi sindikati, ne v zakon o uravnoteženju javnih financ in ne v plačni sistem v javnem sektorju. Prvi podpisani pod referendumsko pobudo Zoran Petrovič je bil včeraj po pogajanjih kratek: »Dosegli smo dogovor, ki ga moramo preučiti, dokončne odločitve bodo sprejete jutri.«

Prvi junij se odmika

Po ugotovitvi predsednika državnega zbora, da je referendumska pobuda umaknjena (kar bi se lahko zgodilo v enem ali dveh dneh od sprejetja obvestila vlagatelja) in da ni več ovire za razglasitev zakona, tega pošlje predsedniku republike. Ta mora razglasiti zakon najpozneje osem dni po ugotovitvi predsednika državnega zbora o umiku referendumske pobude.

»V praksi prevladuje navada, da v takem primeru predsednik republike razglasi zakon takoj ali naslednji dan, ko je o tem obveščen. Nato se zakon objavi v uradnem glasilu, veljati pa začne petnajsti dan po objavi, razen če ni v zakonu določeno drugače. To pomeni, da je vacatio legis (t. i. mirovanje zakona pred njegovo uveljavitvijo) petnajst dni. Na podlagi navedenega je jasno, da ti ukrepi 1. junija nikakor ne morejo začeti veljati,« je razložil dr. Igor Kaučič.

V prispevku Vlada in policisti zadnjič za pogajalsko mizo preberite, na katere kompromise je bila pripravljena vlada in kaj so zahtevali policisti.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Neznan

Neznan
Obstoji velika verjetnost, da nas bodo potegnilli iz dreka, v katerega nas je pripeljala rdeča oblast.


Malo več kulturnega izražanja pa si le želim brati. Primitivizem nas ne bo pripeljal iz krize.

30. maj 2012, ob 07:05:28
wladymyr

Kako se policaji dogovarjajo o vsebini sporazuma?
S službeno pištolo.

29. maj 2012, ob 20:12:38
wladymyr

Zakaj dvigajo policisti loparje na cestah?
Ker se jim bliža referendum.

29. maj 2012, ob 20:09:53
Neznan

Kar je res, je res!
Imamo vlado, ki je sposobna komunicirati z vsemi, zna prisluhniti in ustrezno ukrepati.
Obstoji velika verjetnost, da nas bodo potegnilli iz dreka, v katerega nas je pripeljala rdeča oblast.

29. maj 2012, ob 18:48:58
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej