Policisti dosegli načelni dogovor, referenduma (verjetno) ne bo

Pogajalci vlade in policijskih sindikatov so se po sedmih urah dogovorili o vsebini sporazuma. Jutri jih čaka podpis.

tor, 29.05.2012, 17:53; spremenjen: 18:35

Jutri dopoldne bi lahko strani potrdili dogovor in ga popoldne tudi podpisali. To pa bi po Vizjakovem mnenju omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona.

Da bi varčevalni ukrepi, ki jih prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ, začeli veljati 1. junija, je vse manj verjetno, tudi če bodo vlada in policisti jutri podpisali sporazum.

Ljubljana - Vlada in policisti so znova tik pred dogovorom. Ministru za delo Andreju Vizjaku je uspelo doseči dogovor z obema predsednikoma sindikatov. Če ga danes potrdijo še njihovi organi in vlada, referenduma ne bo.

»Dogovorili smo se o vsebini sporazuma, jutri ga odnesem v Pomurje in tam ga bo vlada obravnavala skupaj s kolektivno pogodbo, ki ji je že dodan normativni del, v katerem smo opredelili specifike policijskega dela,« je po sedmih urah pogajanj povedal Vizjak.

Potrdil je, da je v dogovoru tudi umik referendumske pobude. Minister pričakuje, da bosta obe strani vsebino potrdili, čeprav se scenarij iz prejšnjega tedna, ko sta sindikata zavrnila že parafiran dogovor, tokrat lahko ponovi na vladni strani.

Dogovor je po njegovem za vlado finančno še vzdržen, korak naprej pa pomeni tudi za policiste. Če bo podpisan, Vizjak upa, da bodo pobudo že jutri umaknili.

Povedal je, da dogovor s policisti ne posega v že sklenjene dogovore z drugimi sindikati, ne v zakon o uravnoteženju javnih financ in ne v plačni sistem v javnem sektorju. Prvi podpisani pod referendumsko pobudo Zoran Petrovič je bil včeraj po pogajanjih kratek: »Dosegli smo dogovor, ki ga moramo preučiti, dokončne odločitve bodo sprejete jutri.«

Prvi junij se odmika

Po ugotovitvi predsednika državnega zbora, da je referendumska pobuda umaknjena (kar bi se lahko zgodilo v enem ali dveh dneh od sprejetja obvestila vlagatelja) in da ni več ovire za razglasitev zakona, tega pošlje predsedniku republike. Ta mora razglasiti zakon najpozneje osem dni po ugotovitvi predsednika državnega zbora o umiku referendumske pobude.

»V praksi prevladuje navada, da v takem primeru predsednik republike razglasi zakon takoj ali naslednji dan, ko je o tem obveščen. Nato se zakon objavi v uradnem glasilu, veljati pa začne petnajsti dan po objavi, razen če ni v zakonu določeno drugače. To pomeni, da je vacatio legis (t. i. mirovanje zakona pred njegovo uveljavitvijo) petnajst dni. Na podlagi navedenega je jasno, da ti ukrepi 1. junija nikakor ne morejo začeti veljati,« je razložil dr. Igor Kaučič.

V prispevku Vlada in policisti zadnjič za pogajalsko mizo preberite, na katere kompromise je bila pripravljena vlada in kaj so zahtevali policisti.

Prijavi sovražni govor