Poprava Zujfa bo državo stala 23 milijonov evrov

Okoli 8000 upokojencem bo zavod izplačal poračun do konca junija.

Objavljeno
22. marec 2013 10.53
Posodobljeno
22. marec 2013 10.53
Ljubljana 30.09.2011 - Starostniki na ljubljanskih ulicah.foto:Blaž Samec/DELO
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana – Predvidoma aprila bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) izplačal višje pokojnine vsem upokojencem, ki jih je prizadel zakon o urejanju javnih financ (Zujf). Zavod jim bo izdal nove odločbe o višini pokojnin, ki bodo enake kot maja 2012.

Po razveljavitvi 143. člena Zujfa bo imelo približno 18.000 upokojencev, ki jim je Zujf znižal pokojnino, od aprila enako višino pokojnine, kot so jo imeli do 1. junija 2012. Dopolnitev Zujfa, ki je začela veljati z novim letom, je iz znižanja namreč že izvzela okrog 8000 upokojencev, ki so do leta 1992 delali v republikah nekdanje Jugoslavije in plačevali v njihove sklade pokojninskega zavarovanja.

V primerih upokojencev, ki še nimajo pravnomočne odločbe, izdane avgusta 2012, saj so proti odločbi vložili pritožbo, ki še ni rešena, ali pa so vložili tožbo na sodišče, bo odločba ustavnega sodišča veljala tudi za nazaj. Takih upokojencev je približno 8000. Zavod jim bo poračun razlike od 1. 6. 2012 do 1. 4. 2013 izplačal najpozneje z junijskimi pokojninami, je pojasnil direktor Zpiza Marijan Papež.

V primeru, ko imajo upokojenci, ki jim je Zujf znižal pokojnine, že pravnomočne odločbe, saj na Zpiz niso vložili pritožbe oziroma na sodišče niso vložili tožbe zoper odločbo o pritožbi, bo odločba ustavnega sodišča učinkovala le za naprej. To pomeni, da bodo upokojenci s pravnomočnimi odločbami od aprila prejemali pokojnine v enaki višini kot maja 2012, ne bodo pa dobili poračuna razlike za nazaj.

Da bi zagotovili enakopraven položaj obeh skupin upokojencev, bo Zpiz ministrstvu za finance predlagal, da zagotovi zakonsko podlago, ki bo omogočala poračun tudi za upokojence s pravnomočno odločbo. Če država tega enakopravnega položaja ne bo zagotovila, lahko pričakujemo tožbe upokojencev, ki do poračuna ne bodo upravičeni, menijo na Zpizu.

Na ministrstvu za finance ukrepov, ki jih vključuje Zujf in se nanašajo na predloge drugih resorjev, kot pravijo, ne morejo pojasnjevati, zato smo se obrnili na ministrstvo za delo, kjer so nam odgovorili, »da je neustavnost in krivice, ki jih je prepoznalo tudi ustavno sodišče in na katere je bilo v preteklosti že opozorjeno, treba popraviti«. Tega da se bodo lotili tako, kot se bodo dogovorili v koaliciji.

Kje bodo dobili 23 milijonov evrov, kolikor bi znašalo poplačilo razlike pokojnin za nazaj obema skupinama upokojencev, tistih s pravnomočnimi odločbami in onih brez, niso pojasnili.

Poračun pokojnin za nazaj le nekaterim

Papež je pojasnil, da je do poračuna pokojnin zaradi Zujfa od 1. junija lani že danes upravičenih 8000 upokojencev. Gre za upokojence, ki še nimajo pravnomočne odločbe o odmeri pokojnine.

Od tega 6000 upokojencem na Zpizu še ni uspelo rešiti pritožb, 1750 upokojencev je vložilo tožbe na sodišče, preostali pa so iz Zpiza šele v zadnjem času dobili odgovor na pritožbo, zato imajo do uveljavitve odločbe ustavnega sodišča še čas, da prav tako vložijo tožbo na sodišče.

Upokojenci, ki po uveljavitvi Zujfa, niso uveljavljali sodnega varstva in so že prejeli pravnomočne odločbe, pa zgolj na podlagi odločbe ustavnega sodišča niso upravičeni do poračuna. Če država ne bo sprejela ustrezne zakonodaje za izplačilo razlike zneskov pokojnin za nazaj tudi za to skupino ljudi, za poračun zanje ni pravne podlage, so pojasnili na Zpizu, kjer domnevajo, da bodo v tem primeru sledile nove tožbe oškodovancev. Zato bodo resornemu ministrstvu predlagali, naj se zavzame za sprejetje novega zakona, ki bi odpravil neenakopravni položaj prizadetih.

S prvotnim zakonom o urejanju javnih financ (Zujf) so pokojnine znižali več kot 26.000 upokojencem, ki so vsaj del pokojnine prejemali iz proračuna, nekaterim tudi za več kot 300 evrov na mesec. Tistim, ki so že prej dobivali manj kot 622 evrov, niso posegali v prejemke, prav tako v pokojnine niso posegali veteranom vojne za Slovenijo, azbestnim bolnikom in žrtvam dachauskih procesov. Z dopolnitvijo Zujfa (Zujf A) pa so letos januarja na prejšnjo raven že vrnili pokojnine več kot 6000 posameznikom, ki so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ in vplačevali v tamkajšnje pokojninske sklade. Tej skupini upokojencev Zpiz ne bo izdal novih odločb, prav tako zanje ne veljajo učinki odločbe ustavnega sodišča o poplačilu razlike za nazaj.

Na Zpizu so opozorili tudi na dejstvo, da odločba ustavnega sodišča ne govori o obrestih, kar bo morala urediti ustrezna zakonodaja; ustavno sodišče tudi še ni odločalo o ustavnosti ukinitve letnega dodatka za upokojence, ki imajo pokojnine višje od 622 evrov.

Finančni učinki

Če bodo na podlagi morebitne nove zakonske ureditve do poračuna upravičeni vsi upokojenci, ki jim je Zujf znižal pokojnine, bo po izračunih Zpiza znesek poračuna znašal približno 23 milijonov evrov. Ta znesek se bo znižal za milijon evrov, če upokojencem, ki so zaradi varčevalnega zakona ostali tudi brez letnega dodatka, tega ne bo treba vračati. Pri skupnem izračunu, koliko nas bo skupaj stal Zujf, moramo k izračunom prišteti še administrativne in materialne stroške Zpiza, ki so jih imeli z izvajanjem Zujfa in pozneje z vračilom v prvotno stanje. Ti po prvih ocenah znašajo okoli 800.000 evrov. Neznanka je za zdaj znesek, ki ga bo morala država plačati za nazaj za 8000 upokojencev, ki nimajo pravnomočne sodbe. Zpiz namreč nima evidence, ki bi pokazala, kolikšne zneske so odtrgali posameznikom.

In koliko bi z Zujfom prihranili pri pokojninah? Za sedem mesecev lanskega leta je bil finančni učinek znižanja pokojnin 17 milijonov evrov. Finančni učinek je bil manjši za milijon evrov, saj je bilo 6000 upokojencev, ki so se jim pokojnine znižale na 622 evrov, po novem, ker so presegli z zakonom določeno mejo, upravičenih do letnega dodatka.

Zaradi dopolnila Zujfa, ki je začel veljati na začetku letošnjega leta in ki je iz znižanja izvzel 6000 upokojencev, so bile pokojnine januarja letos višje za skoraj pol milijona evrov. To pomeni, da bi letos z upoštevanjem dopolnitve Zujfa prihranili okoli 22 milijonov evrov.