Prvi odzivi ZSSS na predlagano pokojninsko reformo? Pozitivni.

»Ta vlada je bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise - upoštevala je posamezne zahteve iz leta 2011.«

tor, 18.09.2012, 14:36; spremenjen: 15:04
Lučka Böhm sicer pričakuje, da se pri pogajanjih ne bo hitelo in lovilo 1. januar 2013, to je datum, ki si ga je vlada zadala kot cilj, ko naj bi reforma začela veljati. »Bolj pomembno je pripraviti kakovosten zakon, ki ga ne bo treba popravljati, zato ne bi bila katastrofa, če bi reforma začela veljati kakšen mesec pozneje,« je dejala.

Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) je predstavila svoj pogled na predlagano pokojninsko reformno. Kot je povedala izvršna sekretarka za socialno področje ZSSS Lučka Böhm, so njihove prve reakcije na reformo dokaj pozitivne, saj je vlada pri njeni pripravi upoštevala nekatere zahteve sindikatov iz pogajanj leta 2011 na referendumu zavrnjeni reformi.

Po besedah Böhmove gredo tako v ZSSS na pogajanja z vlado in delodajalci, ki se bodo začela v sredo, »z neko mero optimizma, posebej ker ugotavljamo, da je ta vlada bistveno bolj pripravljena sklepati kompromise,« poroča STA.

• Kot dobro ocenjujejo določbo, da bo za starostno upokojitev dovolj 40 let pokojninske dobe brez odbitkov in 60 let dopolnjene starosti, bodo pa predlagali, da se potrebna pokojninska doba za ženske zmanjša na 38 let.

• Kot pozitivno vidijo tudi določbo, da se je obdobje za odmero pokojninske osnove glede na leta 2011 predlagano pokojninsko reformo s 30 skrajšalo na 28 let najugodnejših zaporednih let minus tri najslabša leta.

• Bo pa sindikat v pogajanjih po besedah Böhmove predlagal, da se v reformi glede na zdajšnji predlog izboljša položaj tistih, ki so se zavarovali že kot najstniki, prav tako tistih, ki so študirali.

• V sindikatu tudi predlagajo, da se izenačijo t. i. bonusi in malusi, saj so v predlogu bonusi začasni, malusi pa doživljenjski.

• Precej pozornosti v pogajanjih nameravajo nameniti tudi višini pokojnin, saj po besedah Böhmove niso prepričani, da se bo padanje pokojnin z reformo popolnoma ustavilo.

• V sindikatu podpirajo tudi uvedbo subvencij delodajalcem, ki zaposlujejo delavce, starejše od 60 let in mlajše od 26 let.

• Uvedbo obveznosti, da mora Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije vsakemu zavarovancu enkrat letno poslal informacijo o plačanih prispevkih, v ZSSS podpirajo, jih pa skrbi, da bi uvedba omenjenih informativnih osebnih računov pomenila prvi korak k uvajanju individualnih osebnih pokojninskih računov. »Zato bomo predlagali, da se namesto besedne zveze 'informativni osebni račun', uporabi besedna zveza 'informativni osebni izračun',« je dejala Böhmova.

• V sindikatu bodo tudi predlagali, da se t. i. bonusi (pribitki) in malusi (odbitki) izenačijo. Kot namreč opozarjajo, so zdaj predlagani bonusi za tiste, ki bodo delali kljub temu, da izpolnjujejo pogoje za upokojitev, začasni, medtem ko so malusi doživljenjski.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič sicer kot pomembno ocenjuje, da bi se pogajanja z vlado in delodajalci začela brez pritiskov in sklicevanja na bonitetne hiše.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
krivica

Čisto zapravljanje časa je ta čvek o reformah, ker čez par let bodo spet vse nove .Jasno da bodo sprejemali takšne zakone kot jih hoče Evropa,ki je kapitalistična in izkorišča delovno silo, pa še bolj jo bo. Dokler ne bodo ljudje na cestah pokazali da je dost.Cankar je vedel in tako je še zdaj in bo vedno tako. Hlapci smo.

21. september 2012, ob 08:53:57
Neznan

Delov pooblaščenec NE PRIZNAJE....

19. september 2012, ob 10:30:58
Neznan

Zanimivo pa bo danes brati mnenje pooblaščenega Delovega pridigarja, njegovo rdečo svetost, MENS SANO.
Da vidimo...

18. september 2012, ob 20:25:34
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej