SD bo o privatizaciji podjetij še razmislila

Paket 15 podjetij za prodajo gre v DZ, SD bo o podpori še razmislila, predviden je sestanek z ministrom Čuferjem.

Objavljeno
30. maj 2013 20.09
Ljubljana 16.05.2012 - Igor Luksic.foto:Blaz Samec/DELO
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika
Zoran Potič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana - Parlament bo verjetno na junijski seji odločal tudi o seznamu petnajstih podjetij v delni državni lasti, ki gredo v prodajo. Toda ena od koalicijskih strank, SD, prodaji odločno nasprotuje. O tem je danes četverica predsednikov govorila na sestanku vrha koalicije.

Sestanek so zahtevali poslanci SD, ki so, kot je povedal njihov vodja Matjaž Han, do privatizacije »zadržani«. Bolj jasen je bil predsednik SD Igor Lukšič, ki je pred sestankom ponovil, da nasprotujejo razprodaji in temu, da bi »nekdo prišel v Slovenijo, pokupil premoženje, delavce vrgel na cesto, stroje pa prodal na Kitajsko«. Pač pa, pravi Lukšič, se strinjajo, da je treba poiskati strateške partnerje.

Ali to pomeni, da poslanci SD v parlamentu ne bodo glasovali za vladni predlog, še ni jasno. Lukšič po sestanku ni dajal izjav, Han pa je po koalicijskem vrhu povedal, da bodo s finančnim ministrom Urošem Čuferjem opravili še strokovni sestanek, nato pa se bodo odločili, ali bodo podprli paket za prodajo podjetij s seznama. »Zavedamo se, da je obstoječi seznam del programa stabilnosti, zato smo se o njem pripravljeni pogovoriti. Že zdaj pa smo odločeni, da naslednjega paketa ne nameravamo podpreti brez izdelane strategije upravljanja,« je dejal Han. V SD ne skrivajo, da je v tem trenutku pomembna tudi politična stabilnost, zato ne nameravajo izzivati krize.

Trda pogajanja

Predsednica vlade Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer pri načrtovanih ukrepih ne popuščata. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je danes miril; po njegovih besedah bo treba pojem prodaje državnega premoženja samo dati »na skupni imenovalec«. Po pogovoru je vsem bolj jasno, kaj konkretna prodaja podjetij pomeni, zato vodja največje poslanske skupine pričakuje, da se bodo vse koalicijske stranke poenotile okoli tega. Po njegovem bi lahko državni zbor o tem odločal na junijski seji.

»Dejstvo je, da sprejeti paket še ne pomeni tega, da bodo vsa podjetja prodana prihodnji mesec,« je dejal vodja poslancev PS, ki se strinja, da bo o seznamu premoženja moral parlament odločati zelo hitro, če hoče Slovenija izpolniti obljube, ki jih je dala Bruslju.

Predsednik DL Gregor Virant je prepričan, da bo koalicija podprla seznam podjetij za prodajo, ker bi s tem dokazali kredibilnost. Dogovorili so se tudi, da ministrstvo za finance čim prej oblikuje strategijo privatizacije, ta pa mora biti, o čemer so se vsi strinjali, izpeljana transparentno.

Glasovi opozicije?

SD je v parlamentu že glasovala drugače, kot je predlagala vlada - v primeru zlatega fiskalnega pravila. Če koalicija tudi tokrat ne bo enotna, bi glasove lahko prispevala opozicija, a na to vlada vendarle ne more brez zadržkov računati. Zato je pričakovati, da se bo do dokončnega odločanja v DZ koalicija še poskušala uskladiti. »Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž,« je danes posvaril predsednik DL Gregor Virant.