Sindikat Morsa za ustavno presojo varčevalnega zakona

Sindikat ministrstva za obrambo je napovedal ustavno presojo varčevalnega zakona.

sre, 30.05.2012, 14:12

Ljubljana - V Sindikatu ministrstva za obrambo so napovedali, da bodo na dan uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ sprožili vse potrebne postopke za ustavno presojo ukrepov glede varovane plače in regresa za leto 2012, piše STA. Kot so sporočili iz sindikata, so se za to odločili zaradi nepravičnega in neustavnega stanja.

Sindikat je uporabo vseh pravnih sredstev napovedal že v času podpisovanja dogovora o znižanju plač, ki ga je 21 od 33 reprezentativnih sindikatov podpisalo 10. maja. Sindikata ministrstva za obrambo ni bilo med njimi, ker v pogajanjih ni bil upoštevan njihov predlog glede t. i. varovanih plač.

V pogajanjih ni bil upoštevan predlog, da se iz ukrepov črta prenehanje upoštevanja t. i. varovanih plač. »Varovane plače v obrambnem resorju so nastale zaradi neupravičene ukinitve specialističnih poklicev, ki jih poznamo le v našem resorju,« so takrat pojasnili v sindikatu. Z uveljavitvijo zakona pa se bo »zaposlenim na varovanih plačah, osnovna plača zmanjšala dvojno in ne kot vsem ostalim v javnem sektorju, enojno,« so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Glede vprašanja regresa za leto 2012 pa so v sindikatu že pred časom opozorili, da je regres že izplačan v mnogih zavodih, podjetjih v državni lasti, občinah. Glede na to menijo, da posega v regres za leto 2012 ne sme biti.

Povezane novice

Superzakon kot revolucionarni dekret
30. maj ob 09:00
Kaj ima ZUJF
 skupnega z odlokom 
predsedstva Avnoja? 
Oba delujeta z logiko
 revolucionarnega dekreta! ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Akuna Matata

Sploh pa: ali vlada ne more enostavno ukiniti tega ministrstva. Brez zaposlenih tudi sindikata in tezav ne bo vec. In skleniti pogodbo za obrambo z nekom, ki teh tezav nima. V Bosni je se cel kup veteranov, ki nimajo kaj pocet, zlahto imajo pa itak vsi v Sloveniji.

30. maj 2012, ob 17:11:28
Akuna Matata

Narobe, ko bo drzava bankrotirala, bodo place mnogo manjse, ne samo 30%.

Sindikati se ne zavedajo, da so te place financirajo iz tujih kreditov, za vedno vecje obresti. vedno vecji del teh kreditov gre samo za placevanje obresti. Na koncu bodo, kot pri Grciji, krediti samo za placevanje obresti, za place uradnikov pa nic! Od kod bodo pa takrat vzeli za place? A bodo zdrzali kar brez?

30. maj 2012, ob 16:55:09
Ruav

najbolj zanimivo je, kako se kar naenkrat gleda na dobrobit Slovenije, dočim je bila v prejšnjem mandatu, mandatu Pahorja to postranska stvar ?
da je to izgledalo tako so vedeli povedat opozicijski veljak Janša in njegovi.
spodkopavali so z referendumi vse poizkuse po reformah, sedaj, kot pozicija pa igrajo kar naenkrat družebrižniško vlogo, ki jih tako skrbi za Slovenijo, a večina ve, manjšina pa se dela, kot, da tega ne ve, ni tako !
nekaj upanja, da se stanje le popravi je v sindikatih, ki bodo upravičeno zahtevali ustavno presojo zakonskega skrpucala.

30. maj 2012, ob 15:38:43
novi_butalec

Kot sem že večkrat napisal: sindikati so se med sabo zmenili (morda so celo dobili nalogo, kdo ve?), da bodo na vsak način zrušili vlado. Pa čeprav Slovenija bankrotira!
Najprej teži SVIZ. Podpišejo sporazum, pa se upre obskurni policijski sindikat. Ko tega nekako pogladijo, začne sindikat s 15 člani grozit z ustavno presojo. Ko bodo tega skenslal, se bo aktiviral en drug sindikat.
Dajmo že enkrat končno bankrotirat! Potem bo državna uprava takoj pristala tam, kjer so zaposleni v podjetjih že dolgo časa: za 30% nižje plače, 20% odpuščenih in podobni ukrepi.

30. maj 2012, ob 15:09:27
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej