Sindikat Morsa za ustavno presojo varčevalnega zakona

Sindikat ministrstva za obrambo je napovedal ustavno presojo varčevalnega zakona.
Objavljeno
30. maj 2012 16.12
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - V Sindikatu ministrstva za obrambo so napovedali, da bodo na dan uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ sprožili vse potrebne postopke za ustavno presojo ukrepov glede varovane plače in regresa za leto 2012, piše STA. Kot so sporočili iz sindikata, so se za to odločili zaradi nepravičnega in neustavnega stanja.

Sindikat je uporabo vseh pravnih sredstev napovedal že v času podpisovanja dogovora o znižanju plač, ki ga je 21 od 33 reprezentativnih sindikatov podpisalo 10. maja. Sindikata ministrstva za obrambo ni bilo med njimi, ker v pogajanjih ni bil upoštevan njihov predlog glede t. i. varovanih plač.

V pogajanjih ni bil upoštevan predlog, da se iz ukrepov črta prenehanje upoštevanja t. i. varovanih plač. »Varovane plače v obrambnem resorju so nastale zaradi neupravičene ukinitve specialističnih poklicev, ki jih poznamo le v našem resorju,« so takrat pojasnili v sindikatu. Z uveljavitvijo zakona pa se bo »zaposlenim na varovanih plačah, osnovna plača zmanjšala dvojno in ne kot vsem ostalim v javnem sektorju, enojno,« so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Glede vprašanja regresa za leto 2012 pa so v sindikatu že pred časom opozorili, da je regres že izplačan v mnogih zavodih, podjetjih v državni lasti, občinah. Glede na to menijo, da posega v regres za leto 2012 ne sme biti.