Sindikat policistov ne bo podpisal sporazuma z vlado

Prvi mož sindikata je zavrnil očitke, da so bila pričakovanja s strani sindikata previsoka.

Objavljeno
25. maj 2012 17.11
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Celje - Sindikat policistov Slovenije je danes potrdil četrtkov sklep korespondenčne seje, da ne podpre sporazuma, ki je bil dogovorjen v pogajanjih z vlado. Kot je pojasnil prvi mož sindikata Zoran Petrović, članstvo sporazuma ne podpira. Odziv je bil po njegovih besedah bolj ali manj enoten, vodstvo sindikata pa sledi zahtevam članov, poroča STA.

»V tem trenutku zato niso bili sproženi nobeni akti, ki bi se nanašali na vsebino sporazuma. Zdaj je na vrsti predvsem to, da najdemo in oblikujemo stališče, kako naprej. Ena od možnih poti je tudi pot referenduma,« je dejal Petrović, ki je zavrnil očitke, da so bila morda pričakovanja s strani sindikata previsoka.

Kot je dejal, sta se oba policijska sindikata trudila, da bi dosegla takšno rešitev in kompromis, ki bi bila sprejemljiva za člane. Po njegovih besedah mora vodstvo sindikata pokazati interes in odgovornost do ljudi, ki jih zastopajo. Priznal je, da so bile grožnje z izstopi iz sindikata, če bi podpisali sporazum, a se je doslej zgodil le en med okoli 3000 člani.

S svojo odločitvijo ne želijo nikogar držati v šahu, je še dejal Petrović, saj uporabljajo zgolj demokratično orodje, ki so ga uporabili tudi drugi za dosego svojih legitimnih ciljev na pravni način. Policijska sindikata po njegovih besedah »nista teroristični organizaciji in nikogar ne ugrabljata«. Ne izključuje zaostritve stavke, vendar računa, na sprejemljivo rešitev za vse.

»Policisti so že 20 let vedno izigrani v sklopu državne uprave. Dve desetletji je vrela juha, zato je v teh časih prekipelo. Fante povsem razumem. Tolikokrat so se kršile dogovorjene in podpisane besede, da so njihovi razlogi za zavrnitev sporazuma povsem argumentirani,« je po poročanju STA, dejal prvi mož Sindikata policistov Slovenije, ki za zdaj ne namerava aktivno spodbujati ljudi k oddajanju podpisov za razpis referenduma.

Sporne točke sporazuma, s katerimi se policisti niso strinjali, se po njegovih besedah skrivajo v ozadju in so povezane z neuresničenimi dogovori iz preteklosti. Med te sodi tudi implementacija višješolskega sistema v policijske vrste, saj ti opravljajo tako zahtevna dela, da je za ta poklic že predpisana višješolska izobrazba, kar pa je treba urediti tudi v praksi.

»Ob tem so bili policisti, ne le pri plačah, pač pa tudi pri opremi in kakovosti delovnih pogojev vedno prikrajšani ter, tako kot je rekel tudi generalni direktor, prejemali drobtinice. Zdaj je tega dovolj,« je bil jasen Petrovič.