Sporazum o znižanju plač podpisan

Minister za finance Janez Šušteršič ocenjuje, da je vlada popustila za okoli 130 milijonov evrov, kar bodo iskali drugje.

Objavljeno
10. maj 2012 10.58
Posodobljeno
10. maj 2012 16.11
M. B., Ti. Kr., notranja politika, J. S. S., Delo.si
M. B., Ti. Kr., notranja politika, J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Stavkovni sporazum je danes podpisalo 14 od 21 sindikatov javnega sektorja. Sporazum ureja odprta vprašanja med vlado in stavkajočimi sindikati ter daje osnovo za ublažitev nekaterih varčevalnih ukrepov v zakonu za uravnoteženje javnih financ. 20 od 33 sindikatov pa je z vlado podpisalo dogovor o znižanju plač, ki bodo s 1. junijem, in ne 1. julijem, kot so predlagali sindikati, linearno nižje za osem odstotkov.

Sporazum nista podpisala oba policijska sindikata, Sindikat Mors, sindikat delavcev v pravosodju, Sindikat občinskih redarjev in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije, Konfederacija sindikatov 90. Tisti sindikati, ki danes niso podpisali sporazuma, lahko to storijo tudi kasneje.

Stavka večine sindikatov je končana in bo po sporazumu tudi plačana. Policijska sindikata nadaljujeta stavko, ki traja od 18. aprila. Od vlade niso prejeli nobenega konkretnega odgovora za reševanje zahtev.

Vodja pogajalske skupine za stavkovne zahteve sindikatov in minister za delo Andrej Vizjak in minister za pravosodje Senko Pličanič sta z doseženim zadovoljna, nekoliko manj pa s sindikalisti. »Dogovor je prvi nujni korak, da gremo naprej,« je podpis komentiral dobro razpoloženi Vizjak.

Pličanič pravi, da smo s tem pridobili nekaj časa za urejanje drugih pomembnih vprašanj, dogovor pa je zanj predvsem pozitivni signal za prihodnost.

Vodja stavkovnega odbora sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal, da bo stavka tudi formalno končana, sindikati pa ne bodo začeli referendumskih postopkov, če se bo vlada dogovorjenega držala.

Večina sindikatov je vztrajala pri kombiniranem načinu zniževanja plač, torej kombinaciji med linearnim in selektivnim posegom v plače. Javnim uslužbencem z nižjimi plačami bi se te znižale manj, tistim z višjimi pa bolj.

O izplačilu regresa bodo zaposleni skupaj s sindikati reševali individualno, najverjetneje s tožbami.

Iz zakona za uravnoteženje javnih financ je vlada umaknila vse standarde in normative v šolstvu.

Vlada je nekoliko popustila pri plačilu potnih stroškov.

Vlada bo na današnji izredni seji DZ umaknila za sindikate sporno pokojninsko dopolnilo in vložila dopolnila, ki bodo v zakon vnesla dogovorjeno v stavkovnem sporazumu, ki naj bi ga podpisali danes dopoldne.

Gorenak z novo pogodbo za sindikata policistov

Za vlado je po besedah ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka bistveno, da je prišlo do podpisa z večino sindikatov. »Če je večina sindikatov za podpis sporazuma, se bo verjetno morala t. i. manjšina vprašati, ali so
na pravi poti ali ne,« je dejal Gorenak.

Minister vztraja, da se policijski sindikati glede plač in ostalih prejemkov ne morejo pogajati ločeno od ostalih. Glede drugih zadev, ki so v njegovi pristojnosti, pa se s policisti, kot trdi sam, dogovarja skoraj vsak dan. Nova pogodba (prejšnjo je minister pred časom enostransko in s šestmesečnim odpovednim rokom prekinil) je že pripravljena. Bistvena sprememba je zmanjšano število dovoljenih sindikalnih ur. »Naša ponudba bo okoli 15 tisoč ur«, pove Gorenak, in doda, da zakonadaja predvideva, da imajo sindikati pravico koristiti eno uro na letni ravni na zaposlenega, kar je okoli devet tisoč ur v ministrstvu za notranje zadeve in še nekaj ur za skupne sindikalne aktivnosti. Prej veljavni pogodbi sta dovoljevali 173 tisoč ur. Pogodbo naj bi policisti dobili jutri ali pojutrišnjem, pogovore minister pričakuje naslednji teden.