Upokojenske organizacije v množične tožbe

»Najhuje je v domovih za ostarele, kjer je veliko onemoglih, tudi senilnih in dementnih, ki ne vedo, kaj se jim dogaja.«

Objavljeno
09. julij 2012 21.05
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Če Desus ob znižanju pokojnin bolj ali manj molči, so toliko bolj aktivne druge upokojenske organizacije. Njihov sindikat bo danes pripravil protest pred poslopjem vlade, na še eno ustavno presojo posega v pokojnine pa se pripravlja tudi Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

V največji upokojenski organizaciji, Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), vre. Zveza bo do konca meseca vložila še eno ustavno presojo dela zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je v teh dneh izdatno oklestil pokojnine nekaj deset tisoč upokojencev.

»Najhuje je v domovih za ostarele, kjer je veliko onemoglih, tudi senilnih in dementnih, ki ne vedo, kaj se jim dogaja, na nas se obračajo tudi njihovi sorodniki, veliko jih je zaradi krize zdaj brezposlenih, ki se bojijo, da zaradi znižanih pokojnin ne bodo več zmogli plačevati stroškov njihovega bivanja,« nam je dogajanje na terenu pojasnil njen podpredsednik Anton Donko.

ZDUS se v teh dneh pospešeno pripravlja na še eno ustavno presojo, na ustavno sodišče bo vložena zahteva tudi zaradi posega v regres upokojencev.

»Mi kot zveza nimamo pravnega interesa, da bi jo lahko sprožili sami, a svojim članom in drugim upokojencem zagotavljamo vso strokovno pomoč. Naš cilj je zaščititi vse prizadete upokojence, ki jih je ogromno.«

Največja koncentracija je v Zasavju in na Koroškem, kjer je več priseljencev, med poklici pa prevladujejo bivši oficirji in vojaki JLA pa tudi rudarji in cariniki, ki so delali v republikah nekdanje Jugoslavije in so jih delodajalci selili po državi.

Kolektivni zahtevki za povračilo pokojnin

Poleg tega je ZDUS s skupino pravnikov, ki mu pomagajo prostovoljno, pripravil tudi poseben obrazec za ugovor za po njihovem premalo izplačane pokojnine, ki ga lahko vložijo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), obrazec je dosegljiv tudi na spletni strani zveze.

Donko opozarja, da je Zpiz upokojence o znižanju pokojnin obvestil kar z »nekim listkom«, brez žiga in podpisa. »Zdaj ljudje množično zahtevajo odločbo, na podlagi katere lahko vsaj tožijo državo.«

Med upokojenskimi organizacijami je vse več kritike na oblast, predvsem na »njihovo« stranko Desus.

»Zdaj stojimo vsak na svoji strani, na eni mi in ZDUS, na drugi Desus,« pravi predsednik sindikata upokojencev, ki danes pripravlja protest, Konrad Breznik. »Desus je, žal, postal reklama za predsednika stranke Karla Erjavca, ki poskuša nastale razmere obrniti sebi v prid, menda pa nima časa, da bi se sestal ne z nami ne z zvezo, med nami tako rekoč ni več povezav.«

Vseh že vloženih ustavnih presoj spornega varčevalnega zakona je približno dvajset. Da je šla vlada na nekaterih področjih z varčevanjem predaleč, so včeraj opozorili tudi v Skupnosti varstveno delovnih centrov, ki združuje 35 javnih zavodov in koncesionarjev, ki skrbijo za osebe z motnjo v duševnem razvoju.

Opozarjajo, da se z varčevalnimi ukrepi posega v samo izvedbo storitve, kar neposredno posega v pravice invalidov.

Danes se bodo sestali s predstavniki ministrstva za delo, zahtevajo pa, da je navzoč tudi minister Andrej Vizjak. Seznaniti ga hočejo z nastalimi razmerami, ki bodo bo po njihovem privedle do »neizbežne nezmožnosti izvajanja storitev«, prenehanja delovanja njihovih ustanov in »nepredstavljivih posledic za odrasle osebe z motnjami v razvoju in s pridobljeno možgansko poškodbo«.

»Vlada ni naredila krivice«

Pokojnine so bile na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami vroča tema tudi v državnem zboru. Na vprašanja opozicije o posegu v pokojnine je včeraj moral odgovarjati tudi predsednik vlade Janez Janša, opozicija pa bo o tem zahtevala tudi dodatno parlamentarno razpravo.

Janša je zagotovil, da trenutna vlada pri tem ni storila krivice. »Če je kakšna krivica v trenutnem pokojninskem sistemu, so se te nabirale prek različnih posebnih zakonov, izjemnih pokojnin in tako naprej, kjer se posebni dodatki plačujejo iz proračuna, niso pa posledica vplačanih prispevkov.« Opozoril je, da marsikdo med pokojnino šteje to, kar v resnici ni, medtem ko imajo drugi, s polno delovno dobo, nižje pokojnine.

Nižje pokojnine tudi za izgnance

Ob del pokojnine v znesku od sto do 350 evrov je zaradi vladnega ukrepa tudi okrog 3500 izgnancev in beguncev. (v članku: Zaradi nižjih pokojnin vre tudi med 3500 izgnanci)