Uradno: referenduma ne bo

Podpisani varčevalni zakon bo jutri objavljen v uradnem listu. Doberšen delež ukrepov začne veljati 1. junija.

sre, 30.05.2012, 16:29; spremenjen: 21:11

Predsednik DZ Gregor Virant bo varčevalni zakon danes poslal v razglasitev predsedniku republike Danilu Türku. Do polnoči bo objavljen v uradnem listu, veljati pa začne jutri.

 

Ljubljana - Vladi in policijskima sindikatoma je po negotovih pogajanjih danes vendarle uspelo doseči dogovor. Referendumsko pobudo sta sindikata umaknila, stavka policistov je zamrznjena, varčevalni zakon, ki je visel na nitki, pa bo uveljavljen jutri.

Dogovor je na ravni dveh let »težak« 7,5 milijona evrov. Glavni vladni pogajalec minister za delo Andrej Vizjak je podpisani sporazum označil za »dober dogovor za vse tri strani«. Policisti so zaradi niza dogodkov v preteklosti, ko jim ni uspelo uveljaviti nekaterih pravic, ki jim objektivno pripadajo – tako Vizjak –, uporabili legitimne instrumente in opozorili vlado na probleme. Za ministra je ključno, da se s sporazumom spet vzpostavlja »podrto zaupanje« med oblastjo in policisti.

Z doseženim je zadovoljen tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka na dogodek ni bilo.

Stavkovni sporazum in posebna kolektivna pogodba, ki so jo s pogajanji dosegli policisti, med drugim prinašata 35 odstotkov večjo plačno maso za nadure in pripravljenost, plačilo delovne uspešnosti za povečan obseg dela, kjer so kadrovsko podhranjeni, presistemiziranih bo dodatnih 300 mest specialistov.

Premier Janez Janša je med obiskom vlade v Pomurju dejal, da se je s sporazumom končala epopeja o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Poudaril je, da je bila s tem dosežena visoka stopnja nacionalnega soglasja, kar se še ni zgodilo od osamosvojitve Slovenije. Vlada je v zadnjih mesecih veliko energije vložila v socialni dialog in tudi za prihodnje odločitve je treba doseči visoko stopnjo soglasja.

Prvi podpisani pobudnik referenduma predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pravi, da bo sporazum tako dober, kot bo dober v praksi. Tudi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič meni, da se bo njegova kakovost videla v praksi. Sindikat bo »začasno zaustavil sindikalne aktivnosti«, Uroševič pa si močno želi, da ne bo več trenutka, ko bi morali članstvo znova pozvati k stavki.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant, ki je sporazum pospremil z besedami »konec dober vse dobro«, je varčevalni zakon takoj po umiku pobude poslal v podpis predsedniku republike, uveljavljen pa bo danes.

Po policistih še vojaki

S 1. junijem, torej dan po uveljavitvi zakona, bo začel veljati dobršen delež ukrepov za uravnoteženje javnih financ: znižanje plač javnim uslužbencem za osem odstotkov, znižanje regresa in izplačil iz pravic iz dela (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost) in socialnih transferjev.

Ukrepi, povezani s šolstvom, bodo aktualni ob začetku šolskega oziroma študijskega leta, nov dohodninski razred in večina davčnih določil na prihodkovni strani proračuna pa bosta veljala od 1. januarja 2013.

Kljub temu se utegne zgoditi, da bo zakon doživel še kakšno spremembo; sindikat ministrstva za obrambo je namreč napovedal, da bo v petek vložil zahtevo za ustavno presojo členov, ki, kot utemeljujejo, njihove člane postavljajo v nepravičen položaj. Oporekajo določilom, ki ukinjajo varovane plače, in kakršnemukoli poseganju v regres.

Povezane novice

Policisti dosegli načelni dogovor, referenduma (verjetno) ne bo
29. maj ob 17:53
Pogajalci vlade in policijskih sindikatov so se po sedmih urah dogovorili o vsebini sporazuma. Jutri jih čaka podpis.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
Neznan

padel je zadnji branik

fasizem je vstoplil skozi glavna vrata

31. maj 2012, ob 10:34:45
history

Velika zmaga policistov in strahoten poraz podzemlja, ki jih je skozi pogajanja s pomočjo gonje korumpiranih medijev, vseskozi blatilo. Mnogi članki so kopirani in shranjeni za vsak slučaj in tisto kar je najpomebneje, odslej jih v pogajanjih z vlado ne bodo več zastopali Ščernajvići ali Miščevići, ampak se bodo le teh udeleževali sami in kot je zapisano, samostojno. Konec je šlepanja 154.000 ljudi javnega sektorja in državne uprave na ramenih 7000 policistov.

31. maj 2012, ob 06:39:24
Bob Rock

Mislim, da si vlada zasluži vse čestitke.

Bravo!

30. maj 2012, ob 21:50:46
novi_butalec

Policaji so dosegli nekaj neupravičenih privilegijev. Če jim je tako hudo v službi, pa naj gredo drugam! Če ne morejo iti, potem je njihova cena (beri plača) primerna.

30. maj 2012, ob 20:57:55
žanul

Svinjarija,katero počne del javne uprave,katera ima na vesti ogromno dreka ,ima pa v rokah represijo iz siljuje vso Slovenijo,da jim mora za njihovo nedelo,kljub alarmantnemu stanju v državi plačevati na račun obubožanega prebivalstva privilegije,katere so si pridobili spet z izsiljevanjem,kaže na stanje le te ustanove,katera si ne zasluži zaupanja,da bi varovala državljane!
Geslo nekega bumbarja: motiviran,dober in pošten ......., znanstvena fantastika............

30. maj 2012, ob 20:54:03
Ruav

kako se ta človek norčuje iz slovenskega življa, absurdno, povzpetniško, prevarantsko je prav njegovo početje, saj je vsa tri leta nazaj si dovoljeval in za svojo malo bando rušil vse reformske pobude !
upam, da še drži star rek: kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

30. maj 2012, ob 18:09:54
vest

Seveda tega naši politiki ne berejo po naprednem svetu podržavljajo pri nas prodajamo strateškim partnerjem.
Kakšni kreteni sicer pa kaj je pričakovati od abramboslovca in kemijskega tehnologa.

Francisco Flores-Macias in Aldo Musacchio v svojem članku v Harvard International Review ugotavljata, da je napačno prepričanje, da so zasebna podjetja bolj učinkovita kot javna oziroma državna. Ta podjetja so po njunih podatkih na mnogih področjih lahko enako učinkovita kot zasebna. Medtem ko zasebna podjetja selijo proizvodnjo v države z nižjimi stroški dela in doma ljudje zaradi tega izgubijo službe, javna podjetja ostajajo doma.

Hanna in Alperovitz pravita, da se ne zavzemata za splošno podržavljenje gospodarstva, po njunem mnenju bi morala javna podjetja prevladovati v ključnih sektorjih, ki so energija, železnica, letalski promet, banke, telekomunikacije. Njun recept za uspešno gospodarstvo je, da je treba javna podjetja imeti tam, kjer je to potrebno, v številnih sektorjih naj še naprej prevladujejo podjetja v zasebni lasti in svoj prostor morajo imeti tudi majhna podjetja. Če veljajo napredni, tisti, ki se zavzemajo za javna podjetja, za socialiste, ni pomembno, pomembno je, da bi z njihovo uvedbo malo izgubili in bi lahko veliko dobili, če bi naredili dolgoročni načrt za dokončni zlom moči korporacij, ki so v rokah peščice.

30. maj 2012, ob 17:38:10
vest

Ma absurden si ti butl zagaman

30. maj 2012, ob 17:35:25
zwau

A je Glanckopf že našutiral Gorenaka!!!???
Alora pridem več ksno!

30. maj 2012, ob 17:18:55
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej