Uradno: referenduma ne bo

Podpisani varčevalni zakon bo jutri objavljen v uradnem listu. Doberšen delež ukrepov začne veljati 1. junija.

Objavljeno
30. maj 2012 18.29
Mario Belovič, Barbara Hočevar, notranja politika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Mario Belovič, Barbara Hočevar, notranja politika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Ljubljana - Vladi in policijskima sindikatoma je po negotovih pogajanjih danes vendarle uspelo doseči dogovor. Referendumsko pobudo sta sindikata umaknila, stavka policistov je zamrznjena, varčevalni zakon, ki je visel na nitki, pa bo uveljavljen jutri.

Dogovor je na ravni dveh let »težak« 7,5 milijona evrov. Glavni vladni pogajalec minister za delo Andrej Vizjak je podpisani sporazum označil za »dober dogovor za vse tri strani«. Policisti so zaradi niza dogodkov v preteklosti, ko jim ni uspelo uveljaviti nekaterih pravic, ki jim objektivno pripadajo – tako Vizjak –, uporabili legitimne instrumente in opozorili vlado na probleme. Za ministra je ključno, da se s sporazumom spet vzpostavlja »podrto zaupanje« med oblastjo in policisti.

Z doseženim je zadovoljen tudi generalni direktor policije Janko Goršek, ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka na dogodek ni bilo.

Stavkovni sporazum in posebna kolektivna pogodba, ki so jo s pogajanji dosegli policisti, med drugim prinašata 35 odstotkov večjo plačno maso za nadure in pripravljenost, plačilo delovne uspešnosti za povečan obseg dela, kjer so kadrovsko podhranjeni, presistemiziranih bo dodatnih 300 mest specialistov.

Premier Janez Janša je med obiskom vlade v Pomurju dejal, da se je s sporazumom končala epopeja o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Poudaril je, da je bila s tem dosežena visoka stopnja nacionalnega soglasja, kar se še ni zgodilo od osamosvojitve Slovenije. Vlada je v zadnjih mesecih veliko energije vložila v socialni dialog in tudi za prihodnje odločitve je treba doseči visoko stopnjo soglasja.

Prvi podpisani pobudnik referenduma predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pravi, da bo sporazum tako dober, kot bo dober v praksi. Tudi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič meni, da se bo njegova kakovost videla v praksi. Sindikat bo »začasno zaustavil sindikalne aktivnosti«, Uroševič pa si močno želi, da ne bo več trenutka, ko bi morali članstvo znova pozvati k stavki.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant, ki je sporazum pospremil z besedami »konec dober vse dobro«, je varčevalni zakon takoj po umiku pobude poslal v podpis predsedniku republike, uveljavljen pa bo danes.

Po policistih še vojaki

S 1. junijem, torej dan po uveljavitvi zakona, bo začel veljati dobršen delež ukrepov za uravnoteženje javnih financ: znižanje plač javnim uslužbencem za osem odstotkov, znižanje regresa in izplačil iz pravic iz dela (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost) in socialnih transferjev.

Ukrepi, povezani s šolstvom, bodo aktualni ob začetku šolskega oziroma študijskega leta, nov dohodninski razred in večina davčnih določil na prihodkovni strani proračuna pa bosta veljala od 1. januarja 2013.

Kljub temu se utegne zgoditi, da bo zakon doživel še kakšno spremembo; sindikat ministrstva za obrambo je namreč napovedal, da bo v petek vložil zahtevo za ustavno presojo členov, ki, kot utemeljujejo, njihove člane postavljajo v nepravičen položaj. Oporekajo določilom, ki ukinjajo varovane plače, in kakršnemukoli poseganju v regres.