Ustavna komisija podprla vnos fiskalnega pravila v ustavo

Med drugim sta ga podprla oba člana iz vrst SD. O predlogu spremembe ustave se mora izreči še državni zbor.

Objavljeno
09. maj 2012 23.52
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Ustavna komisija je z dvotretjinsko večino podprla predlog ustavnega zakona za vnos fiskalnega pravila v ustavo, ki ga je pripravila strokovna skupina. Poslanci so podprli tudi predlog dopolnila Boruta Pahorja (SD), s katerim so kot ustavno kategorijo iz predloga črtali fiskalni svet, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za predlog spremembe 148. člena ustave so glasovali poslanci iz vrst koalicije, predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz in oba člana iz vrst SD, Borut Pahor ter Janko Veber. Proti pa so bili člani ustavne komisije iz vrst Pozitivne Slovenije.

Strokovna skupina je v svojem predlogu kot ustavno kategorijo v spremenjeni 148. člen ustave vključila tudi fiskalni svet, ki bi opravljal predhodni nadzor nad skladnostjo predlogov državnih proračunov s fiskalnim pravilom, še preden bi jih vlada poslala v zakonodajni postopek.

Vnos fiskalnega sveta v ustavo so člani ustavne komisije na Pahorjev predlog zavrnili, pri tem pa večinoma uporabili utemeljitev, da poseben organ ni potreben, saj že sama ustava zavezuje vlado in državni zbor, da sprejema z ustavo skladne zakone oziroma v tem primeru proračune.

O predlogu za vnos fiskalnega pravila v ustavo se bo sedaj na plenarni seji izrekel še državni zbor, kjer pa je njegova usoda bolj negotova. Ob predpostavki, da ga ne bo podprla Pozitivna Slovenija se postavlja predvsem vprašanje ravnanja poslancev SD.

V stranki je glede tega vprašanja precej nesoglasij, ob glasovanju za začetek postopka za spremembo ustave pa so proti glasovali trije od desetih poslancev SD. Za potrebno dvotretjinsko večino jih mora za glasovati vsaj osem.