V državnem zboru kljub omejitvam zaposlili hišnika

Kljub omejitvam zaposlovanja zaposlili novega vzdrževalca parlamentarne zgradbe in njene okolice.

Objavljeno
08. avgust 2013 21.36
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – V državnem zboru (DZ) so pred kratkim prvič po dveh letih objavili javni razpis za prosto delovno mesto. Kljub omejitvam zaposlovanja, ki jih je zapovedal varčevalni zakon Zujf, so v službo vzeli novega vzdrževalca parlamentarne zgradbe in njene okolice.

V hramu demokracije pojasnjujejo, da so novega tehničnega sodelavca zaposlili po upokojitvi delavca na oddelku za investicije in vzdrževanje. Uvrščen bo v 20. plačni razred, njegov mesečni dohodek pa bo 922,82 evra bruto. »Ta sprememba ni prinesla bistvenih finančnih posledic. Prav tako so uslužbenci, ki zasedajo delovna mesta v operativno-tehničnih službah, zaradi vrste del in nalog težje nadomestljivi z obstoječimi kadri kot administrativni ali strokovni uslužbenci,« so zapisali v parlamentarni službi za odnose z javnostjo.

Pri tem zagotavljajo, da že ves čas spoštujejo zamrznitev zaposlovanja, ki v javni upravi velja že več let. Samo letos so tako delovno razmerje za nedoločen čas sporazumno prekinili štirim sodelavcem, dva pa sta se upokojila. Septembra se bodo predvidoma upokojili še trije, do konca leta pa so napovedane nove upokojitve. »V DZ upoštevajo vse ukrepe za znižanje stroškov pri plačah, ni nadomeščanj javnih uslužbencev ob odhodih v pokoj, izvajajo prerazporeditve med delovnimi mesti v organizacijskih enotah, kjer je le mogoče,« so pojasnili v parlamentu, kjer sicer zaposlujejo približno 370 uslužbencev.

Zanimanja za prosto delovno mesto, za katero je bila zahtevana najmanj srednješolska izobrazba tehnične smeri in vsaj šest mesecev delovnih izkušenj, javno objavljen pa je bil vsega en teden, ni bilo malo. Na razpis se je prijavilo 14 kandidatov. Osem je bilo formalno ustreznih, pet jih ni izpolnjevalo formalnih pogojev, eden pa je zamudil rok prijave. Na razgovor so povabili štiri prijavljene, s katerimi so pogovore opravile vodje notranjih organizacijskih enot in namestnica generalne sekretarke DZ, razpis pa so uspešno končali pred dvema tednoma.