V ustavno presojo tudi višine regresa v družbah v državni lasti

»Država je z zakonom ZUJF določila, da je minimalna višina za regres hkrati tudi tudi maksimalna višina.«

Objavljeno
09. julij 2012 17.44
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov Slovenje (ZSSS) je zahtevala ustavno presojo novele zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012, s katero je določena višina regresa za letni dopust v družbah, v katerih ima država vsaj 25-odstotni lastniški delež. Po njihovem mnenju omenjena novela enostransko posega v kolektivne pogodbe in socialni dialog, poroča STA.

Izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij na ZSSS Andrej Zorko je pojasnil, da novela zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 v družbah z vsaj četrtinskim državnim lastniškim deležem višino regresa za letni dopust omejuje z višino minimalne plače.

Minimalna višina regresa je bila sicer z zakonom že pred tem določena z višino minimalne plače. »Država je s tem zakonom določila, da je minimalna višina za regres hkrati tudi tudi maksimalna višina,« je poudaril Zorko. Takšna višina regresa je sedaj določena tudi v podjetjih, ki imajo denar za regres v dogovorjeni višini, je pojasnil.

Ne samo, da je država s tem kršila ustavo, hkrati je tudi v »celoti povozila kolektivne pogodbe in voljo socialnih partnerjev, ki se izraža v dogovorjeni višini regresa za letni dopust«, je poudaril. Spomnil je, da je pravica do regresa ena izmed najbolj prepoznavnih pravic v kolektivni pogodbi.

Omenjena omejitev višine regresa je po mnenju Zorka protiustavna tudi zaradi njene nedoločnosti, saj je v zakonu navedeno, da velja, dokler ne bo dosežena 2,5-odstotna gospodarska rast.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da so sindikati že ob prejetju predloga zakona o uravnoteženju javnih financ zahtevali umik nekaterih predlogov, ki bi zagotovo prizadeli njihove člane, ne glede na to, ali gre za javni ali zasebni sektor. 

V zakonu po njegovem mnenju kljub temu še vedno ostaja mnogo protiustavnih določb, ki jih bodo sindikati skušali izpodbijati s pomočjo ustavnega sodišča. Doslej so tako že zahtevali presojo ustavnosti prisilnega upokojevanja v javnem sektorju, posega v varovane plače in presojo ustavnosti določene višine letnega dodatka za upokojence, je pojasnil.