Varuh človekovih pravic bo vložil zahtevo za ustavno presoju ZUJF

Varuh pred sodiščem ne bo zastopal posameznikov ampak bo predlagal razveljavitev spornih določb zakona.

Objavljeno
13. julij 2012 17.55
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Varuh človekovih pravic je, po preučitvi več kot 100 pobud v zvezi z določbami zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ugotovil, da v zakonodajnem postopku, v katerem so bile sprejete sporne zakonske določbe, niso bila spoštovana nekatera temeljna načela za pripravo predpisov (zlasti načelo sorazmernosti, odgovornosti, določnosti in transparentnosti), s čimer je Državni zbor kršil tudi svojo Resolucijo o normativni dejavnosti.

Varuh meni, da »pristojni državni organi tudi po uveljavitvi zakona javnosti niso pravočasno in pravilno informirali o njihovi vsebini. K nerazumevanju pa so pripomogle tudi različne interpretacije različnih državnih organov, ki dokazujejo neprimerno strokovno pripravljenost sprejetih rešitev, še zlasti pa neupoštevanje njihovih posledic.«

Določbe spornega zakona, ki posegajo v uveljavljene pravice na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja in so prizadele več kot 25.000 upravičencev, po mnenju Varuha posegajo tudi v pravico posameznikov do pokojnine, o čemer pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) ni izdal nikakršnih odločb, pač pa je prizadetim posameznikom poslal le temu podobno obvestilo.

Varuh pa meni, da je omenjeno obvestilo ZPIZ po svoji vsebini odločba, saj ne gre le za enostavno usklajevanje pravnomočno določene višine pokojnine, temveč dejansko za odločitev o njenem zmanjšanju. Zato bi moralo biti po mnenju Varuha zoper odločbo prizadetim na voljo primerno pravno sredstvo.

V skladu s 157. členom Ustave RS je zoper posamične akte, s katerimi se posega v ustavne pravice posameznika, zagotovljeno sodno varstvo v upravnem sporu, vendar pa tovrstni pravni postopki zahtevajo precej časa, znanja in finančnih sredstev. Vauh se je zato odločil, da bo zahteval oceno ustavnosti spornih določb ZUJF pred Ustavnim sodiščem, so zapisali na svoji spletni strani.

V postopku Varuh ne bo zastopal posameznikov, ker teh pristojnosti nima, temveč bo predlagal razveljavitev spornih določb zakona, ki povzročajo njihovo neenako obravnavo.