Večina ukrepov bo začela veljati že jutri

Napoved obrambnega sindikata o ustavni presoji ne bo ustavila zakona za uravnoteženje javnih financ.

Objavljeno
30. maj 2012 22.41
Barbara Hočevar, Dejan Karba, notranja politika
Barbara Hočevar, Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana - Predstavniki sindikata ministrstva za obrambo so včeraj napovedali ustavno presojo dveh členov zakona za uravnoteženje javnih financ, ki bo začel veljati jutri. 1. junija bo začela veljati tudi večina ukrepov, ki jih predvideva.

V sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) so pojasnili, da so sprožili postopke za ustavno presojo zaradi nepravičnega in neustavnega stanja vojakov in zaposlenih v MORS, ki ga je vlada z zakonom uvedla enostransko in brez upoštevanja zahtev sindikata. Oporekali bodo dvema določbama. Z uveljavitvijo zakona se bodo prenehale upoštevati tako imenovane varovane plače, ki so po pojasnilih sindikata nastale zaradi neupravičene ukinitve specialističnih poklicev, ki jih poznajo samo v njihovem resorju in so nujni za vzdrževanje oborožitve in opreme.

Oškodovanih bo 277 civilnih zaposlenih, ki so že bili uvrščeni v nižje plačne razrede in se jim bo po mnenju sindikata osnovna plača zmanjšala dvakratno. Drugi člen, ki mu nasprotujejo, pa je poseg v regres za leto 2012 – utemeljujejo, da so ga mnogi že dobili v dogovorjeni višini 692 evrov.

Na naše poizvedovanje po pojasnilu nam je izvršni sekretar SMO Marjan Lah odgovoril: »O tem še ne moremo javno govoriti, ker bi s tem drugim pripravili prostor za njihov protimanever. Osredinili smo se na zadrževanje določenih členov zakona, ne na zakon v celoti.«

Dr. Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete je opozoril, da mora biti zakon najprej uveljavljen, da nekdo na njegove člene lahko veže oceno ustavnosti in zakonitosti. »Za posamezne člene zakona, ki jih želi nekdo – v tem primeru Sindikat ministrstva za obrambo – ustavno presoditi, se izda začasna odredba, da se do odločitve ustavnega sodišča ta del zamrzne,« je pojasnil Pirnat in dodal, da mora biti za ustavno presojo delov zakona zelo natančno določeno, kaj je sporno oziroma moteče. Dodal pa je še, da učinek napovedi ustavne presoje zoper ZUJF ni enak tistemu o zbiranju podpisov, ampak je precej manjši.

Nižje plače, dražji vrtec

Večina ukrepov, ki jih predvideva zakon za uravnoteženje javnih financ, bo začela veljati jutri, med njimi tisti, ki bodo prinesli največje učinke, denimo znižanje plač zaposlenim v javnem sektorju (poleg tega da se bo jutri začela izplačevati tretja četrtina plačnih nesorazmerij). Tudi spremembe višin izplačil socialnih transferjev in pravic iz dela se bodo upoštevale od 1. junija, prav tako postopki upokojevanja za tiste, ki so izpolnili pogoje, znižanje državnega financiranja za prispevke uslužbencev verskih skupnosti in še nekaj drugih.