Vlada odgovarja bralki: o denarnem nadomestilu ob upokojitvi

Bralko je zanimalo, ali ji bo pravica do denarnega nadomestila priznana po starem ali po morebitnem novem zakonu.

Objavljeno
24. april 2012 10.14
Posodobljeno
24. april 2012 18.00
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Vlada je 23. marca predstavila paket nekaj več kot 40 načrtovanih varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi se Slovenija izognila nadaljnjemu povečanju proračunskega primanjkljaja in letos privarčevala več kot 800 milijonov evrov.

Vprašanje: Stara sem 57 let. Vročena mi je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi. 1. avgusta 2012 bom vpisana na Zavodu za zaposlovanje. Prvi pogoj za upokojitev bom izpolnila 1. septembra 2015. Sedanja zakonodaja mi omogoča, da bom 25 mesecev »na čakanju«, eno leto pa mi bo ZPIZ plačeval prispevke za pokojninsko, vendar bom brez vsakega nadomestila. Če v tem času vlada sprejme nove ukrepe tudi na področju brezposelnosti, kaj po novem predlogu to pomeni zame? (18 mesecev na »čakanju«? Kaj je predvideno do razlike 36 mesecev, kolikor potrebujem za prvi pogoj za upokojitev?)

Za pojasnilo smo vprašali Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

V kolikor vam bo delovno razmerje kot starejši delavki prenehalo iz poslovnih razlogov in boste na tej podlagi pridobili pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, vas obveščamo, da je za primere odločanja o zahtevkih za priznanje pravice do denarnega nadomestila tistih brezposelnih oseb, katerim je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ob upoštevanju določb 114. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list Republike Slovenije, št. 42/02 in 103/07) vročena do uveljavitve tega zakona, predvideno posebno varstvo. Prehodna določba predloga zakona namreč v teh primerih predvideva določitev trajanja pravice do denarnega nadomestila po sedaj veljavni zakonodaji.

Če vam bo, kakor navajate, delovno razmerje prenehalo iz poslovnega razloga po 114. členu ZDR (ta določa varstvo starejših delavcev pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga), odpoved pa vročena pred uveljavitvijo omenjenih varčevalnih ukrepov (uveljavitev bi lahko bila 1. julija 2012, op. a.), se po predlogu zakona skrajšanje maksimalnega obdobja prejemanja denarnega nadomestila na 18 mesecev v vašem primeru ne bi uporabilo, ampak bi vam bila pravica do denarnega nadomestila priznana "po starem", torej za 25 mesecev.

***

• »Denarno nadomestilo za brezposelne bo po novem mogoče prejemati le 18 mesecev. Nižji bo tudi letni dodatek za upokojence.« (V članku: Vladni varčevalni ukrepi: Slovenija bo drugačna)

• »Ljudje, ki so prej dobivali državno pokojnino, po novem dobivajo denarno pomoč; ta se je povečala na 450 evrov, kar je dosti višji znesek, kot je bila prej državna pokojnina.« (V članku: Moderna sociala - podaljšana roka trga 
in jeklena pest držav)

• »Po napovedih nove vlade se bo v kratkem menda upokojilo 416 policistov in uslužbencev MNZ, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Povprečna pokojnina policistov v zadnjih treh letih znaša 1050 evrov na mesec, kar pomeni, da bo za pokojninsko blagajno pet milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.« (V članku: Zpiz: V letu 2011 za tri odstotke več upokojitev kot 2010)

• »Iz letnega poročila Zpiza je razvidno, da je bila lani povprečna upokojitvena starost v Sloveniji za moške 61 let in 9 mesecev, za ženske pa 58 let in 8 mesecev, pri čemer se dejanska upokojitvena starost pri ženskah precej hitreje zvišuje kot pri moških. V zadnjih desetih letih se je upokojitvena starost žensk povečala za 2 leti in 6 mesecev, upokojitvena starost moških pa se je povišala le za tri mesece.« (V članku: Sindikati za »evropsko« upokojevanje)

• »Vlada predlaga, da se nekaj več kot 210.000 upokojencem, ki imajo več kot 622 evrov pokojnine, ukine letni dodatek za rekreacijo, ki znaša 367 evrov; 204.186 upokojencem iz razreda med 414 in 622 evri bi ga znižali na 111 evrov, tisti z najnižjimi pokojninami bi ga dobivali še naprej. Selektivno bi za 10 do 20 odstotkov znižali dodatke pokojninam po 232. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki prav tako niso povezane z vplačanimi prispevki in so jih nekdanji vojaški uslužbenci, veterani vojne za Slovenijo, borci, spomeničarji, pridobili po različnih zakonih.« (V članku: Vladni ukrepi režejo v proračune družin)

Odgovori ministrstev:

Vlada odgovarja bralki: o obdavčitvi premoženja