Z dodatnim davkom nad avtomobilski luksuz

Vse kaže, da bo predlog vlade začel veljati že 1. junija.

Objavljeno
18. april 2012 14.20
Posodobljeno
18. april 2012 15.30
Janez Kovačič, Na kolesih
Janez Kovačič, Na kolesih

Nobene možnosti ni oziroma je ni bilo, da bi vlada v okviru varčevalnih ukrepov ter predvidenih dodatnih obdavčitev luksuza (ali kakorkoli se bo vse skupaj že imenovalo) zaobšla avtomobile.

Po neuradnih podatkih je predlog dodatne obdavčitve avtomobilov že oblikovan, predstavniki avtomobilskih tovarn v Sloveniji pa domnevajo, da bo začel veljati že 1. junija.

Po tem predlogu naj bi pri dodatni obdavčitvi avtomobilov upoštevali oziroma za osnovo vzeli gibno prostornino motorjev oziroma avtomobilov. K tej ceni naj bi prišteli dodatni davek, potem pa od te osnove odmerili davek na dodano vrednost (DDV), ki je ta hip še 20-odstoten.

Po sedanjem, torej neuradnem predlogu naj bi bili osebni avtomobili z gibno prostornino motorja do 2499 kubičnih centimetrov oproščeni dodatnea davka. Pri vozilih z gibno prostornino motorja od 2500 do 2999 kubičnih centimetrov naj bi bil davek osemodstoten, pri motorjih z gibno prostornino nad 3000 do 3499 kubičnih centimetrov bo dodatna obdavčitev 10-odstotna, pri avtomobilih z motorjem od 3500 do 3999-kubičnih centimetrov pa 13-odstotna.

Avtomobili, opremljeni z motorjem z gibno prostornino nad 4000 kubičnih centimetrov,  naj bi bili po tem obdavčeni z dodatnim 16-odstotnim davkom. Predstavniki avtomobilskih tovarn pravijo, da bo to še dodaten udarec tako ali tako vse skromnejši letošnji prodaji avtomobilov, ki se je letos zmajšala za okoli 15 odstotkov.

Hkrati tudi dvomijo o kakšnem posebnem izplenu, saj naj bi bilo lani v Sloveniji prodanih vsega 414 avtomobilov z motorjem nad 3000 kubičnih centimetrov; menijo tudi, da bi država oziroma sedanja vlada dobila veliko več, ko bi dosledno pobrala tisto, kar je bilo zaradi neustreznega nadzora izgubljeno pri utaji  DDV.

Ocenjujejo, da je bilo v zadnjem desetletju oziroma od uvedbe DDV na ta račun izgubljenih vsaj 120 milijonov evrov. Še za ilustracijo, koliko se bo ali bi se podražil porsche 911 carrera coupe, ki ima 3,4-litrski motor in stane sedaj 101.788 evrov-dražji naj bi bil za dobrih 12 tisoč evrov.