Zlato pravilo bo najverjetneje padlo

Proti vpisu 148. člena v ustavo bodo glasovali trije poslanci SD od desetih. Za bi jih moralo glasovati vsaj osem.

Objavljeno
10. maj 2012 17.43
Posodobljeno
10. maj 2012 18.26
Tina Kristan, 
Majda Vukelić, T. S., notranja politika
Tina Kristan, 
Majda Vukelić, T. S., notranja politika

Ljubljana – Ustavna komisija je v sredo zvečer prižgala zeleno luč za zapis fiskalnega pravila v slovensko ustavo, a to ne pomeni, da bo tako ravnal tudi državni zbor. Odločilna glasova sta prispevala poslanca SD Borut Pahor in Janko Veber, najmanj trije poslanci SD pa fiskalnega pravila ne podpirajo.

Da bi pravilo dobilo zadostno dvetretjinsko podporo vseh poslancev (60 glasov), koalicija potrebuje vsaj osem glasov SD, saj bo Pozitivna Slovenija zagotovo proti.

Borut Pahor svoje poslance še prepričuje. »Naša odgovornost, ki je nenadomestljiva, ni glasovanje o rebalansu in zakonu za uravnoteženje javnih financ, ampak glasovanje o ustavni spremembi, ki je sestavni del prizadevanj države, da bi konsolidirala javne finance,« je dejal danes.

Po njegovih besedah je Slovenija na pragu nevarnosti, da se ji zaradi javnofinančnega dolga omeji ekonomska in torej tudi politična suverenost: »S tem argumentom bom poskušal prepričati kolege, da glasujejo za.«

Toda naša hitra anketa je pokazala, da najmanj trije od desetih poslancev pravila ne bodo podprli. »Mislim, da je to moje dokončno stališče,« je dejal Mirko Brulc, ki so ga prepričala mnenja strokovnjakov. Še bolj oster je Dejan Židan: »Niti enega novega dejstva ni, ki bi govorilo v prid fiskalnemu pravilu, nasprotno, kaže, da gre samo še za politični prestiž. Pričakujem, da bo proti še več kolegic in kolegov iz poslanske skupine, kot jih je bilo prvič.« Tudi Andreja Črnak Meglič bo proti, opira pa se na mnenje uglednega pravnika Lojzeta Udeta. »To je moje dokončno stališče,« nam je povedala. Drugi poslanci, med njimi Matevž Frangež, Srečko Meh in Majda Potrata, pa se še niso odločili, kako bodo glasovali. O vključitvi fiskalnega pravila v ustavo bo sicer v ponedeljek razpravljalo predsedstvo SD.

Po nekaterih informacijah se bo državni zbor o predlogu za spremembo 148. člena ustave, ki govori o fiskalnem pravilu, izrekal ob koncu prihodnjega tedna, po seji državnega zbora, ki se začne v ponedeljek.

Do takrat mora strokovna skupina ustavne komisije oblikovati popravljeno obrazložitev ustavnega člena. Ustavna komisija je namreč na predlog Boruta Pahorja sklenila, da fiskalni svet, ki naj bi opravljal predhodni nadzor nad skladnostjo proračuna s fiskalnim pravilom še pred njegovo vložitvijo v državni zbor, zaradi nejasnih razmerij glede odgovornosti za takšno odločitev izključijo iz ustavne ureditve.