Decembra največ za stalno pripravljenost

Vlada je objavila podatke o izplačilu vseh dodatkov v javnem sektorju.

Objavljeno
22. februar 2016 19.27
Tina Kristan, Maja Čakarić, Klara Škrinjar
Tina Kristan, Maja Čakarić, Klara Škrinjar

Ljubljana - Ministrstvo za javno upravo je, kot je napovedalo pred slabimi štirinajstimi dnevi, objavilo podatke o vseh dodatkih, ki jih zaposleni v javnem sektorju prejemajo. Iz njih je videti, da je bilo decembra lani po skupni masi največ izplačanih ravno dodatkov za stalno pripravljenost.

V povprečju sta najvišji dodatek, ker sta bila v stalni pripravljenosti, decembra dobila zaposlena na ministrstvu za gospodarski razvoj, ki sta si razdelila slabih 2300 evrov. Nekdo s kranjske mestne občine je dobil 1120 evrov, sedem zaposlenih na ministrstvu za infrastrukturo skupaj slabih 7300. Drugi posamezniki so dobili v povprečju manj kot tisoč evrov. Skupaj je bilo za ta dodatek namenjeno skoraj 2,2 milijona evrov, od tega 760.000 na policiji, kjer je bilo med prejemniki 2141 zaposlenih.

Delo v nedeljo, ponoči ...

Po skupni masi s slabima dvema milijonoma sledi dodatek za nedeljsko delo. Največ je prav tako šlo zaposlenim na policiji, nato na ljubljanskem kliničnem centru, v vojski, na mariborskem kliničnem centru, v celjski bolnišnici in na RTV Slovenija. Višina dodatka za nedeljsko delo je sicer veliko nižja od tistega za stalno pripravljenost. V povprečju so dobili največ na zavodu za gradbeništvo, kjer so si trije razdelili 615 evrov, ter Osnovni šoli Murska Sobota, kjer sta dva skupaj prejela 407 evrov. Dodatek za delo ponoči je dobilo 23.100 posameznikov, kar pomeni skupaj slab milijon in pol evrov. Nekoliko manj, 1,3 milijona, je šlo za izmensko delo. Ta dodatek je prejelo največ zaposlenih, več kot 43.000.

Položajni dodatki

Najvišji položajni dodatek, za kar je šlo skupaj 1,1 milijona evrov, pa so prejeli posamezniki na fakulteti za pomorstvo in promet, slabih 1200 evrov so si razdelili štirje. Sledijo jim po en zaposlen na javni agenciji za spodbujanje podjetništva, šestnajst na fakulteti za farmacijo in po en na uradu predsednika republike, pedagoškem inštitutu ter sedem v trboveljski splošni bolnišnici. To lestvico nato dopolnjuje pet fakultet ljubljanske univerze.

Vlada je po tem, ko smo se mediji razpisali o izplačevanu dodatkov v javnem sektorju, tudi nezakonito, od ministrstva za javno upravo zahtevala celovit pregled. Odločili so se tudi za javno objavo; danes so jih objavili prvič. Podatke bodo osveževali vsak mesec, razvidna pa sta število posameznikov in masa, ki je bila izplačana po posameznih proračunskih uporabnikih.

***

V tabeli si lahko pogledate, kateri proračunski uporabniki prejemajo najbolj sporen dodatek - dodatek za stalno pripravljenost: koliko je prejemnikov omenjenega dodatka in kolikšen je skupen znesek, ki ga je posamezen resor prejel.

Na tej povezavi si lahko ogledate celotno podatkovno zbirko, ki vključuje vse proračunske porabnike in izplačane dodatke.