Čakajoč na prvo premierko

Zatišje pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici, Pahor o odgovornosti poslancev, Virant piše članom DL.

Objavljeno
23. februar 2013 20.47
bsa/DZ
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Po napetem koncu političnega tedna, ko je Pozitivna Slovenija v dogovoru s SD, DL in Desusom vložila konstruktivno nezaupnico proti vladi, kot mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek, je zavladalo zatišje. Oglasil se je le predsednik republike Borut Pahor, prvak DL Gregor Virant pa je pisal članom.

Največja poslanska skupina PS s kandidatko za mandatarko Alenko Bratušek se je po odstopni izjavi Zorana Jankovića hitro dogovorila s SD, DL in Desusom. Dosegli so dogovor o vložitvi konstruktivne nezaupnice, s katero bi zamenjali premiera Janeza Janšo in njegovo manjšinsko vlado. A s tem so na le polovici poti do nove vlade, kajti v prihodnjih dneh morajo poiskati tudi stične točke za oblikovanje programsko trdne vlade, ki bi lahko delovala učinkovito najmanj eno leto. Čez leto dni pa bi, s tem se strinjajo vsi, mandatarka preverila podporo vladi v parlamentu. Če je ne bi dobila, bi se odpravili na predčasne volitve, ki bi jih izvedli hkrati z evropskimi.

Voditelji vseh štirih strank, ki bi sodelovale v novi vladi, so si, kot je mogoče izvedeti pri protagonistih, vzeli kakšen dan premora, intenzivnejši pogovori pa bi se nadaljevali od ponedeljka do izredne seje državnega zbora v sredo. Predvideno je, da bi takrat poslanci glasovali o konstruktivni nezaupnici. Prvi preizkus nastajajoče koalicije bo izvolitev predsednika državnega zbora, ki po nepisanem pravilu pripada drugi največji koalicijski stranki, v tem primeru SD. Ta predlaga Janka Vebra.

Članom in simpatizerjem

Turobni zimski vikend je prvak DL Gregor Virant izkoristil za pojasnjevanje svojim članom in simpatizerjem, zakaj se je stranka odločila zapustiti desnosredinsko vlado in se je pripravljena pridružiti levosredinski vladi. Za takšen korak so se odločili, je dejal, ker Janez Janša ni želel odstopiti kot premier po hudih obremenitvah protikorupcijske komisije. Njihov cilj je bil, da bi takratna koalicija zamenjala le premiera, a se to ni zgodilo. V DL so pričakovali, da se bo Janša po nastopu politične krize odpravil v DZ po zaupnico, vendar se to ni zgodilo, zato Virant meni, da se v SDS zelo bojijo predčasnih volitev.

»Svet DL je sklenil, da podpremo vsakega mandatarja s ciljem, da razrešimo vlado, ki zaradi neverodostojnosti, zelo nizke podpore, brutalnih kadrovskih čistk in žaljive komunikacije z javnostjo vsak dan povzroča škodo državi,« Virant utemeljuje ravnanje DL pred svojim članstvom. Prvak DL v pismu polemizira s tistimi, ki menijo, da stranka lahko sodeluje le z desnimi strankami. Ker je DL sredinska stranka, meni, ne bi smeli imeti predsodkov do sodelovanja ne z desnosredinskimi ne z levosredinskimi koalicijami. O morebitnem vstopu v drugo koalicijo bodo odločali na svetu stranke, napoveduje Virant, pred tem pa se bodo trdo pogajali.

»Če vlada in njen program ne bosta dobra, se bomo odločili za volitve,« pravi Virant, pogovorili pa se bodo tudi, ali je odstop Zorana Jankovića dovolj pravno čist.