Hrvaški tisk: Slovenska vlada in usoda Hrvaške v rokah Alenke Bratušek

Da pa nihče ne ve, kaj Janez Janša v resnici načrtuje, izpostavlja Večernji list.

Objavljeno
23. februar 2013 15.06
bsa/DZ
T. C., Delo.si, STA
T. C., Delo.si, STA
Zagreb - Prihodnjo sredo bo slovenska opozicija poskušala zrušiti vlado Janeza Janše, Slovenija pa bi prvič v zgodovini lahko dobila premierko, poroča danes Jutarnji list. Slovenska vlada in usoda Hrvaške sta v rokah Alenke Bratušek, izpostavlja Novi list. Janša se bo še nekaj časa obdržal na oblasti zaradi reševanja spora s Hrvaško, pa piše Večernji list.

Zagrebški Jutarnji list piše, da je opozicija dosegla dogovor o skupnem nastopu proti Janši, potem ko je predsednik PS Zoran Janković, ki je deležen podobnih obtožb komisije za preprečevanje korupcije kot Janša, podpisal bianco odstopno izjavo.

Ali bo najnovejši preobrat na viharnih slovenski politični sceni popravil krivico Jankovićevi PS, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah, a je morala prepustiti mandat Janši? Vse kaže, da bo, pa ocenjuje reški Novi list.

Kandidatka za mandatarko iz vrst PS Alenka Bratušek tokrat ima zadostno parlamentarno večino, kar pomeni, da so Janši premierski dnevi šteti. Tako bo 43-letna Bratuškova prva ženska na čelu slovenske vlade, napoveduje časnik. Ocenjuje, da bi se tudi prejšnji zunanji minister Karl Erjavec lahko vrnil na čelo slovenske diplomacije.

Kot še poudarja Novi list, bo prihodnjo sredo parlamentarna večina imenovala mandatarko, ki bo imela dva tedna časa, da sestavi novo vlado. Do takrat bo tekoče posle opravljala Janševa vlada.

»Zdaj je zgolj vprašanje, koliko bo trajala nova slovenska vlada - nekaj mesecev ali dlje, sicer pa verjetno dovolj, da sklene postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, kar naj bi bila prednostna naloga nove vlade,« navaja časnik.

Večernji list piše, da nihče v Bruslju niti v drugih prestolnicah članic EU ne želi, da bi Janševa vlada odšla pred ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji. Tega si ne želi niti nihče razumen v Sloveniji, ker bi bila zamuda pri ratifikaciji hrvaške pogodbe katastrofa za Slovenijo, ocenjuje časnik.

Navaja tudi mnenje nekaterih analitikov, da je Janša namenoma umaknil Erjavca iz pogajanj s Hrvaško in postavil državnega sekretarja Toneta Kajzerja, potem ko je na srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem ugotovil, da so vse stranke pripravljene ratificirati hrvaško pogodbo, če bosta državi uredili spor o LB.

Janša si je tako prilastil vprašanje ratifikacije. »Po takšni teoriji Janša ne more pasti, če bo v parlamentu omenil vprašanje, s katerim so vsi soglašali,« še izpostavlja Večernji list, ki dodaja, da sicer nihče ne ve, kaj Janša v resnici načrtuje.