Bratuškova kandidatka za mandatarko, Janković podal odstopno izjavo brez datuma

Zoran Janković: Datum odstopa bo tisti dan, ko bo vlada imenovana. Stranke bodo vložile konstruktivno nezaupnico vladi.

Objavljeno
21. februar 2013 17.48
Posodobljeno
21. februar 2013 18.09
ALENKA BRATUŠEK
Tanja Starič, notranja politika; Ni. Č., Delo.si
Tanja Starič, notranja politika; Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Seja sveta Pozitivne Slovenije se je končala. Pred novinarje je stopil Zoran Janković. Alenko Bratušek so predlagali za uradno kandidatko za mandatarko vlade.

Janković se je odločil, da pride pred člane sveta stranke, da jim pojasni, kaj se je odločil. Že na kongresu, kjer je zamrznil svoj položaj, je povedal, da s tem odstopa iz državne politike in da ne želi biti ovira pri sestavljanju nove vlade.

Danes je slišal, da tri stranke, ki so lani parafirale s PS sporazum o sodelovanju z vlado, znova govorijo o tem, kaj bi bilo treba storiti. Predlaga jim, da pogledajo, kaj so takrat parafirali. »Poudarjam, da nisem ovira. Dal sem stranki bianco odstopno izjavo, brez datuma. Odstopil bom tisti dan, ko bo vlada postavljena,« je povedal Janković.

Prvič v zgodovini Slovenije bi kandidatka za mandatarko lahko postala ženska. Za mandatarko bi lahko bila izvoljena na seji državnega zbora 4. marca, ko bodo stranke vložile konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše.

»Mislim, da imamo izvrstno kandidatko, Alenki čestistam za pogum, pozivam vse, da ne iščejo težave v Pozitivni Sloveniji. Imamo program, parafiran je bil pred enim letom, zdaj je pa čas, da se izvede. Ne bom dovolil, da zlorabijo Alenko Bratušek, da imenujejo mandatarko, potem pa vlade ne bodo sestavili. Na odstopno izjavo bomo dodali datum, ko bo vlada imenovana. Ali se bom vrnil na čelo Pozitivne Slovenije, pa je odvisno od volilnega kongresa in od tega, ali se bom odločil za kandidaturo,« je dejal Janković.

Janković se je odločil za bianco odstopno izjavo po tem, ko je poslušal izjave prvakov v oddaji Pogledi Slovenije, da trojici strank ne bo dal nobenega izgovora, da znova ne bi šle v vlado.

»Če ljubljančani želijo, grem še enkrat na volitve,« je na vprašanje, ali bo odstopil tudi kot župan Ljubljane, dejal  Janković.

Alenka Bratušek o sklepih stranke

Svet stranke je pozval poslansko skupino PS, da vloži konstruktivno nezaupnico in za mandatarko predlaga Alenko Bratušek. PS nasprotuje izigravanju ustave s slamnatim mandatarjem.

Svojo politiko bodo gradili na odprtosti, argumentiranem dialogu, ki izključuje kakršnakoli izključevanja. Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je danes izgovorov konec, je še dejala Alenka Bratušek.

Povedala je, da jutri začnejo pogovore v poslanskih skupinah, tam se bodo dogovorili tudi o rokih. Dogovorili se bodo tudi, kdaj bodo šli po zaupnico v državni zbor, po njenem mnenju bo to zagotovo v obdobju enega leta. Po njenem mnenju je to, kar je naredil Janković, dovolj. »če to ni dovolj, potem pa res ni možnosti, da se v SLoveniji kaj spremeni,« je dejala.