Koalicijska pogodba na obzorju

Janez Janša: Dokler ni koalicijskega programa, gre za mačka v žaklju.

Objavljeno
03. marec 2013 21.13
27.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Alenka Bratušek, nova premierka in Janez Janša, tu že bivši predsednik slovenske vlade. Zadaj sedita Nika Dolinar in Žiga Turk.FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika

Ljubljana – Potencialne koalicijske partnerice bodo v tem tednu nadaljevale pogajanja za oblikovanje nove vlade, do konca tedna pa bi že lahko izdelale tudi koalicijsko pogodbo. Na pogajalski mizi so že ključne prioritete, konkretni ukrepi pa še niso določeni.

Mandatarka Alenka Bratušek se bo danes sestala s predstavniki stranke Desus. Pričakovati je, da se bodo stranke že na začetku tedna uskladile glede organizacijskih sprememb v vladi, saj bo državni zbor v torek odločal o noveli zakona o vladi. Ta za zdaj predvideva tri spremembe. Vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo nazaj pod pristojnost pravosodnega ministrstva, predvidena pa je tudi ukinitev ministrstva brez listnice, saj bi urad za Slovence v zamejstvu prišel pod pristojnost ministrstva za kulturo.

Predsednik vlade v odhajanju Janez Janša je na sobotnem kongresu podmladka stranke SDS opozoril, da se je Slovenija znašla na križišču; in to zato, ker se je upravljanje države oddaljilo od pomladnih temeljev. Oblikovanja nove koalicije ni izdatno komentiral, ker - tako Janša - zaenkrat ni veliko stvari, ki bi jih lahko ocenjevali, saj še vedno čaka, da bo koalicija predstavila svoj program.

»Dokler tega ni, gre za mačka v žaklju in ne vemo, kaj bo iz tega žaklja prišlo,« ocenjuje Janša. K temu dodaja, da gre za obdobje čakanja in negotovosti, ko »poslušamo samo to, da bo nova koalicija šla v neko drugo smer in vsi upamo, da ta smer ne bo nazaj«. Janša od medijev tudi v tem času pričakuje, da bodo enako obravnavali vse Alenke - tako Alenko Koren Gomboc kot Alenko Bratušek.