Nekaj izjav s hodnika DZ

Kaj so politiki povedali o govorih Bratuškove in Janše, pa tudi o tem, kako bodo glasovali.

Objavljeno
27. februar 2013 14.53
Posodobljeno
27. februar 2013 14.53
ODSTOP GREGOR VIRANT
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Franc Jurša (Desus): Govor Alenka Bratušek je bil precej političen, pričakujem, da bo bolj konkreten ob predstavitvi vlade, je pa v prvih izjavah napovedala vse tisto, kar Slovenija potrebuje. Menim, da bo politika v prihodnjih dneh toliko poštena, da ne bo sklepala koalicij s figami v žepu, v Desusu jih zagotovo ne bomo imeli. Eden najtrših orehov bo slaba banka, a menim, da ga bo mogoče streti.

Bojan Starman (DL): Nisem se še odločil, a verjetno bom podprl konstruktivno nezaupnico in s tem Alenko Bratušek za mandatarko. O morebitnem vstopu DL v novo koalicijo pa lahko rečem, da so se stranke sedaj organizirale pri konstruktivni nezaupnici za to, da oblikujejo koalicijo in postavijo vsaj začasno vlado. Menim, da bodo vse te stranke vstopile v koalicijo, da oblikujejo dovolj močno vlado. V njej vidim SD, DL, PS in Desus in se dogovorijo, če pa to ne bo možno, so smiselne predčasne volitve.

Gregor Virant (DL): Odločeni smo podpreti konstruktivno nezaupnico in s tem razrešiti sedanjo vlado. Vendar to ni še nobeno jamstvo, da bomo vstopili v novo vlado. Alenki Bratušek dajemo priložnost, da sestavi vlado. Čez nekaj tednov bomo glasovali o vladi, če ne bo dovolj podpore, so pred nami volitve. Jasno je, da bodo volitve spomladi, ni pa še jasno, ali bodo to pomlad, ali prihodnjo. Če bo dovolj razuma, dobre volje in pripravljenosti na kompromise, ji bo lahko uspelo, sicer pa gremo hitro na volitve. V DL smo znani po tem, da smo razumni pogajalci in da smo
sposobni sklepati kompromise, smo pa tudi trdi in odločni pogajalci, zato se ne bomo pustili peljati žejne čez vodo. Mi izhajamo iz tega, da bo treba nadaljevati s sanacijo bančnega sistema, z reformo upravljanja državnega premoženja in ne bomo dovolili, da bi se povečeval proračunski deficit.

Matej Tonin (NSi): Upam, da bo čim prej oblikovana nova vlada, ker gospodarski položaj Slovenije ni rožnat. Vsi skupaj se moramo osredotočiti na bistvo, mi je pa žal, da smo končali z delom aktualne vlade na tak način, ker je delala dobro. Menim, da nove volitve ne bi spremenile razmerij med blokoma, če se akterji danes niso ničesar sposobni dogovoriti, zakaj bi se bili sposobni dogovoriti jutri. Predčasne volitve ne bi rešile ničesar, razen tega da bi izgubili ogromno časa, Slovenija pa bi drsela navzdol.