Nova koalicija se je zataknila pri Jankoviću

Za DL podporo konstruktivni nezaupnici napovedala tudi SD. Janković zadnja ovira za začetek pogovorov.

Objavljeno
21. februar 2013 22.56
Slovenija, Ljubljana, 21.Februar2013, Predsednik SD Igor Lukšič je dal izjavo za medije pred sejo predsedstva stranke. Foto: Igor Zaplatil/ Delo
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - Kdaj bo Zoran Janković odstopil? Ali bo SD podprla konstruktivno nezaupnico? To sta bili ključni politični vprašanji današnjega dne, od katerih je bilo odvisno, ali bo PS vložila konstruktivno nezaupnico proti vladi Janeza Janše in začela pogajanja o novi vladi.

Po tem, ko je svet Državljanske liste v sredo zvečer znova sporočil, da bo pogovore o novi vladi stranka začela le, če odstopi z mesta predsednika PS Zoran Janković, je enako zahtevo potrdilo tudi predsedstvo Socialnih demokratov. »S tem bo vlada dobila moralno kredibilnost,« je dejal Igor Lukšič, ki se doslej sploh ni hotel pogovarjati z Alenko Bratušek, ker je bila samo vodja PS.

Začela se je živčna vojna, saj so iz PS ves dan prihajale različne informacije o tem, ali se bo Janković iz stranke, ki jo je pred dobrim letom sam ustanovil, vendarle umaknil.

Preobrat v SD

Pogovori o novi vladi so po tem, ko se je začela sesedati Janševa koalicija, obstali na mrtvi točki tudi zato, ker ji je predsednik SD Igor Lukšič nasprotoval, medtem ko so bili poslanci oblikovanju levosredinske vlade javno naklonjeni. Da se bo po sredinem dogajanju v DL zgodil preobrat tudi v SD, se je pokazalo že pred začetkom današnje seje predsedstva. »Ker je slovenska ustava napisana tako, kot je, je ključ do hitrih predčasnih volitev znan. Če je rešitev trenutne agonije podprtje konstruktivne nezaupnice, bomo to tudi storili. Čas je, da vlada Janeza Janše odide,« je bil nedvoumen poslanec in nekdanji minister Dejan Židan. Bratuškovi je, tako kot drugi poslanci SD, »čestital za pogum« in povedal, da bi jo v parlamentu podprl.

Predsednik SD Igor Lukšič je nato potrdil, da stranka vstopa v pogajanja o novi vladi, v katero bodo šli »na polno«. O vstopu v koalicijo sicer odloča kongres stranke, vendar stališča poslancev kažejo, da bi se z vstopom v vlado večina strinjala. Neuradno pa je slišati, da Lukšič ne namerava prevzeti ministrskega mesta.

Pretresi v DL

Čeprav je DL sredino maratonsko sejo sveta, na kateri so potrdili, da bodo podprli konstruktivno nezaupnico, končala v spravljivih tonih, je odločitev očitno pretresla notranja razmerja v stranki. Nekdanji finančni minister in podpredsednik DL Janez Šušteršič se je umaknil iz kadrovskih kombinacij za novo vlado, javno pa je tudi povedal, da vnaprejšnji podpori novi mandatarki, preden je njena kandidatura uradno vložena, nasprotuje. Podobno kot Lukšič tudi Šušteršič, ki sicer ostaja član DL, meni, da bi se morali najprej dogovoriti o skupnem programu, šele po tem pa, kdo bo novo vlado vodil.

Ker je bila odločitev na seji sveta DL sprejeta s tesno večino, je težko napovedati, ali bo stranka potrdila tudi vstop v vlado, še zlasti če bo SD vztrajala pri zavezi o odpravi slabe banke. Nove vladne koalicije brez Državljanske liste seveda ne bo, Bratuškova pa bi morala v tem primeru vrniti mandat. To bi pomenilo, da bi vlada Janeza Janše v močno okrnjeni zasedbi še naprej opravljala tekoče posle.

Kaj zdaj?

Bratuškova bo imela, če bo dobila mandat, petnajst dni časa, da predlaga ministrsko ekipo. Medtem se bodo stranke nove koalicije – PS, DL, SD in Desus – morale dogovoriti o najbolj težavnih podrobnostih, torej o zasedbi ministrskih mest in o programu.

Danes so v parlamentarnih kuloarjih krožile informacije, da utegne sedanji predsednik vlade Janez Janša prehiteti načrte opozicije in na prihodnji seji sam predlagati glasovanje o zaupnici. Vendar je to malo verjetno, saj je Janša v intervjuju za TVS napovedal, da bo vlada »delala do konca«.