Tuji mediji: Bratuškova ima malo možnosti za sestavo vlade

Preberite, kaj o novi mandatarki in o padcu Janševe vlade pišejo hrvaški, italijanski, nemški in drugi tuji mediji.

Objavljeno
28. februar 2013 08.49
Posodobljeno
28. februar 2013 11.00
bsa parlament
Nina Čakarić, R. D., Delo.si
Nina Čakarić, R. D., Delo.si

The Economist: Prekmalu je, da bi Janšo odpisali

Ugledni finančni tednik Economist podrobno opisuje vladno krizo oziroma krizo, s katero se država (»ki je nekoč veljala za precej dolgočasno, toda urejeno državico«), spopada večino minulega leta; opisuje tudi poročilo KPK in demonstracije v Mariboru in Ljubljani: »evrska kriza in recesija sta razkrili, da so banke bankrotirane, večina politične elite pa korumpirana ali pa tako meni vse bolj jezna in militantna javnost.«

The Economist ocenjuje, da je precej verjetno, da gospe Bratuškovi ne bo uspelo v 15 dneh sestaviti nove vlade in da so predčasne volitve najverjetnejše. Za Janšo meni, da je še prekmalu, da bi ga odpisali: očitno je prepričan, da rok Bratuškove ne bo dolg, tudi če ji bo uspelo oblikovati vlado. Navaja tudi Janšev znani tvit, da bo »njena vlada trajala tako dolgo, kot je dolgo njeno krilo.«

V zvezi z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v EU Economist citira Bratuškovo iz intervjuja za Večernji List: »Verjemite mi, nobenega problema ne bo.«

Večernji list: To je začetek konca politične in družbene krize

Hrvaški Večernji list se je z novo mandatarko Alenko Bratušek po njeni izvolitvi pogovorjal predvsem o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe EU.

Bratuškova je v pogovoru dejala, da ratifikacija Hrvaške ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes. »Prepričana sem, da pri ratifikaciji ne bo zapletov, potem ko se bo rešilo vprašanje Ljubljanske banke«.

»Lahko jo podpišemo takoj po sestanku ministrov in obeh premierov. Najprej se morata sestati zunanja ministra, nato predednika vlade in upam, da bomo hitro sklenili dogovor. O datumih še ne morem govoriti, saj so me komaj izbrali,« je dejala Bratuškova.

Dejala je tudi, da se bodo nadaljevali pogovore, ki sta jih dosegla zunanja ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić na Otočcu in Krku.

Na vprašanje, ali pomeni njena izvolitev konec politične in družbene krize v Sloveniji, je odgovorila: »To je začetek konca. Čakajo nas še pogajanja o programih za sestavo vlade. Upam, da je to nov začetek in novo upanje tudi za državljane. Naj vas samo spomnim, da je vlado Janeza Janše podpiralo le še 15 odstotkov državljanov. Tako ni moglo iti več naprej. «

Večernji list v drugem prispevku ocenjuje, da Bratuškova nima dovolj političnih izkušenj, kljub temu da je zamenjala štiri stranke.

Al Džezira BiH o govoru Bratuškove

O padcu vlade Janeza Janše in o uspehu Bratuškove piše tudi spletni portal Al Džezira. Vodja stranke PS je v svojem 50-minutnem nastopu pred poslanci dejala, da je najnovejša napoved Evropske komisije (EK) dober razlog za nezaupnico Janši. Slovenija bo letos zabeležila padec bruto domačega proizvoda za predvidoma dva odstotka in padec bruto investicij za 5, 5 odstotka. Višja bo tudi brezposelnost.

Al Džezira omenjajo tudi napoved Bratuškove o oblikovanju slovenske vlade, v kateri bo več strokovnjakov kot politikov.

B92: Prek Bratuškove do predčasnih volitev

Srbski spletni portal B92 piše, da ima nova mandatarka dva tedna časa, da sestavi kabinet in vlado. Če ji to ne bo uspelo, bi predsednik države Borut Pahor lahko napovedal predčasne volitve.

Dopisnik B92 iz Slovenije špekulira, da so Bratuškovo izvolili za mandatarko, da bi prišli do predčasnih volitev. Novinar še pravi, da nihče ne pozna njenega programa, ki ga bo koalicijskim partnericam morala predstaviti v 15 dneh.

Na srbskem portalu so objavili tudi odziv političnega analitika Vlada Miheljaka, ki je opozoril na možnost, da 42-letna mama z dvema otrokoma ne bo uspela oblikovati nove vlade. Ni namreč nujno, da bosta SLS in DL pripravljeni na sodelovanje.

Srbska tiskovna agencija Tanjug piše, da zaradi trenutne vladne krize in protestov proti političnim elitam, mnogi analitiki menijo, da se Slovenija nahaja v največji politični krizi po letu 1991, ko se je odcepila od SFRJ.

Der Standard: Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković

Dunajski Der Standard članek začne s šalo: Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković. »V Sloveniji dvomijo, da bo Bratuškovi uspelo stopiti iz sence močnega župana Ljubljane Zorana Jankovića.«

»Bratuškova ne bo le težko znova vzpostavila zaupanja v politiko, temveč bo imela težave tudi pri iskanju soglasja v heterogeni koaliciji štirih strank,« poroča STA.

Možnost Bratuškove, da sestavi novo vlado je še vprašljiva, piše švicarski Neue Zürcher Zeitung: »Možnost konfliktov v novi koaliciji je velika, saj liberalna Državljanska lista že grozi, da ne bo sodelovala, če je ne bodo prepričali predlogi levo usmerjenih strank.«

BBC: Slovenija bo morda morala zaprositi za pomoč

Britanski BBC piše, da je Slovenija v globoki recesiji z več kot 12-odstotno brezposelnostjo in predvidenim dvoodstotnim krčenjem BDP v letošnjem letu. Domnevajo, da bo Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč, saj bo morala v prihodnjih mesecih vrniti dve milijardi evrov dolga.

WSJ: Nova vlada mora konsolidirati javne finance

Ameriški The Wall Street Journal meni, da tudi če bo Bratuškovi uspelo sestaviti vlado, ta ne bo dolgo obstala. Nekateri zakonodajalci, tudi iz njene stranke, menijo, da bo nova vlada morala omejiti čas vladanja na eno leto. Zgodaj spomladi 2014 bi bile splošne parlamentarne volitve.

Nova vlada je pod velikim pritiskom, kako konsolidirati javne finance ali oblikovati slabo banko. Finančni sistem je namreč negotov, pišejo v WSJ. Če bo Slovenija pri tem neuspešna, bo morala prositi za mednarodno finančno pomoč.

Il Piccolo: Gospodarstvo v kolapsu, družbena klima napeta

Tržaški dnevnik Il Piccolo ugotavlja, da Bratuškovo čakajo zahtevne naloge. Gospodarstvo je v kolapsu, socialna klima pa zelo napeta. Ljudje so svoje nezadovoljstvo že večkrat izrazili na cestah in trgih prestolnice. Gre za upor brezposelnih in tistih na družbenem robu, pa tudi navadnih ljudi, ki so se odločili reči ne skorumpiranemu političnemu razredu, ki se je sposoben dokazovati zgolj v korupciji in nepotizmu, piše STA.