V sredo imenovanje vlade

Začela se bodo zaslišanja 13 kandidatov za ministre.

Objavljeno
16. marec 2013 18.10
Posodobljeno
17. marec 2013 05.00
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Jutri bodo parlamentarni odbori in komisije začeli dvodnevna zaslišanja trinajstih kandidatov za ministre enajste slovenske vlade. Mandatarki Alenki Bratušek in njeni ekipi se mudi, zato bo parlament že v sredo dokončno odločal o listi ministrskih kandidatov.

Sestavljanje vlade je potekalo v dramatičnih okoliščinah. Koalicijsko pogodbo so štirje predsedniki – Bratuškova (PS), Igor Lukšič (SD), Gregor Virant (DL) in Karl Erjavec (Desus) – podpisali v sredo zvečer malo pred polnočjo. Pred tem so več ur na polemičnih sestankih o vstopu v vlado in o predlogih ministrov odločali člani svetov Pozitivne Slovenije in Državljanske liste. Medtem ko del DL nasprotuje koaliciji s stranko, v kateri je Zoran Janković, je v PS potekal boj za ministrska mesta.

Toda takrat ime najpomembnejšega ministra – za finance – še vedno ni bilo znano. Po neuradnih informacijah je Bratuškova še v četrtek popoldne, le nekaj ur pred iztekom roka, iskala primernega strokovnjaka, ki bi bil pripravljen vstopiti v prehodno vlado. Pozno zvečer je javnosti sporočila, da je v kandidaturo privolil doktor ekonomije Uroš Čufer, ki, kot je priznala Bratuškova, ni bil njena »prva izbira«.

Koalicijski partnerji so bili tako šele po objavi seznanjeni z vsemi imeni kandidatov za ministre. V petek so bili molčeči in ponudbo Pozitivne Slovenije, ki je za peterico ministrskih mest predlagala kar tri poslance, niso komentirali. Poslanec SD Janko Veber je dejal le, da je to pač izbor mandatarke in tudi njena odgovornost. V vseh koalicijskih strankah pravijo, da se bodo o posamičnih kandidatih izrekli po zaslišanjih. Vendar zapletov ni pričakovati. Poslanci glasujejo o listi v celoti, kar pomeni, da bodo hkrati imenovani vsi, tudi tisti, ki bi se na predstavitvah lahko izkazali kot »šibki člen« prihodnje vlade. Koalicija ima sicer v parlamentu 49 glasov.

Poleg finančnega ministra Čuferja so širši javnosti manj znani še ekonomist Igor Maher iz Državljanske liste, ki bo pokrival enega največjih resorjev, za infrastrukturo in promet, pa tudi dosedanja poslanka Pozitivne Slovenije Tina Komel, bodoča ministrica za Slovence po svetu, in Stanko Stepišnik, PS, novi minister za gospodarstvo. Med bolj izkušene ministre spadajo Gregor Virant (DL), ki bo tudi pogajalec s sindikati javnega sektorja, pa Senko Pličanič (DL), ki bo ostal na pravosodju, in Anja Kopač Mrak (SD), ki je kot državna sekretarka že sodelovala pri ključnih reformah, tudi pokojninska. Znana imena so tudi Dejan Židan (SD) za kmetijstvo, Tomaž Gantar (Desus) za zdravje in Karl Erjavec (Desus) za zunanje zadeve.

Opozicija je bila v prvih odzivih pričakovano kritična, zlasti do finančnega ministra, SDS pa tudi do obrambnega, Romana Jakiča, ki je bil v preteklosti večkrat aktiven pri različnih mirovniških pobudah. Vendar tudi opozicijske stranke priznavajo, da je treba novi vladi, ki bo predvidoma enoletni mandat nastopila v zelo težavnih razmerah, dati priložnost.