Veber in Jurša potrdila, da je Bratuškova v igri za mandatarko

Jurša je dejal, da je vse odvisno od tega, ali jo bodo potencialni koalicijski partnerji tudi podprli.

Objavljeno
21. februar 2013 14.10
suhadolnik bratušek
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Vodje poslanskih skupin potencialnih partneric nove koalicije so danes neformalno razpravljali o tem, da bi bila mandatarka morebitne nove vlade začasna vodja PS Alenka Bratušek, je pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber.

Da je na mizi neformalni predlog za njeno mandatarstvo, je potrdil tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je seznanjen s tem, da je Bratuškova v igri za mandatarko. Vse pa je odvisno od tega, ali jo bodo potencialni koalicijski partnerji tudi podprli, je dejal v izjavi novinarjem.

Veber pa pričakuje, da bodo to ime uradno dobili tudi v presojo. Če pa se bo Bratuškova za to odločila, pričakuje, da se pride v poslansko skupino predstaviti.

Da bo Pozitivna Slovenija za mandatarko predlagala sedanjo začasno vodjo poslanske skupine Bratuškovo, smo pisali v današnjem Delu, kjer smo objavili tudi odzive političnih strank.

Veber je danes komentiral tudi včerajšnjo napoved podpredsednika DL Janeza Šušteršiča, da ne bo kandidat za finančnega ministra. »To odpira možnost dogovarjanja o novi vladi,« je dejal Veber. Umik Šušteršiča je po njegovih besedah dober znak za to, da lahko začnejo reševati ukrepe, ki so »nas pripeljali v izgubo bonitete«.

Spomnil je, da se bo treba v postopkih, ki so pred morebitno novo vlado, z vsebino, ki ostaja kljub umiku Šušteršiča, soočiti in resno analizirati ukrepe, ki jih je zastavil nekdanji minister. Veber navaja slabo banko, zakon o državnem holdingu in zakon o uravnoteženju javnih financ. Sindikati v javnem sektorju namreč po njegovih besedah opozarjajo, da lahko sistem deluje še do okoli polletja.

Danes popoldne bo sicer zasedalo tudi predsedstvo SD. Veber je pojasnil, da bodo zagotovo dali informacijo o tem, kaj se lahko zgodi do prve seje DZ, ki bo v začetku marca. Na tej naj bi tudi vložili konstruktivno nezaupnico.

Sicer pa tudi po mnenju vodje poslancev SD pri podpori konstruktivni nezaupnici ne bo težav, medtem ko od Bratuškove pričakujejo še kaj več informacij o njenem pogledu na vodenje vlade. Je pa Veber spomnil, da za oblikovanje nove vlade še vedno ostaja ovira zamrznjen status predsednika PS Zorana Jankovića. Ta naj bi sicer po nekaterih informacijah lahko odstopil že danes.

Jurša je o tem dejal: »Če želi, da bodo vse potencialne partnerice sodelovale v novi vladi, bo to tudi storil.«