Anketa Dela: Danilo Türk v prednosti

V začetku volilne kampanje aktualni predsednik države v veliki prednosti pred Borutom Pahorjem in Milanom Zverom.

sob, 13.10.2012, 06:00

Ljubljana – Mesec dni pred predsedniškimi volitvami najbolje kaže Danilu Türku, napoveduje anketa Dela. Zanj se je izreklo 46 odstotkov anketiranih, za Boruta Pahorja 24 odstotkov in za Milana Zvera 16 odstotkov.

Čeprav so doslej kandidaturo prijavili le omenjeni trije, bi trije odstotki vprašanih dali glas kakemu drugemu kandidatu. V anketi, ki so jo sodelavci Dela Stik po naročilu uredništva Dela opravili ta teden na vzorcu 700 odraslih državljanov, pa je razmeroma malo neopredeljenih anketirancev. Takih, ki ne vejo, koga bi volili, je pet odstotkov, da se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, pa jih je odgovorilo šest odstotkov.

Ali ti rezultati pomenijo, da je mogoča izvolitev predsednika že v prvem krogu volitev? Ni zanesljivo. Drugi krog bo, če v prvem nihče izmed kandidatov ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov. Če upoštevamo samo opredeljene anketirance, jih je od teh prvouvrščenemu Türku svoj glas prisodilo 52 odstotkov. To pa je preblizu meji polovice glasov, da bi bile mogoče zanesljivejše trditve o drugem krogu.

Povezane novice

Türk napolnil Križanke
12. oktober ob 19:26
Ob uradnem štartu kampanje obljublja, da se ne bo posluževal nizkih udarcev, »čeprav jih je deležen«.
Trije kandidati, tri zgodbe
11. oktober ob 06:00
Legitimacija politike
10. oktober ob 21:00

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
Neznan

http://www.rtvslo.si/slovenija/anketa-dela-v-vodstvu-se-vedno-tuerk/293494
13. oktober 2012 ob 09:31
Oddajte svoj komentar - Število komentarjev: 155

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042557252
sobota, 13.10.2012 09:06
Komentarji (43)

http://www.delo.si/novice/volitve/anketa-dela-danilo-turk-v-prednosti.html
sob, 13.10.2012, 06:00
8 komentarjev

14. oktober 2012, ob 14:05:51
Neznan

NISEM VEDEL, DA SO ŽE BILE VOLITVE IN, DA SE JE KAR 70%, VOLILCEV ODLOČILO ZA RDEČO STRAN.

13. oktober 2012, ob 13:32:53
jup

Turk je enkratna oseba v slovenski politiki.Kot univerzitetni profesor mednarodnega prava gotovo najbolj primerna oseba za tako funkcijo. Strankarski populisti bi se lahko marsikaj naučili od njega ,toda nimajo časa ker so preveč zaposleni za oblast . Če bi Turk lovil poceni efekte za svoj prestiž gotovo ne bi odlikoval Ertla. Pred odlikovanjem je s posebnim poudarkom povedal da v celoti ve zakaj se je za to odločil. Po moje je hotel s tem povedati da se zgodovina Slovenije ni začela leta 1991. Pa tudi trženje zaslug ne samo od tega datuma naprej. Niso samo tisti zaslužni za osamosvojitev ki so bili zadnji na sceni .Pol je bilo narejenega že prej .Sicer so pa končno imeli tudi že 20 let privilegije. Pa lepe račune od orožja v švicarskih bankah. Pa tudi denar ki ga je za vodilne zbrala emigracija. Peterletu so v Kanadi zbrali 400.000 dolarjev…

13. oktober 2012, ob 11:26:32
MENS SANA

Ojej, kar 70% volilcev je za levo opcijo! (Türk 46%, Pahor 24%)! Desnega Zvera pa podpira zgolj 16%!
Neznanca lahko krulita kolikor hočeta, tega dejstva pa ne moreta spremeniti! Ostane jima le "kruljenje"

13. oktober 2012, ob 10:01:06
SAMASLAMA

Osebno sem se odločil, da ne grem na glasovanje. Izredno nasprotujem aktuealni politiki, ki jo vodi sedanja vlada in ne morem doumeti, kakšni so to lahko ljudje ki so v njej. Glede na moje kriterije so slabi in pokvarjeni.
Ko pa vidim, kakšen soj ljudi se zbira okrog potencialnega zmagovalca na predsedniških, ki je na žalost najboljša obcija med vsemi slabimi, ko sem ga slišal, da je mišljenja enakega kot ti na oblasi a se tega niti ne zaveda....
Menim, da je ta njegova kvazi levica združena v PS isto kot tisto, kar je sedaj na oblasti, samo da se še licemerno skrivajo za NOB.

Ne ponujajo ničesar drugega razen reform, ki bodo zopet jemale najrevnejšim, sami pa samo gledajo na katerih pozicijah bodo, da bodo imeli dostop do čim večjega kapitala.

Na koncu bo rešitev prišla iz Evrope, ali kot trojka ali pa kot sprostitev merklistične politike in ukrepanje v paravo smer, da je potrebno, omejiti moralni hazarard in spraviti v obtok čim več denarja.

Torej, ti naši so vsi zanič!

13. oktober 2012, ob 09:58:34
mamba

Neznanca, samo zverinske metode vas rešijo stiske. Janša je pokazal svoje pa je pogrnil. Ob vama pa tako ali tako lahko pričakuje samo norišnico.

13. oktober 2012, ob 09:38:14
grivar

Če bo Tuerk nas bo še najmanj koštalo , ker ne bo treba plačat selitvenega servisa, gorderobo že tudi ma, slike po šolah in tovarnah bojo ostale iste, govore na proslavah bo lahko stare uporabil ,novinarji se v novicah no bojo motili, janši bo lahko uporabljal še naprej istega nasprotnika

13. oktober 2012, ob 09:23:52
stanislavko

In kdo bo volil tega drugorazredneža ??? Stara komunistična nomenklatura,ki sedaj tako divje kruli , ker so izgubili korito iz katerega so žrli vsa ta leta !!! Pošteni državljani,ga sigurno ne bodo volili...

13. oktober 2012, ob 09:01:06
Neznan

Če bi bil res tako priljubljen in dober predsednik kot nekateri trdijo in da bo zmagal že v prvem krogu, bi pričakoval, da bi tudi anketa bila njemu v korist.
Tako pa dvomim v njegovo zmago in upam, da se bo moj dvom uresničil.

13. oktober 2012, ob 08:10:18
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej