Anketa Dela: Danilo Türk v prednosti

V začetku volilne kampanje aktualni predsednik države v veliki prednosti pred Borutom Pahorjem in Milanom Zverom.

sob, 13.10.2012, 06:00

Ljubljana – Mesec dni pred predsedniškimi volitvami najbolje kaže Danilu Türku, napoveduje anketa Dela. Zanj se je izreklo 46 odstotkov anketiranih, za Boruta Pahorja 24 odstotkov in za Milana Zvera 16 odstotkov.

Čeprav so doslej kandidaturo prijavili le omenjeni trije, bi trije odstotki vprašanih dali glas kakemu drugemu kandidatu. V anketi, ki so jo sodelavci Dela Stik po naročilu uredništva Dela opravili ta teden na vzorcu 700 odraslih državljanov, pa je razmeroma malo neopredeljenih anketirancev. Takih, ki ne vejo, koga bi volili, je pet odstotkov, da se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, pa jih je odgovorilo šest odstotkov.

Ali ti rezultati pomenijo, da je mogoča izvolitev predsednika že v prvem krogu volitev? Ni zanesljivo. Drugi krog bo, če v prvem nihče izmed kandidatov ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov. Če upoštevamo samo opredeljene anketirance, jih je od teh prvouvrščenemu Türku svoj glas prisodilo 52 odstotkov. To pa je preblizu meji polovice glasov, da bi bile mogoče zanesljivejše trditve o drugem krogu.

Povezane novice

Türk napolnil Križanke
12. oktober ob 19:26
Ob uradnem štartu kampanje obljublja, da se ne bo posluževal nizkih udarcev, »čeprav jih je deležen«.
Prijavi sovražni govor