Anketa Dela: SDS vodi še bolj prepričljivo, Virant pada

Tako Janković kot Virant glasove prevzemata levemu trojčku.

sob, 26.11.2011, 07:00
Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 22. do 24. novembra 2011 na reprezentativnem vzorcu 1018 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.

Ljubljana – Če bi bile volitve to nedeljo, bi z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše. V tednu dni so se razmerja moči med vodilnimi strankami precej premešala.

SDS je s 35,5-odstotnim deležem napovedanih glasov zelo povečala svojo prednost pred zasledovalci. Pozitivna Slovenija se je z 22,7 odstotka utrdila na drugem mestu s sicer precejšnjim zaostankom za SDS, a tudi veliko prednostjo pred tretjeuvrščeno SD. Tej napoved kaže 10,6 odstotka glasov, s čimer je prehitela Listo Gregorja Viranta, ki je dobila 9,2 odstotka.

Preostale stranke, ki bi se po tej napovedi uvrstile v parlament, so Desus (5,4 odstotka), SNS (4,4 odstotka) in morda še SLS in NSi. Zadnji sta v napovedi dobili vsaka po 3,2 odstotka glasov, vendar je interval zaupanja zanju med 2 in 4,4 odstotka, kar pomeni, da bi vendarle lahko dosegli štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag. Vse druge stranke v vsakem primeru ostanejo zunaj parlamenta. Anketa je potekala od torka do četrtka, tako da v njej še ni vključen učinek zadnjih televizijskih soočenj.

Kdo bo mandatar?

Janša je javno predlagal, da stranke, ki bodo prišle v parlament, popravijo zakonodajo in skrajšajo roke za sestavo vlade. Kaže, da se bo to tudi zgodilo, saj se z njim strinjajo tako Zoran Janković, Gregor Virant in Borut Pahor kot tudi Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Zmago Jelinčič. Vsi se načelno strinjajo, da politični mrtvi tek in s tem paraliza države trajata že predolgo. Janša predlaga, da parlament o novi vladi odloča le enkrat, s čimer bi dosegli, da bi vlado lahko dobili že v enem mesecu, in ne šele spomladi.

Toda čeprav vse zadnje ankete kažejo, da bo nova vlada zagotovo desnosredinska in da jo bo preprosto sestaviti, analitiki opozarjajo, da bo tokrat treba počakati prav do konca kampanje. Če bo rezultat na vrhu tesen, bodo namreč koalicijska pogajanja zelo zapletena. Oba favorita, tako Janša kot Janković, namreč napovedujeta, da sta pripravljena voditi samo vlado s prepričljivo večino v parlamentu. To pa si bodo lahko zagotovili le s podporo manjših strank, ki se jim bo uspelo prebiti v parlament.

Rast SDS, padec Liste Virant, vzpon SD

Hitra rast Janševe SDS, globok padec Liste Virant in vzpon Pahorjeve SD – to so temeljne značilnosti, ki jih kaže primerjava treh Delovih anket, opravljenih v zadnjih treh tednih.

Volilno napoved so v Delu Stik pripravili na podlagi izidov telefonske ankete, izvedene v zadnjem tednu. Napoved so naredili tako, da so v izračunu upoštevali zgolj opredeljene anketirance, torej tiste, ki so dali svoj glas kateri od strank – takih je bilo 67,7 odstotka –, izločili pa tiste, ki so odgovorili z ne vem, nobene ali ne bi se udeležil volitev. Izvirne rezultate ankete objavljamo skupaj z rezultati ankete Dela iz prejšnjih dveh tednov.

Primerjava teh treh anket pokaže največjo spremembo pri Listi Gregorja Viranta. Ta je v prvi anketi, na začetku volilne kampanje, dobila 18,8 odstotka glasov, prejšnjič padla na 8,6 odstotka in tokrat na 6,2 odstotka.

Nasprotno je SDS, ki je v prvi anketi s 17,7 odstotka še nekoliko zaostajala za Listo Virant, naslednjič že vodila z 18,1 odstotka, tokrat pa je že daleč spredaj s 24 odstotki.

SD je preboj uspel v zadnjem tednu. Prej je bila na četrtem mestu s 5,4 odstotka glasov, tokrat je na tretjem s 7,2 odstotka.

Zanimivo je, da se delež za Jankovićevo listo ves čas tako rekoč ni spreminjal.

Med manjšimi strankami sta tokrat najopaznejša povečanje deleža za SNS in padec deležev TRS in SMS – Zelenih Evrope. Omenimo še, da je anketa tokrat zaznala glasove za Demokratično stranko dela (0,4 odstotka) in Naprej Slovenijo (0,1 odstotka); v prvih dveh anketah ju ni omenil niti en anketiranec.

Od kod prihajajo volivci

V Delu Stik so pripravili tudi analizo, kje posamezne stranke zajemajo svoje volivce. Primerjali so namreč, koga so anketiranci volili leta 2008 in koga nameravajo tokrat.

Analiza je pokazala, da se SDS lahko zanaša predvsem na svoje volivce iz leta 2008, prehajanja iz drugih strank so zelo redka (manj kot pet odstotkov trenutnih volivcev). SDS izgublja volivce iz leta 2008 predvsem v dveh smereh: odhajajo k Virantu in NSi. SDS mora torej na prihajajočih volitvah predvsem ohraniti svoje volivce iz leta 2008, poseže lahko kvečjemu po prebežnikih, novih volivcev pa ni opaziti.

Obe novi stranki, Virantova in Jankovićeva lista, sta večinski delež svojih trenutnih privržencev prevzeli nekdanjemu »levemu trojčku«. Pričakovano je bil pri tem uspešnejši Zoran Janković, saj ti volivci predstavljajo dve tretjini njegovih trenutnih privržencev. Pri Virantu je njihov delež nekoliko manjši, pač pa četrtino volilne baze Gregorja Viranta sestavljajo volivci SDS. Tako Pozitivna Slovenija kot tudi Virantova lista sta rekrutirali nove volivce, približno petino trenutnega volilnega telesa tvorijo tisti, ki se volitev leta 2008 niso udeležili.

NSi rekrutira tudi nekatere volivce SDS, ki jih je za petino njihove trenutne baze. Če jim uspe zadržati pridobljeno, se lahko vrnejo v parlament.

Zmanjšanje števila nekdanjih volivcev SD je posledica tega, da so se ti razpršili med dve novi stranki in Desus. Trenutno volilno telo te stranke sestavljajo v glavnem le še njeni volivci iz leta 2008.

Zadnji dnevi

»Po podatkih in razmerju sil predvidevam, da bo zadnji teden kampanje napet in vse prej kot nežen. Pričakujemo lahko napade, predvsem na vodilni stranki, in nameščanje različnih zgodb in afer,« je na začetku zadnjega tedna kampanje napovedal Andraž Zorko iz Valicona. Janja Božič Marolt iz Mediane je opozorila, da se kar 95.000 volivcev, ki zagotavljajo, da se bodo udeležili volitev, še ni odločilo, komu bodo namenili svoj glas, ali pa tega nočejo povedati. Ti glasovi pa lahko še precej premešajo vrstni red.

Včeraj so slovenski škofje pozvali vernike na volišča. »Kot katoličani bomo pozorni tudi na to, da bomo izvolili poslance, ki priznavajo pomembnost krščanskih vrednot v družbi,« sporočajo.

Liberalna akademija je opozorila, da na volitvah iz političnega prostora lahko izgine liberalna opcija. V zadnjem tednu se bodo oglasile še druge vplivne organizacije civilne družbe.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
59 komentarjev
neznan

01. gruden 2011 – Kraljevina SHS je 1. grudna 1918 nastala po srbski zaroti in prevari


Dne 1. decembra/grudna 1918 je po združitvi Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo nastala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Slovenci smo bili z »ujedinjenjem po srbsko« načrtno prevarani in smo kot narod postali žrtev širše mednarodne zarote, v kateri so glavno igro igrali Srbi in Italijani, sodelovali pa so tudi Francozi, Angleži in Rusi ter Američani. Predsednika Narodne Veče Države SHS, in takratnega voditelja Slovencev, dr. Antona Korošca so več dni načrtno zadrževali v tujini, dokler niso predstavniki hrvaško-srbske koalicije v njegovi odsotnosti prevzeli Narodne Veče SHS in s predstavniki vlade Kraljevine Srbije podpisali združitvenega sporazuma v izrazito narodno škodo Slovencev. Slovenski narod so v skladu s predhodnim tajnim dogovorom razdelili med štiri države, v vseh pa smo bili zapisani načrtnemu raznarodovanju in končnemu uničenju ter izbrisu.

Danes mineva 93 let od dne, ko so nas s prevaro »ujedinili po srbsko« v Kraljevino SHS. Tako kot takrat je slovenski narod tudi danes deležen zarote in prevare. Priča smo ji tudi prav v teh dneh, ko bomo menda lahko svobodno izvolili svojo novo vlado. Toda v resnici se v Sloveniji soočamo z načrtno diskriminacijo političnih strank in medijskim favoriziranjem točno določenih političnih strank, zato lahko te volitve ocenimo zgolj kot nezakonite, nelegitimne, nepoštene in protiustavne (NNNP). Ali lahko morda opazite še kakšno podobnost med dogodki leta 1918 in danes? Razmislite!

Izrazita protislovenska dejavnost s strani srbskih in hrvaških prostozidarjev se je nadaljevala tudi pozneje v SFRJ in kot kaže celo po slovenski osamosvojitvi leta 1991. Srbski prostozidarji so po začasnem porazu strnili svoje vrste in pričeli podobno kot leta 1918 podtalno rovariti proti slovenskemu narodu. Tako so dvajset let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije Srbi na številnih ključnih položajih v državni upravi in v občinskih upravah v slovenski državi, kar zagotovo ni le naključje. Nenazadnje ima Ljubljana župana, ki se javno postavlja kot Srb, sedaj pa namerava celo prevzeti mandatarstvo slovenske vlade. Le želeti si je treba, da ne bomo znova prepozno spoznali, da je bil tudi on član prostozidarske lože »Jugoslavija« ali »Velika Srbija«… in, da prepoznega spoznanja ne bomo znova plačali s krvjo svojih najboljših sinov.


Ker sem blokiran za komentiranje, mi je javljanje omogočilo veleposlaništvo ene EU države

04. december 2011, ob 22:44:14
neznan

01. gruden 2011 – Kraljevina SHS je 1. grudna 1918 nastala po srbski zaroti in prevari


Dne 1. decembra/grudna 1918 je po združitvi Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo nastala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Slovenci smo bili z »ujedinjenjem po srbsko« načrtno prevarani in smo kot narod postali žrtev širše mednarodne zarote, v kateri so glavno igro igrali Srbi in Italijani, sodelovali pa so tudi Francozi, Angleži in Rusi ter Američani. Predsednika Narodne Veče Države SHS, in takratnega voditelja Slovencev, dr. Antona Korošca so več dni načrtno zadrževali v tujini, dokler niso predstavniki hrvaško-srbske koalicije v njegovi odsotnosti prevzeli Narodne Veče SHS in s predstavniki vlade Kraljevine Srbije podpisali združitvenega sporazuma v izrazito narodno škodo Slovencev. Slovenski narod so v skladu s predhodnim tajnim dogovorom razdelili med štiri države, v vseh pa smo bili zapisani načrtnemu raznarodovanju in končnemu uničenju ter izbrisu.

Danes mineva 93 let od dne, ko so nas s prevaro »ujedinili po srbsko« v Kraljevino SHS. Tako kot takrat je slovenski narod tudi danes deležen zarote in prevare. Priča smo ji tudi prav v teh dneh, ko bomo menda lahko svobodno izvolili svojo novo vlado. Toda v resnici se v Sloveniji soočamo z načrtno diskriminacijo političnih strank in medijskim favoriziranjem točno določenih političnih strank, zato lahko te volitve ocenimo zgolj kot nezakonite, nelegitimne, nepoštene in protiustavne (NNNP). Ali lahko morda opazite še kakšno podobnost med dogodki leta 1918 in danes? Razmislite!

Izrazita protislovenska dejavnost s strani srbskih in hrvaških prostozidarjev se je nadaljevala tudi pozneje v SFRJ in kot kaže celo po slovenski osamosvojitvi leta 1991. Srbski prostozidarji so po začasnem porazu strnili svoje vrste in pričeli podobno kot leta 1918 podtalno rovariti proti slovenskemu narodu. Tako so dvajset let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije Srbi na številnih ključnih položajih v državni upravi in v občinskih upravah v slovenski državi, kar zagotovo ni le naključje. Nenazadnje ima Ljubljana župana, ki se javno postavlja kot Srb, sedaj pa namerava celo prevzeti mandatarstvo slovenske vlade. Le želeti si je treba, da ne bomo znova prepozno spoznali, da je bil tudi on član prostozidarske lože »Jugoslavija« ali »Velika Srbija«… in, da prepoznega spoznanja ne bomo znova plačali s krvjo svojih najboljših sinov.


Ker sem blokiran za komentiranje, mi je javljanje omogočilo veleposlaništvo ene EU države

04. december 2011, ob 22:43:58
neznan

01. gruden 2011 – Kraljevina SHS je 1. grudna 1918 nastala po srbski zaroti in prevari


Dne 1. decembra/grudna 1918 je po združitvi Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo nastala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Slovenci smo bili z »ujedinjenjem po srbsko« načrtno prevarani in smo kot narod postali žrtev širše mednarodne zarote, v kateri so glavno igro igrali Srbi in Italijani, sodelovali pa so tudi Francozi, Angleži in Rusi ter Američani. Predsednika Narodne Veče Države SHS, in takratnega voditelja Slovencev, dr. Antona Korošca so več dni načrtno zadrževali v tujini, dokler niso predstavniki hrvaško-srbske koalicije v njegovi odsotnosti prevzeli Narodne Veče SHS in s predstavniki vlade Kraljevine Srbije podpisali združitvenega sporazuma v izrazito narodno škodo Slovencev. Slovenski narod so v skladu s predhodnim tajnim dogovorom razdelili med štiri države, v vseh pa smo bili zapisani načrtnemu raznarodovanju in končnemu uničenju ter izbrisu.

Danes mineva 93 let od dne, ko so nas s prevaro »ujedinili po srbsko« v Kraljevino SHS. Tako kot takrat je slovenski narod tudi danes deležen zarote in prevare. Priča smo ji tudi prav v teh dneh, ko bomo menda lahko svobodno izvolili svojo novo vlado. Toda v resnici se v Sloveniji soočamo z načrtno diskriminacijo političnih strank in medijskim favoriziranjem točno določenih političnih strank, zato lahko te volitve ocenimo zgolj kot nezakonite, nelegitimne, nepoštene in protiustavne (NNNP). Ali lahko morda opazite še kakšno podobnost med dogodki leta 1918 in danes? Razmislite!

Izrazita protislovenska dejavnost s strani srbskih in hrvaških prostozidarjev se je nadaljevala tudi pozneje v SFRJ in kot kaže celo po slovenski osamosvojitvi leta 1991. Srbski prostozidarji so po začasnem porazu strnili svoje vrste in pričeli podobno kot leta 1918 podtalno rovariti proti slovenskemu narodu. Tako so dvajset let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije Srbi na številnih ključnih položajih v državni upravi in v občinskih upravah v slovenski državi, kar zagotovo ni le naključje. Nenazadnje ima Ljubljana župana, ki se javno postavlja kot Srb, sedaj pa namerava celo prevzeti mandatarstvo slovenske vlade. Le želeti si je treba, da ne bomo znova prepozno spoznali, da je bil tudi on član prostozidarske lože »Jugoslavija« ali »Velika Srbija«… in, da prepoznega spoznanja ne bomo znova plačali s krvjo svojih najboljših sinov.


Ker sem blokiran za komentiranje, mi je javljanje omogočilo veleposlaništvo ene EU države

04. december 2011, ob 22:43:45
neznan

01. gruden 2011 – Kraljevina SHS je 1. grudna 1918 nastala po srbski zaroti in prevari


Dne 1. decembra/grudna 1918 je po združitvi Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo nastala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Slovenci smo bili z »ujedinjenjem po srbsko« načrtno prevarani in smo kot narod postali žrtev širše mednarodne zarote, v kateri so glavno igro igrali Srbi in Italijani, sodelovali pa so tudi Francozi, Angleži in Rusi ter Američani. Predsednika Narodne Veče Države SHS, in takratnega voditelja Slovencev, dr. Antona Korošca so več dni načrtno zadrževali v tujini, dokler niso predstavniki hrvaško-srbske koalicije v njegovi odsotnosti prevzeli Narodne Veče SHS in s predstavniki vlade Kraljevine Srbije podpisali združitvenega sporazuma v izrazito narodno škodo Slovencev. Slovenski narod so v skladu s predhodnim tajnim dogovorom razdelili med štiri države, v vseh pa smo bili zapisani načrtnemu raznarodovanju in končnemu uničenju ter izbrisu.

Danes mineva 93 let od dne, ko so nas s prevaro »ujedinili po srbsko« v Kraljevino SHS. Tako kot takrat je slovenski narod tudi danes deležen zarote in prevare. Priča smo ji tudi prav v teh dneh, ko bomo menda lahko svobodno izvolili svojo novo vlado. Toda v resnici se v Sloveniji soočamo z načrtno diskriminacijo političnih strank in medijskim favoriziranjem točno določenih političnih strank, zato lahko te volitve ocenimo zgolj kot nezakonite, nelegitimne, nepoštene in protiustavne (NNNP). Ali lahko morda opazite še kakšno podobnost med dogodki leta 1918 in danes? Razmislite!

Izrazita protislovenska dejavnost s strani srbskih in hrvaških prostozidarjev se je nadaljevala tudi pozneje v SFRJ in kot kaže celo po slovenski osamosvojitvi leta 1991. Srbski prostozidarji so po začasnem porazu strnili svoje vrste in pričeli podobno kot leta 1918 podtalno rovariti proti slovenskemu narodu. Tako so dvajset let po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije Srbi na številnih ključnih položajih v državni upravi in v občinskih upravah v slovenski državi, kar zagotovo ni le naključje. Nenazadnje ima Ljubljana župana, ki se javno postavlja kot Srb, sedaj pa namerava celo prevzeti mandatarstvo slovenske vlade. Le želeti si je treba, da ne bomo znova prepozno spoznali, da je bil tudi on član prostozidarske lože »Jugoslavija« ali »Velika Srbija«… in, da prepoznega spoznanja ne bomo znova plačali s krvjo svojih najboljših sinov.


Ker sem blokiran za komentiranje, mi je javljanje omogočilo veleposlaništvo ene EU države

04. december 2011, ob 22:43:24
neznan

Sedaj lahko vidimo koliko veljajo napovedi.
Zmagovalcem čestitam, ostalim pa več sreče v prihodnje.

Ker sem blokiran za komentiranje, mi je javljanje omogočilo veleposlaništvo ene EU države

04. december 2011, ob 22:19:12
Slovenski-Balkanec

Ocitna 'precejsnja nihanja javnega mnenja', eventuelno kazejo na pozitiven pojav. Z drugumi besedami povedano, volilke in volilci pazljivo tehtajo, komu bodo dali njihove glasove, kot sledi:

Ali tistim ki so Republiko Slovenijo (RSi) pripeljali v tezko situacijo, v kateri se je znasla malo pred volitvami leta 2008 in katera seveda se traja, ker se je med tem casom se bolj razcvetela in se bolj razbobnala (objektivno ali konspiracijsko, ni vazno!) kriza ZDA in njenih drzav-zaveznic
na zahodu, od katerih je, na mojo veliko zalost, dokaj odvisna tudi RSi.

Ali tistim, ki RSi ze par let poizkusajo izvleci iz krize ali krizne tezave vsaj delno ublaziti.

Ali pa eventuelno tistim, t.i. novoprislecem, ki bi naj imeli boljso vizijo za prihodnost in bi naj razpolagali z vecjim pogumom in boljsim znanjem za vodenje drzavne barke po vedno bolj razburkanem morju, in ki so istocasno zadostno verodostojni in posteni, da bi se jim splacalo zaupati.

Veseli me, da se vecina volilcev in volilk se ni odlocila, in da ni pod samo plazovnimi vplivi medijskih anket in podobne propagande. Ker se je med kampanjo doslej precej pisalo in govorilo o t.i. ‘desnicarstvu’ in ‘levicarstvu’, da, celo iz pridiznic, sem se odlocil ponuditi v presojo, ce ze ne v pomoc pri odlocnaju, sledece o tistih dveh in ne vedno zelo relativnih pojmih:

Iz lastnih izkusenj in iz analiz mnenj drugih, sem sestavil sledeco, pa cetudi nepopolno, primerjavo med politicnimi ‘desnicarji’ in ‘levicarji’:

Politicne ‘desnicarje’ karakterizirajo njihove sledece lastnosti in njihova sledeca misljenja in dejanja:

- so, ali ze bogati, ali pa smatrajo, da jih bo njihovo ‘desnicarstvo’ pripeljalo do bogastva
- hocejo znizevati davke za najbogatejse, pod izgovorom, da bo njihov tako pridobljen dodtani dobicek (capital) pripomogel k boljsi konjukturi in dodatnim delovnim mestom, kljub ocitnemu dejstvu, da oni v najvec slucajih potem (odvodnega ali izvoznega davka prosto) prenesejo kapital v ‘cenejse’ kraje in drzave ter ustvarjajo dodatna delovna mesta tam, da tako se povisajo njihove profite
- so zelo ponosni na njihove ‘sposobnosti’ in zelo pazljivo scitijo njihove poslovne skrivnosti pred drugimi
- njihov glavni smoter v zivljenju je ustvariti in nagrabiti si cimvecje bogastvo, delno zato, ker bogastvo v kapitalisticni ureditvi pomeni istocasno tudi moc, le-ta pa jim veliko pomeni
- ni jim veliko do socijalnih uravnovesenj znotraj druzbe in drzave, kjer se nahajajo ali kjer so ustvarili njihovo bogastvo, ali si ga upajo ustvariti
- so nacelno proti univerzalnemu zdravstvenemu in zobozdravstvenemu zavarovanju
- so proti kolektivnemu dogovarjanju in proti sindikatom v privatnem sektorju
- so proti povisevanju minimalnega osebnega dohodka in proti izboljsanju pokojnin in pokojninskega sistema
- pojem ‘socijalne drzave’ jim je zopern in se njegove realizacije na vso moc otepajo
- so za privatne osnovne in srednje sole, stroski s katerimi bi naj vsaj delno bili kriti iz drzavnega proracuna
- smatrajo, da mora za svojo visjo in visoko izobrazbo biti ‘odgovoren’, toraj placnik, vsak posameznik zase
- unicujoce ogrevanje in onesnazevanje planeta Zemlje jim je drugorazradna briga, ki dalec zaostaja za njihovo gonjo za dobickom in osebnim bogastvom
- smatrajo homoseksualce in lezbijke za druzbene devijante in odpadnike
- se nacelno pretvarjajo ter proglasujejo, da niso Slovani, ampak t.i. zahodnjaki, ki bi baje naj izhajali iz nekih Venetov, ki so izumrli ze pred vec kot 1500 (tisocpetsto) leti
- smatrajo, da je bilo petokolonastvo in ponemcevanje bolj sprejemljivo in bolj opravicljivo, kot so bili napori NOB v smislu obstoja naroda in njegove zascite pred ponemcenjem (na zalost, smo dandanes v miru zrtve ameri-anglo-saksonizaciji)
- smatrajo vojne zlocine, ki so bili poceti v smislu ‘obrambe Cerkve in vere ter (nekaterih) domov’ za opravicljive, ce ze ne vedno tudi za negresne
- zagovarjajo ucenje verouka v solah, ceprav ustava jasno doloca, da drzava mora biti locena od Cerkve oz. religije
- se bojijo komunistov in socijalistov bolj kot se hudic boji kriza
- so za cimvecje trosenje za vojsko in t.i. obrambne namene tern a vso mozno moc podpirajo vojno-industrijski kompleks, v glavnem zato, ker od slednejga prejemajo podporo vseh mogocih vrst, najbolj pa financno podporo
- so za NATO vojni pakt in njegove vojne avanture zunaj severno-atlantskega obmocja, delno zato, ker se smatrajo nesposobne za neodvisno vodenje RSi, ali samostojne ali v ponovni zvezi z nekaterimi drugimi juzno-slovanksimi narodi in drzavami
- so za izraelske jude in Palestinski Izrael ter proti Palestini in proti Palestincem
- so za vojne in za podobne vojaske avanture ZDA in NATO vojnega pakta, pod izgovorom ohranjevanja drzavnega in svetovnega miru, ne glede na ocitno dejstvo, da so oni sami vedno najvecji teroristi in agresorji ter gnusni okupatorji

Politicne ‘levicarje’ karakterizirajo njihove sledece lastnosti in njihova sledeca misljenja in dejanja:

- skoraj v popolnosti vse obratno od tistih lastnosti, stremljenj in dejanj, ki so zgoraj navedena za ‘desnicarje’

Upam, da bo zgoraj navedeno v pomoc pri odlocanju vsaj nekaterim, in ne obratno, ker bo eventuelno zavrnjeno, kot odvecno.

Narod slovenski si bo pisal sodbo sam! In ze zopet na volitvah! Pa si jo naj pise!

Opravicujem se, ker mi pogoji ne dovoljujjeo uporabe sumnikov svojevrstnih nasi, in do nedavnega zelo lepi ter od anglo-saksonskega onesnazenja bolj cisti, slovansko-slovenski materinscini, nase slovenscini

28. november 2011, ob 19:20:51
neznan

Staviva?

28. november 2011, ob 11:53:56
zwau

sajbo - ko bo, če bo - 4.12.2011 - bo, bo - 5.12.2011
Če bo šlo tako naprej, Janša sploh ne bo potreboval koalicije, hi,hi.
-------------------------------
4. decembra se sigurno ne boš tako sladko hihital. Kdor se zadnji, se baje najslajše!

28. november 2011, ob 11:41:49
neznan

Če bo šlo tako naprej, Janša sploh ne bo potreboval koalicije, hi,hi.

28. november 2011, ob 10:29:51
baldrick        

sicer pa - za konstruktvino delovanje da, za prevzem vajeti pa še niso zreli. Tako da je itak bolje, da se najprej kalijo v parlamentu. Bodo imeli boljše izhodišče ob naslednjih predčasnih volitvah.

28. november 2011, ob 10:14:45
baldrick        

zofka, oni so že dovolj pametni. bi ti svetoval, da se malce zamisliš, ampak mi ni jasno, kako bi ti to storila...tako da, piši še naprej, ne daj se motiti.

28. november 2011, ob 10:12:19
sofia

Mene čudi, kako to, da so ljudje kot Soršak, Pezdir, Šušteršič nasedli temu omlednemu birokratu Virantu.
A v resnici niso tako pametni, za kakršne smo jih imeli?

28. november 2011, ob 10:07:28
logos

Brez razvojne miselnosti ni razvoja, brez razvoja ni napredka, brez napredka pa nastane gospodarski krč, ki se čuti v Sloveniji s prodajo podjetij tujcem in domačo tajkunizacijo med 2006 in 2008, v času Janševe vladavine, zaradi "nacionalnih interesov". S slednjo so uničili podjetja in bančni likvidni sistem, ljudi pa spravili na minimalno plačo, če jo sploh imajo?! Podjetja se morajo kupovati z likvidnimi sredstvi, kjer ni garant "javni dolg" ampak pravna oseba ali pa tudi fizična oseba z denarjem. Danes pa bi radi Janševci nadaljevali z dokončno razprodajo podjetij, namesto, da bi jih razvili v visoko tehnološka podjetja. Radi bi na račun pretekle vrednosti pokrivali nove proračunske potrebe, namesto, da bi sproti ustvarjali novo dodano vrednost z višjim donosom. Ampak za to je potrebna pamet, ki jo dokazano ni.
Visoka dodana vrednost nastane, če vlada nameni razvojna sredstva v raziskave in kasneje iz njih v razvoj izdelka z istim kadrom, kot je bila opravljena raziskava, le da se v novo podjetja doda ekonomski in inženirski okvir. Tako se ohrani nadaljni primarni razvoj, plačan iz visoko profitnega izdelka ali storitve, izvede prozvodnja in prodaja. Z njo se državi povrne investicija v znanje tako, da nov izdelek prinaša višjo davčno maso.
Citiranost ni potrebna, ker v razvitem svetu ostajajo raziskava neobjavljene in skrite (prodane podjetjem) saj je skrivnost vsebine novega izdelka (storitve, znanja) garancija za tržno prednost in s tem konkurenčnost skozi čas. Slovenci pa razprodajamo znanja z objavami, namesto z izboljšavami, samo da smo citirani, pri tem pa zaslužek države, kapitala in ljudi ni pomemben. V svetu se objavijo znanja šele, ko so preminula v ekonomskem smislu koristi, saj so jih nadomestila boljša. Stara objavljena, za svet pa vseeno nova, služijo za nabiranje konkurenčne prednosti z realno novimi znanji. Med tem, ko konkurenca absorbira tvoja zapuščena znanja kot nova znanja, izgublja čas z absorbcijo stare konkurenčne prednosti. V tem času pa jo na trgu izrineš. Ekonomska prednost se ustvarja le in samo, če si korak pred konkurenti z inovativnimi rešitvami na vseh področjih dela. Zato mora priti do objave "starih" dosegov in s tem citiranosti šele po "pobrani smetani" v denarnem smislu. Če pa se prepisuje in ne raziskuje, potem je citiranost pomembna le, če živiš od izdaje knjih in prodajaš podjetjem obrabljeno znanje za novo znanje. In tukaj smo Slovenci očitno domači.
S prodajo podjetij tujcem, kar si tujci želijo, postanejo intelektualci nepotrebni, delavci pa moderni sužnji z minimalno plačo, če jo sploh dobijo. Proizvodnja in trg se zapreta na lokalno raven. Razvoj pa se preseli v tovarno lastnika. Tako postanemo tržno odvisni od lastnika, njegovi zapuščeni izdelki pa postaneje prodajni "hit" na našem lokalnem trgu. To je dokazano; vse kar kupiš tujega na slovenskem trgu je sekundarne kvalitete. Smo idealni kupci manjvrednega »na zahodu odpadnega« blaga po visoki ceni in zato idealni za zahodne veletrgovce, ki slabega blaga, zaradi bolj zahtevnih domačih trgov, doma ne morejo prodati. Smo tudi odpadni trg z slabe zahodne izdelke po visoki ceni. Ker smo "loleki" s cenejšo servisno službo, ustrezamo merilom koristi zahodnega sveta. Vendar pa na zahodu lahko kupiš iste izdelke za skoraj pol cene in hkrati visoke kvalitete.
Zaradi čedalje višjih stroškov iz rasti javnega dolga se nam niža življenjski standard, odmika zdravstveni standard, plujemo v smeri revščine in ne vidimo več pričakovane prihodnosti. Tega si jaz ne želim Zato bom VOLIL JANKOVIĆA, KI VE, KAKO SE DOSEŽE KONKURENČNO PREDNOST PODJETIJ V DRŽAVI IN PODOBNO UNIČI TUJO KONKURENCO TER ZATO ZAPOSLI DOMAČE LJUDI, KI BODO LAHKO PRODAJALI DOMAČE BLAGO V EU IN GLOBALNO.

27. november 2011, ob 10:18:02
MENS SANA

sajbo - ko bo, če bo - 4.12.2011 - bo, bo - 5.12.2011

bureg911
Zdarvi duh - tisti link ki ga lepiš, je vhod na e-sodstvo, jaz pa sem te vprašal za dejanske podatke. Lažnivec si in boš ostal, ker vem, da nimaš pojma o JJ-vem stanovanju na Mesarski. Še katastrske občine ne vš, bebec bebav, pa kaj sem ti napisal tudi ne veš. Pravi podpornik rdečkarjev.

26. november 2011, ob 20:17
---------
Jasno, on ne loči sodstva od zemljiške knjige, on bere tajne uradne liste partijske policije....

26. november 2011, ob 21:42:

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
re:
Spoštovana gospoda bureg911 in sajbo!
Kot sem povedal Vsak polpismen osebek te podatke z lahkoto najde! Za vajin IQ pa je ta naloga seveda pretrd oreh in nerešljiv problem! Kako sta predvidljiva! Ko vam je vaš IQ bariera za rešitev najbolj preprostih zadev se zatečete k "laprdanju"

Sajbo zapiše: " Jasno, on ne loči sodstva od zemljiške knjige, on bere tajne uradne liste partijske policije...."

bureg zapiše: "Zdarvi duh - tisti link ki ga lepiš, je vhod na e-sodstvo, jaz pa sem te vprašal za dejanske podatke"

Ubožca nam trdovratno dokazujeta svojo polpismenost kajti vsak ki premore IQ za spoznanje višji od amebe lahko podatke prebere, seveda le če to zna!

No za tiste ki znajo še enkrat!
(Sajbo pa nikoli nebo! Bureg pa naj se drži buregđinice!)

Elektronski dostop do zemljiške knjige
Vrhovno sodišče RS
Tavčarjeva 9
1000 Ljubljana

tel.: (01) 366 44 44
faks: (01) 366 43 01
e-mail: info@sodisce.si
Obvestilo!
Na podlagi Novele Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1C) s 1. majem 2011 prehajamo na uporabo prenovljene aplikacije za zemljiško knjigo. Zato so ukinjeni dosedanji dostopi do aplikacije „Vpogled v zemljiško knjigo“ in nadomeščeni z dostopi preko povezave „Vstop na portal e-Sodstvo“
(spletni naslov: https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo ).

27. november 2011, ob 10:17:15
Ameise

Temu potomcu opic spodaj, ki zmerja katolike samo toliko:
Ponosen sem, da sem katolik. Imam domovino, ki jo ljubim in ne bi rad, da nas upravlja komunistični Srbijanc. Sem za to, da se zakonodaja spremeni in da taki nestrpneži, kot je spodaj podpisani "Szlomšek" pridejo v zapor.

Sicer pa moj denar raje dam Vatikanu kot pa Srbijancem.

27. november 2011, ob 09:46:11
neznan

bureg911
Zdarvi duh - tisti link ki ga lepiš, je vhod na e-sodstvo, jaz pa sem te vprašal za dejanske podatke. Lažnivec si in boš ostal, ker vem, da nimaš pojma o JJ-vem stanovanju na Mesarski. Še katastrske občine ne vš, bebec bebav, pa kaj sem ti napisal tudi ne veš. Pravi podpornik rdečkarjev.

26. november 2011, ob 20:17
---------
Jasno, on ne loči sodstva od zemljiške knjige, on bere tajne uradne liste partijske policije....

26. november 2011, ob 21:42:33
Szlomšek

No saj vemo: KATOLIKI, ki so hinavski in proti domovini, zmagujejo. Pač hlapci, ki se od nekdaj naprej niso znali dvigniti in so kot ljudje ostali hlapci. Ki se s fajmoštri še kar naprej družijo, ki denar dajejo Vatikanu, ki svojih otrok ne znajo vzgajati v osebnosti, ampak le v poslušne vatikanske konje. Taki ste Slovenceljni, ker ne veste o sebi nič, razen tega, kar vam kak vatikanski Rode čvekne kako oslarijo, vi pa mislite, da je to božji nauk... in ker se bojite Boga, namesto, da bi ga LJUBILI... vraževerci in Judeževi podaniki.

26. november 2011, ob 21:31:03
Slovenski-Balkanec

Ocitna 'precejsnja nihanja javnega mnenja', ne glede na ocitno dejstvo, da vsaj navidezna priljubljenost SDS in njenega cudaskega vodje se vedno raste, eventuelno kazejo na pozitiven pojav.

Z drugimi besedami povedano, volilke in volilci pazljivo tehtajo, komu bodo dali njihove glasove: ali tistim ki so Republiko Slovenijo (RSi) pripeljali v tezko situacijo, v kateri se je znasla malo pred volitvami leta 2008 in katera seveda se traja, ker se je med tem casom se bolj razcvetela in se bolj razbobnala (objektivno ali konspiracijsko, ni vazno!) kriza ZDA in njenih drzavzaveznic na zahodu, od katerih je dokaj odvisna tudi RSi, ali tistim, ki RSi ze par let poizkusajo izvleci iz krize ali krizne tezave vsaj delno ublaziti.

Ali pa eventuelno tistim, t.i. novoprislecem, ki bi naj imeli boljso vizijo za prihodnost in bi naj razpolagali z vecjim pogumom in boljsim znanjem za vodenje drzavne barke po vedno bolj razburkanem morju, in ki so istocasno
zadostno verodostojni in resnicno posteni, da bi se jim splacalo zaupati.

Veseli me, da se vecina volilcev in volilk se ni odlocila, in da ni pod samo plazovnimi vplivi medijskih anket.

Narod slovenski si bo pisal sodbo sam! In ze zopet na volitvah! Pa si jo naj pise!

Opravicujem se, ker mi pogoji ne dovoljujjeo uporabe sumnikov svojevrstnih nasi, in do nedavnega zelo lepi ter od anglo-saksonskega onesnazenja bolj cisti, slovansko-slovenski materinscini, nasi slovenscini.

26. november 2011, ob 20:46:59
bureg911

Zdarvi duh - tisti link ki ga lepiš, je vhod na e-sodstvo, jaz pa sem te vprašal za dejanske podatke. Lažnivec si in boš ostal, ker vem, da nimaš pojma o JJ-vem stanovanju na Mesarski. Še katastrske občine ne vš, bebec bebav, pa kaj sem ti napisal tudi ne veš. Pravi podpornik rdečkarjev.

26. november 2011, ob 20:17:09
eskadees

Še en teden pa se bodo umetno napihnjene ankete o virantovih šansah razblinile.
Brez stranke, in s kandidati, ki jih je nabral med svojo žlahto in nesposobnimi birokrati ne bo mogel prepričati Slovenca, naj da svoj edini glas, ki ga ima na volitvah, za prototip pravega birokrata, po liku in besedah.

26. november 2011, ob 19:54:35
neznan

noro,
čimprej se pripravi, lažje boš prenašal!

26. november 2011, ob 19:13:19
noro

a ne me basat,da bo Janša zmagal ....pa ta je zavozil,saj je imel svojo priložnost,ki jo je zavozil kaj zdaj hoče ta k...sedaj je tako pametan,da vsakič ko je na tv je bolj plešast...

26. november 2011, ob 18:51:31
deželan

Na veke je tak bilo, da je nekak bilo !

Osamosvojitev, smo doživeli. Velik vzvod temu dogodku, je bila prevelika razlika med nami in bližnjimi sosedi.

Dosedanji politiki, nam ponujajo rešitve stopicanja. Navidezno se borijo, a vse ostaja nespremenjeno.

Kaj bodo prinesle te volitve ???

Vsekakor bodo "vladarji" spremenili svoj odnos , ko bodo v to res prisiljeni, tako kot so to daljnega 91'.

26. november 2011, ob 18:10:51
neznan

deželan
sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

Eh ta užitek je bolj grenak.

Imam hči in sina, oba sta doštudirala in oba bosta očitno odletela v tujino. Vzgojena imeti rad domovino, vidim, da jima ni lahko, po drugi strani pa sta preponosna da bi klečeplazila, delodajalec pa je kjer koli ena in ista viža.
In če želita uspeti v svojem poklicu res ne vidim druge rešitve.

Seveda je potrebno gledati objektivno, nikjer ne rastejo rožice. Hči je našla trenutno službo v Novi Zelandiji, ker je tudi v EU težava.

Vendar če pogledamo malo severneje v Avstrijo, vidimo dokaj drugačno zgodbo, seveda tudi drugačen način vodenja.

Ob takem stanju res ne morem biti ponosen na naše vrle politike.

........................................
Dragi deželan,
a sva midva kriva, da nas naši politiki vlečejo za nos?
A sva kriva, da nam podtikajo ene ali druge, da poskrbijo le zase?
Pa se menda zato ja ne boš jezil nase in na svojo družino?
Storila sva svoje, vzgojila otroke, jih doštudirala, dočakala sva samostojno državo, dočakala demokracijo,
SEDAJ PA NAJ SE MLADI POTRUDIJO IN NAŽENEJO TO POLITIČNO GOLAZEN K PAMETI.
Na nama je, da uživava v rezulatih najinega dela.
Odloči se za lepšo varianto, vzemi politiko za zabavo in se smej!

26. november 2011, ob 17:58:15
deželan

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

Eh ta užitek je bolj grenak.

Imam hči in sina, oba sta doštudirala in oba bosta očitno odletela v tujino. Vzgojena imeti rad domovino, vidim, da jima ni lahko, po drugi strani pa sta preponosna da bi klečeplazila, delodajalec pa je kjer koli ena in ista viža.
In če želita uspeti v svojem poklicu res ne vidim druge rešitve.

Seveda je potrebno gledati objektivno, nikjer ne rastejo rožice. Hči je našla trenutno službo v Novi Zelandiji, ker je tudi v EU težava.

Vendar če pogledamo malo severneje v Avstrijo, vidimo dokaj drugačno zgodbo, seveda tudi drugačen način vodenja.

Ob takem stanju res ne morem biti ponosen na naše vrle politike.

26. november 2011, ob 17:44:13
neznan

deželan
sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

Očitno se nagibaš SDS-u. Nič hudega, vsak izbere to kar mu je bolje.
.............................
Verjetno tudi ti nisi rosno mlad.
Moja mati je vedno govorila: polika je kurba, torej so politiki "kurbirji", v vsakem primeru pa so "prostituti", saj so se pripravljeni prodati "za šako peska".
Debate na teh straneh jemljem kot razvedrilo in prav uživam v dveh stvareh:
- kako ogabni znajo biti novinarji - VSI,
- kako so nekateri pripravljeni zagovarjati svoje idole.
Največji užitek pa je, ko lansiraš izjavo, ki zaboli, pa dočakaš odzive.
Probaj uživati v debati.

26. november 2011, ob 17:13:47
deželan

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

Očitno se nagibaš SDS-u. Nič hudega, vsak izbere to kar mu je bolje.
Sam nisem politično opredeljen, razen gledano socialno, pa tudi tu imam zadržke, ko iz tega posamezniki delajo posel na račun onih ki delajo.

Vso dosedanje obdobje osamosvojitve, mi je nesprejemljivo obnašanje politikov, ki delujejo kot nasprotniki na tekmi ki jo plačujemo davkoplačevalci hočeš nočeš.

Ljubša mi je mirna razprava, pa tudi če se kdaj komu zalomi, ljudje smo pač zmotljivi.

Iz predhodnih podatkov je evidentno, da se je v javnem sektorju preveč korajžno zaposlovalo, še bolj to štrli, ker se je to nadaljevalo tudi ko je kriza udarila čez robove.
Da je hudič še večji, imamo proces odpuščanja izredno drag oz. zaščitniški. To ne spremeni dejstva, da je potrebno ukrepanje. Nikakor ne metanje na cesto kar počez. Z stimulativnim pristopom, bi marsikaterega zaposlenega iz javnega sektorja lahko zaposlili v gospodarstvu, saj so po pravilu to visoko strokovni ljudje.

Vsekakor se ob primerjavi z ostalimi uspešnejšimi državami EU na tem področju močno negativno razlikujemo, kar tudi dodatno kaže na potrebno ukrepanje.

Janša je res simbolično omenil 10% zmanjšanje funkcionarskih plač a bo to ob izkazanem minusu kaplja v morje.

Vse premalo je tem o izhodu iz krize in vse preveč o rumenem tisku.

Katera stranka, bo predlagala boljše rešitve, mi je dokaj vseeno !

26. november 2011, ob 16:52:41
Hambo

Zelo upam, da NSi NE BO uspelo priti v parlament, ker ravno oni tisti, ki TITA proglašajo za največjega zločinca. Bojim se, da bodo, če bodo prišli v parlament še bolj poveličevali domobranstvo in Partizane proglašali za okupatorje.

26. november 2011, ob 16:37:26
Neznan

Pravilo je da zadnjih 8 dni se nič ne spremni. Ljudje so 8 do 10 dni pred volitvami že odločeni, polni kufer mlatenja po televiziji in poslušajo zgolj zato, da iščejo potrditev vsvoj prav, torej s filtrom. Tako je znano, da ljudje volijo istega kandidata, četudi ta umre 3 dni pred volitvami.
Redko se volivci potrudijo in naredijo domačo nalogo in "preštudirajo kandidate". Vse temelji na osebnih koristih, nasmeških (osebni privlačnosti), oziroma na osebnih vrednotah, ki nimajo veze z blaginjo celotne države - vse je zgolj ugibanje zato zmagajo le tsti, ki imajo lastne osebne korsti.

Ljudje, naredite domačo nalogo in preštudirajte kandidate. To ni samo naziv, in delovno mesto, ter nekaj anketod o vodlnemu v stranki, ampak preštudirajte, kaj pomebnega so dosegli v preteklosti, kakšne imajo sposobnosti sodelovanja in razumevanja situacije, preštudirajte možne kombinacije izida volitev ter ocenite katera kombinacija bi bila najbolj konstruktivna ter koristna za državo. Ni potrebno biti strokovnjak, samo malce pogooglajte in boste videli, kdo se je v preteklosti ukvarjal z lopovščino, kdo je psihopat, kdo živi v oblakih, kdo je potencialno neumen in zato škodljiv. Leni ljudje so najtežje za prebrat. Oni lahko delajo po liniji najmanjšega odpora še naprej in zato potencialno škodljivi, lahko pa se zbudijo iz zibke in začnejo delati.

26. november 2011, ob 16:21:40
neznan

deželan
Preden se odločam, raje malo pogledam po podatkih ki so na voljo, kako je kdo res gospodaril.

2004-2008 povečanje zaposlenih javni sektor 8.373 povečanje plač 42,13%
2008-2010 povečanje zaposlenih javni sektor 3.362 povečanje plač 3,51%

2004-20010 povečanje zaposlenih javni sektor 11.735 povečanje plač 47,11%

Podatki povejo veliko.
....................

Ergo: SDS!

26. november 2011, ob 16:21:30
MENS SANA

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

bureg911
Zdravi duh - a ja, če vse to veš. pa povej parcelno številko iz ZK, številko stavbe iz ZK, številko dela stavbe iz ZK, saj so po tvoje to javni podatki. Če tega ne poveš, se lažeš in natolcuješ vsevprek

......................

Ne! On bere tajne uradne liste
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
RE:
Vsak polpismen osebek te podatke z lahkoto najde! Za vajin IQ pa je ta naloga seveda pretrd oreh in nerešljiv problem:

Kljub vsemu vama dam dobrohoten namig:

Rešitev (za tistega ki zna) se nahaja na tem naslovu:

https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/index.html

Probajta!

26. november 2011, ob 16:14:58
deželan

Preden se odločam, raje malo pogledam po podatkih ki so na voljo, kako je kdo res gospodaril.

2004-2008 povečanje zaposlenih javni sektor 8.373 povečanje plač 42,13%
2008-2010 povečanje zaposlenih javni sektor 3.362 povečanje plač 3,51%

2004-20010 povečanje zaposlenih javni sektor 11.735 povečanje plač 47,11%

Podatki povejo veliko.

26. november 2011, ob 16:05:16
Neznan

deželanu -- narobe, virant ga bo spremenil!

26. november 2011, ob 16:00:50
deželan

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

V primeru zobovja, sem želel povedati, da je zakon Virantu omogočil mastno nadomestilo . Taisti zakon nihče nebi spremenil. Torej je nemoralno a zakonito ostalo v prvobitni obliki. Torej ni nobene spremembe vredne omembe.
Koliko poslancev se bo tako še nadalje okoriščalo ??

26. november 2011, ob 15:16:26
merlo

čestitam anketarjem da so zaznali DSD. To je večje odkritje od piščali jamskega v Olševi.
Boj za staro pravdo, na novi paradigmi pravičnosti - to je DSD

26. november 2011, ob 15:16:00
neznan

merlo
A ni to grozljimo, vsak tretji Slovenec je možganski amputiranec. Ko pa bodo, kot Madžari, skakali skozi okna, se bodo drli: Svinjarija, veliki vodja je kriv. Kdo ga je pa volil?
Daleč od tega, da sem škodoželjen, le pravim, da nam z malo razmisleka tega le ne bi bilo treba. Volimo DSD
.......................

A tebi res ni jasno, da si, Frenki, zajebo vse, kjerkoli si bil, sedaj pa bi rad s svojo stranko zajebal še nacijo.
Spelji se!

26. november 2011, ob 15:11:01
neznan

deželan
sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011
Tristo kosmatih!
----------------------------------------------------------------

Janševo stanovanje ali Jankovićeva hiša, vsaj na mene nima nikakršnega vpliva. Taktika diskreditacije na tej podlagi je zavajajoča.
Sami novinarji kažejo svojo ne pripravljenost in odpirajo ne pomembne teme, pustijo pa vnemar teme, ki nas res pestijo
.............................................

V tem osebno sploh ne vidim problema.
Le rdeči bebci nabijajo v prazno, ker ne poznajo postopkov.
- Janković je bil in je lastnih hiše, v kateri biva njegov sin. Pravno formalno je in bo ostal lastnik, dokler se ne bo odločil in z darilno pogodbo prenesel hišo na sina. Ta pogodba – ustrezno poštemplana – bo osnova za spremembo v zemljiški knjigi.
- Janša je svoje stanovanje prodal, prodajalec je prejel kupnino, kar se izkazuje s kupoprodajno pogodbo. S tem je pravno formalno izgubil pravico razpolaganja s stanovanjem. Pooblastil je pristojno organizacijo za izvedbo postopka za spremembo lastništva v zemljiški knjigi.
Bebavi novinarji in še večji bebci na teh straneh pa izkazujejo le pomanjkljivo znanje s tega področja.
Saj jim ne moreva zameriti, saj ne vedo kaj delajo – pač, zavestno ga hočejo blatiti, toda neuspešno, saj mu ne dosežejo niti do…


……………………
deželan
sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011
Za nas državljane so pomembne rešitve celotnega zobovja ne plombice.
.....................................
Načelno imaš prav!
Toda, plombice se delajo na kariozen zob. Ta je bil še morda vitalen ali pa avitalen, s parcialnim ali totalnim pulpitisom.
To plombico narediš po direktnem ali indireknem kritju pulpe, lahko pa pulpo pred tem ekstripiraš - vitalno ali mortalno.
Potem, ko si naredil posamezne plombice - zalivke, živosrebrne, silikatne, kovinske, pa pristopiš k popolni sanaciji ust, torej zobovja v zgornji čeljusti - maksili in v spodnji čeljusti - mandibuli.
Manjkajoče zobe nadomestiš z mostički - fiksnimi nadomestki ali s protezami - snemljivimi nadomestki.....

Torej deželan, tako kot pri sanaciji zobovja, je tudi pri reševanju makroekonomske gospodarske situacije, potreben sistematičen način reševanja.
To pa znajo le strokovnjaki.
Zobovje rešujejo zobozdravniki - stomatologi,
Vodenje države, reševanje gospodarske, finančne in politične krize, pa moramo prepustiti usposobljenim in izkušenim politikom.
Osebno se ne morem strinjati, da lahko Slovenijo iz dreka reši človek, ki se je v sumljivih okoliščinah ukvarjal s trgovino, pozneje pa z županovanjem.
S politiko se morajo - enako kot na drugih področjih - ukvarjati usposobljeni ljudje z znanjem, izkušnjami in poznavanjem področja.
Minili so časi horizontalne rotacije, ko so se posamezni polpismeni politiki pomikali levo, desno in povsod delali le škodo. Mislim, da jih ni potrebno naštevati, lahko pa ti jih
Zato sem trdno prepričan, da Kučan in njegovi pajdaši NIMAJO PRAVICE EKSPERIMENTIRATI Z DVOMLJIVIMI STROKOVNJAKI in svojim sonarodnjakom podtikati funkcionarje, ki ne zanjo reševati niti svojega lastnega gospodinjstva

26. november 2011, ob 15:08:53
merlo

A ni to grozljimo, vsak tretji Slovenec je možganski amputiranec. Ko pa bodo, kot Madžari, skakali skozi okna, se bodo drli: Svinjarija, veliki vodja je kriv. Kdo ga je pa volil?
Daleč od tega, da sem škodoželjen, le pravim, da nam z malo razmisleka tega le ne bi bilo treba. Volimo DSD.

26. november 2011, ob 15:05:49
deželan

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011

Novinarji tarnajo nad svojim cehom.
Tako kot je pek odvisen od kvalitete spečenih žemljic in mu to daje zaslužek, veljavo v družbi itd, so novinarji odvisni od kvalitete prispevkov. Moč smejo črpati le od tu , a za to je potrebno delati.

Primer Virant, je komičen. Ok ujeli so ga na nemorali a sedaj nihče v kampaniji ne razvija te teme v pravo smer. Vprašanje kandidatom, ali se vam zdi tak zakon dober ali in kako ga je spremeniti. Za nas državljane so pomembne rešitve celotnega zobovja ne plombice.

26. november 2011, ob 14:41:53
neznan

bureg911
logos - seveda so vse tvoje trditve točne, kenede? Jankovič se lahko prebije na mednarodne denarne trge samo tako, kot je svetoval sinovoma, firme z "nezananim" lastništvom na Cipru in neprijavljeni računi v Švici. Res, molto rosso.
.......................................

Ta patron pač natipka kar mu naročijo....

26. november 2011, ob 14:26:39
neznan

bureg911
Zdravi duh - a ja, če vse to veš. pa povej parcelno številko iz ZK, številko stavbe iz ZK, številko dela stavbe iz ZK, saj so po tvoje to javni podatki. Če tega ne poveš, se lažeš in natolcuješ vsevprek

......................

Ne! On bere tajne uradne liste....

26. november 2011, ob 14:25:32
neznan

deželan
sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011
Tristo kosmatih!
----------------------------------------------------------------

Janševo stanovanje ali Jankovićeva hiša, vsaj na mene nima nikakršnega vpliva. Taktika diskreditacije na tej podlagi je zavajajoča.
Sami novinarji kažejo svojo ne pripravljenost in odpirajo ne pomembne teme, pustijo pa vnemar teme, ki nas res pestijo
.............................................

V tem osebno sploh ne vidim problema.
Le rdeči bebci nabijajo v prazno, ker ne poznajo postopkov.
- Janković je bil in je lastnih hiše, v kateri biva njegov sin. Pravno formalno je in bo ostal lastnik, dokler se ne bo odločil in z darilno pogodbo prenesel hišo na sina. Ta pogodba – ustrezno poštemplana – bo osnova za spremembo v zemljiški knjigi.
- Janša je svoje stanovanje prodal, prodajalec je prejel kupnino, kar se izkazuje s kupoprodajno pogodbo. S tem je pravno formalno izgubil pravico razpolaganja s stanovanjem. Pooblastil je pristojno organizacijo za izvedbo postopka za spremembo lastništva v zemljiški knjigi.
Bebavi novinarji in še večji bebci na teh straneh pa izkazujejo le pomanjkljivo znanje s tega področja.
Saj jim ne moreva zameriti, saj ne vedo kaj delajo – pač, zavestno ga hočejo blatiti, toda neuspešno, saj mu ne dosežejo niti do…

26. november 2011, ob 14:24:25
bureg911

Zdravi duh - a ja, če vse to veš. pa povej parcelno številko iz ZK, številko stavbe iz ZK, številko dela stavbe iz ZK, saj so po tvoje to javni podatki. Če tega ne poveš, se lažeš in natolcuješ vsevprek

26. november 2011, ob 14:00:19
bureg911

logos - seveda so vse tvoje trditve točne, kenede? Jankovič se lahko prebije na mednarodne denarne trge samo tako, kot je svetoval sinovoma, firme z "nezananim" lastništvom na Cipru in neprijavljeni računi v Švici. Res, molto rosso.

26. november 2011, ob 13:57:46
deželan

sajbo - ko bo, če bo - 4.12. 2011
Tristo kosmatih!
----------------------------------------------------------------

Janševo stanovanje ali Jankovićeva hiša, vsaj na mene nima nikakršnega vpliva. Taktika diskreditacije na tej podlagi je zavajajoča.
Sami novinarji kažejo svojo ne pripravljenost in odpirajo ne pomembne teme, pustijo pa vnemar teme, ki nas res pestijo.

Kako bodo politiki rešili javne finance, kako bodo brzdali pravilno porabo javnih sredstev, kako uskladili nevzdržno razmerje porabljenih davkov za samo funkcioniranje države, so teme, za katere imajo kandidati odgovore a se nikogar ne iz stroke ne pozove komentirati jih. Senjur se je potrudil z prikazom možnih poti pa še kdo a novinarji bolj skrbijo odpirati teme namenjene rumenem tisku.

26. november 2011, ob 13:53:03
Kawboy

In potem naj bodo taki v politiki in to na najvišjih mestih v državi? Nekateri so že od osamosvojitve v parlamentu, vendar je od takrat praznih obljub in zastavljenih ciljev ter načrtov ostalo bore malo ali bolje rečeno skoraj nič.Pravna država v prejšnjem sistemu ni delovala za malega človeka in navadnega državljana ni delovala pošteno, odgovorno in pravično, sedaj je pa isto. Še več ni pravičnosti in je tako posledično še več krivic. Me zanima kako bi se JJ počutil, če bi bil v naši koži, brez učinkovite pravne in sodne varnosti ter zaščite, prepuščen na milost in nemilost umazanemu pokvarjenemu kapitalističnemu sistemu in nedelovanju pravnega sistema. Razen za priviligirance, to je tiste, ki imajo denar, veze in poznanstva, da si tako lahko privoščijo dobrega odvetnika. Ostali se lahko obrišemo pod nosom za svoje zadoščenje čeprav smo bili oškodovani.

26. november 2011, ob 13:41:08
MENS SANA

LAŽI Janše in SDS o stanovanju

Trditev predsednika SDS Janeza Janše, ki je na četrtkovem soočenju na Pop TV ob vprašanju Zorana Jankovića dejal, da je stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani "plačal s kreditom in ga tudi prepisal", se je včeraj izkazala za neresnično. Preverjanje je namreč pokazalo, da Janša (so)lastništva stanovanja, ki ga je skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša za 325.000 evrov kupil aprila 2009, ni vpisal v zemljiško knjigo, prav tako ga ni plačal s hipotekarnim posojilom, za katerega bi zastavil omenjeno stanovanje. Iz javno dostopnih dokumentov je celo razvidno, da Janša v več kot dveh letih dejansko še ni začel postopka vpisa v zemljiško knjigo.
"Stanovanje sem plačal s kreditom in sem ga tudi prepisal." LAŽ
Janša stanovanja ni prepisal. V zemljiški knjigi sta njegova lastnika še vedno Uroš in Deja Ivanović.
"Vpis stanovanja na Mesarski cesti v zemljiško knjigo je v fazi postopka." LAŽ
Po javno dostopnih podatkih iz zemljiške knjige se ni še niti začel.

26. november 2011, ob 13:04:08
jup

mirko: dvomim da tvoja teorija žrtve drži V četrtek se je v oddaji na POP TV pred vso slovensko javnostjo Janša
jasno in glasno zlagal na Jankovičev očitek da tudi on nima stanovanja prepisanega na sebe.
vsi smo slišali njegov odgovor "da ga ima prepisanega." No na POP TV so drugi dan preverili in tudi pokazali dokumente da ga nima prepisanega in kdo je lastnik.
Toda poglejmo čudno reakcijo volivcev,Volilne točke mu še rastejo. Za tako očitno laž bi vsak kandidat kar pikiral navzdol po volilni lestvici. Kako si lahko razložimo ta pojav ?

26. november 2011, ob 12:38:51
logos

bureg911
Ugotavljam, da si nevednež in pišeš brez preverljive podlage. . Sicer sem pa daleč od rdečih. Sem sredinski in objektiven, ker ne želim da potonemo! Revščine je že kot dovolj, smo ozri se. Volil bom Jankovića, kije dokazal, kako se pomete s konkurenco. Torej ima vsa potrebna znanja za pregoj gospodarske sfere na globalne trge. Le tako bomo lahko dobili rast GDP in s tem zaposlovanja. Lahko pa seveda voliš kogar želiš!

26. november 2011, ob 12:27:43
mirko1

Zanimivo je to, da mediji in politični nasprotniki Janeza Janše, ne spoznajo svojo temeljno napako, ki jo delajo v vojni proti njemu. Po drugi strani mu očitajo, da igra vlogo žrtve, ker se mu godi krivica. Ampak on dejansko za to ne dela nič, samo značaj ima tak, ki se zelo dobro ujema z dejanji njegovih nasprotnikov. Sodbo o njegovem žrtvovanju za storjene krivice mu pripisujejo ljudje. Torej bolj, kot ga nasprotniki črnijo, več bo imel podpore med volilci.
Malo novinarjev in politikov je, ki to dojamejo. Delajo mu levjo uslugo in se tega sploh ne zavedajo zaradi svojega sovraštva do njega.

26. november 2011, ob 11:03:44
zwau

Vedel sem, da ga Slovenci poznajo kot uspešnega poltika, predsednika vlade, uglednega mednarodnega politika.
-----------------------------------

HAHAHAHAHAHA, pa to ni res Sejbo. Ali se ti je čisto odpeljalo?
V 3(treh) državah preiskujejo afero Patrija, pa naj bo konec koncev Janša kriv, ali pa ne, je vsaj kontaminiran z korupcijo. Ali ti res misliš, da so politiki s tako popotnico, zgled uglednega politika????
Da o 20 let stari trgovini z orožjem, sploh ne govorimo!

26. november 2011, ob 10:58:21
bureg911

Ko sem prebral zapis logos-a 26. november 2011, ob 07:43:53, sem svoje mnenje, da volim TRS spremenil in bom sigurno volil SDS. Toliko podtikanj je zmožna samo leva opcija, ko ob prehodu v politični prepad udarja z vsemi kanoni po JJ-u. In upam, da bo še veliko ljudi prebralo ta članek in se odločilo, kakor se bojo. Podtikanje, da je v sodnem postopku zaradi Patrije, bodo pač morala počakati, saj je predsednica sodišča tudi sama videl, da je farsa pred volitvami prevelika in se bo sojenje nadaljevalo po končanih volitvah. To kaže na to, da jeopcija "neznana oseba je neznanega dne na nezanem mestu obljubila, da bo vpivala na neznance za neznano količino podkupnine, ki je neznano kje". Tak konstrukt si niti inkvizicija ni izmislila. Prvič pa je v tem zapisu tudi objavljeno, da je "pretepeni iz Depale vasi" res civilni AGENT, prej so vsi trdili, da je zgolj civilna oseba. Človek, ki opisuje TEŽAVE Strojanove mame, naj gre pogledat spisek VSEH kaznivih dejanj, ki so jih naredili Strojani (Brajdiči) vključno z zadnjim, ko so prejemniki socilane pomoči "poslovali" z drogami in orožjem v maloprodajni vrednosti 100.000,00€, od česar seveda ne bi plačali davka. Poleg tega ga obtožuješ še za rop stoletja v SKB, ko je vednar jasno, da so iskali dokumentacijo o "orožju in njegovem transportu", da bi JJ-a spravili z oblasti. Ker tega seveda niso našli, so selektivno pobrali tudi druge dokumente, katere zdaj "Organizacija" uporablja za pritiske na tiste, ki se hočejo upreti. O vciganih že zgoraj, o izbrisanih pa le toliko, 180.000 ljudi, ki niso bili rojeni v Sloveniji je na UE dalo PROŠNJE za sprejem v državljanstvo, ki so ga dobili, okoli 6.000 pa NI dalo PROŠNJE, ampak so upali, da bodo zapisi "Vratit čemo se" res držali. Ker je bila sedaj obletnica padca Vukovarja, smo lahko spremljali, kako si te vojaške in paravojaške enote pobijale ranjence in civiliste, to bi delali tudi Sloveniji, če nas Hrvaška s svojim oboroženim uporom ne bi rešila. Nihče ne preverja, kje se je teh 6.000 (zdaj 21.000, ha,ha, ha) nahajalo v času, ko je bilo treba vložiti PROŠNJO. Zadolževanje Slovenije je bilo zmerno, edini porast se je opazil takrat, ko so zaradi vstopa v EU morali spremeniti način poročanja, kjer so se vključili tudi krediti v tujini bank, pravnih in fizičnih oseb. Slovenija je edina država s deforestizacijo (povečanje zaraščenosti z gozdom) pozidava Slovenije, razen avtocestnih smeri, gre v višino, uvoz gradbincev je zato, ker imamo na ZZS samo še cel kup faliranih študentov filozofskih smeri, če bi te krampali, ni potrbe za uvozom tujih delavcev. Ob propadu podjetij je Pahorjeva vlada gledal v tla, namesto, da bi TAKOJ začela z kazenskimi postopki proti tistim, ki niso plačevali obveznosti do delavcev in države. med njimi tudi firma, ki je gradila Stožice. Plačali pa niso zato, ker so vse tisoče stanovanj gradili na kredit, banke so poračunale mastne provizije za kredit, za tako cenopa trg NI SPREJEL na tisoče neprodanih stanovanj. In če ti je eden od prednostnih elementov delovanja države planiška velikanka, že vemo, kje so korenine tvojega političnega prepričanja. Stavka sodnikov, ki imajo trajni mandat je največja farsa 21. stoletja, zato predlagam JJ, da VSEM sodnikom preverijo VSE premoženje, tudi tisto napisano na najbolj oddaljene sorodnike. Ljudje, ki imajo uradno neto plačo pod 3.000,00€ se v javnosti kažejo z oblekami Versace, torbicami LV in okrancljani kot novoletna jelka, preverjeno pa njihovi zakonski partnerji niso bogataši. Ali pa nosijo ponaredke, da vzujajo zavist sosedov? Paradni konji gospodarstva so tonili v rdečih številkah ali pa kar potonili, ko še sploh ni bilo recesije, to kaže na to, da je so bili "paradni konji" navadna kmečka kljuseta, ki niso bila sposobna preživeti niti v najbolj ugodnih časih. In ker jim JJ vlada ni filala riti, tako kot vse prejšene "rdeče", je jasno prišlo do tega. Razvojni inžinerji iz Iskre Emeca so zapiščali firmo, ki v svojih razvojnikih ni razpoznala dodane vrednosti. zato je trditev, da SDS "strokovna ekipa" ne pozna paradoksa konkurenčnosti traparija. Da bi se izvaja skrivoma v konkurenčno najrazvitejšem svetu (ZDA, Kitajska, Koreja, Indija) je tudi bedastoča, saj se vsaka stvar, ki poveča konkurenčnost gospodarstva obesi povsod na veliki zvon. Poleg tega so ZDA s stokrat več prebivalstva kot Slovenija zadolženi dvatisočkrat več, zato je blejanje o konkurenčnosti ZDA samo glas rdečih ovc, Kitajska počasi pada v zanko industrializacije in potrošništva, zato bo v naslednjih 20 letih njena konkurenčnost padla na nivo južne Evrope, Koreja že dolgi ni več konkurenčna, je pa razvila nekaj pomembnih vej industrije, ki jih z odličnim in promptnim delom obvladuje, kljub večim nemirom v lastni državi, vse kar lahko rečem o Indiji je to, da jih je veliko in da bojo rabili vsaj še 70 let, da bojo prišli v sedanji čas. Problem Indije bo v kratkem času infrastruktura, ko se bo sesul železniški sistem iz 20. let prejšnjega stoletja, bo Indija padla v gospodarski kolaps.

26. november 2011, ob 10:35:38
contra

Janša je načelen pošten Slovenec, Crnkovič je eden boljših nevtralnejših novinarjev, drugi novinarji na Delu so pa levakarski agitprop, če bi bil Crnkovič edini novinar na Delu, bi intervju gotovo dobil, tako pa Janša navajen delovih laži in insinuiranja načelno intervjuja ne bo dal!! Kaj počneta Karba in Mar-keš ter Jež gotovo ni novinarstvo!

26. november 2011, ob 10:34:55
Vritolez

Liberalna akademija z g Darkom Štrajnom sedja spušča meglo. Zakuhali so študentsko poležavnaje na FF, medtem oni vrtajo tunel v parlament. Zasedli ga bodo 4.12.2011 ob 18:55. Včeraj sem srečal g Štrajna v Sparu na Viču in je imel revež razbito butico. Očitno vrtajo tunel z njegovo glavo, ki je dovolj trda.

26. november 2011, ob 10:04:37
neznan

Tristo kosmatih!
Vedel sem, da je Janša ptriljubljen med Slovenci.
Vedel sem, da se Slovenci zavedajo, da ga poltiki propadlega političnega sistema poizkušajo zaustaviti za vsako ceno.
Vedel sem, da ga Slovenci poznajo kot uspešnega poltika, predsednika vlade, uglednega mednarodnega politika.
Nisem pa vedel, da so Slovenci tako pronicljivi in razumni, da vidijo vse igrice političnih nasprotnikov, da se ne pustijo zmesti.
To je jamstvo za uspeh.
Čestitam sodržavljani!

26. november 2011, ob 09:12:38
kontraš

Kot kaže se Sloveniji obeta poleg še večje krize in revščine, obdobje mračnjaštva in revanšizma, strah me je tega in verjetno še mnogo ostalih Slovencev.

26. november 2011, ob 09:08:06
zmajček49

Neverjetno, ali v Sloveniji res ni več poštenih ljudi?

26. november 2011, ob 08:49:19
history

Virant je ,,de facto,, trojanski kon JJ. Vendar, s svojim vzvišenim notoričnim pojasnjevanjem in zagovarjanjem zmanjšanja javnega sektorja in plač, ter zamrznitvijo napredovanj, si je ustvaril pomembno fronto nasprotnikov, netto 160.000 in brutto še najmanj 40.000. Najbolj ga bo bolela glava, ker je tako ponižujoče metal v koš vse od zdravnikov, do policistov in osebja v domovih za ostarele.
Seveda vse skupaj, ni več mačji kašelj, kajti ob spoznanju njegovih finančnih neetičnih dejanj , od zamrznitve OD v javnem sektiorju, ko je iz 43. napredoval kar za 5. razredov v 48 plačni razred in to s pomočjo dekana znanega po aferah okoli neke slovenske banke. Zadeva toliko bolj zaudarja, ker ljudje v javnem sektorju, šolstvu, izobraževanju, vzgoji, carini in policiji ne morejo, kljub odločbam napredovati, tako da nastaja paradoksalno in proti ustavno stanje, ko denimo policist s 7, stopnjo napreduje na zahtevnjše in odgovornejše delovno, a ostaja v plačnem razredu z srednjo izobrazbo. Seveda ni direktno vsega kriv Virant, je pa Krebsova, ki je kot klon sledila Virantovim razlagam , zato je ZARES tam kje je, in tam nekje se bo znašla tudi združba mladih ekonomistov, ki se skrivajo za Virantovim hrbtom, sicer znanih zagovornikov prosulega ameriškega kapitalizma, ki je povzročil svetovno gospodarsko krizo in zoper katerega se kot požar po svetu vse bolj širi odpor. Vsi okoli Viranta so pozabili po čem smo Slovenci znani, pozabili so na pridnost naših dedov in prababic, na našo vztrajnost in s tem povezane naše vrednote, nasprotno, postavili so se tam gori nad vse, a padec bo hud in boleč. V primeru, da ga Janša kljub slabemu rezultatu vzame v vlado, bo SDS izgubila na kredibilnosti kar se ji bo še kako poznalo in zelo kmalu po volitvah.

26. november 2011, ob 08:32:06
logos

Če analiziramo Janševo izjavo o zmanjšanju 10 milijardnega proračuna za 2 milijardi kreditov tako, da se bo za 1 milijardo zmanjšala poraba javnega sektorja in za eno milijardo povečala rast v proračun, lahko ugotovimo, da je njegova proračunska osnova enaka =10-2 +1 -1 = 8 milijard. V tem primeru nebi potrebovali kredita.
V letu 2008 je Janševa vlada dosegla stanje +450 milijonov z močno rastjo cen, ki so nastale z splošnim dvigom cen prehrane (75% dvig cene po izjavi Svetovne Banke, medtem, ko je Statistični urad RS izračunal samo 5,7% letno povprečno inflacijo.) in DDV na računih (ta se obračuna od lastne cene blaga prodajalca namesto od dodane vrednosti blagu). To je povzročilo nastanek revščine prebivalstva in dvig minimalne plače.
Ali Janševa izjava drži?
1) Pri 8 milijardah, kolikor se jih nateče v proračun, bi lahko pristali, če bi za 1/3 zmanjšali plače javnih uslužbencev in pokojninske transferje, pri tem bi socialni transferji ostali nespremenjeni oziroma bi se povečali zaradi novih upokojencev pod pragom revščine.
2) V kolikor bi razpolovili odvzem deleža plače iz prve rešitve, bi morali povečati maloprodajne cene za najmanj 6%, ki bi pri 20% DDV prinesle od 5 milijard rasti BDP, 1 milijardo dodatnih davkov (DDV). Pri tem bi povzročili tudi 6% inflacijo, kar bi pomenilo manjšanje kupne moči prebivalstva (ob enakih prejemkih) za 6% in bi izničilo pozitivni učinek 1 dodatne milijarde. Vendar pa glede na napovedano 0,5% rast BDP v EU za leto 2012, Slovenija pa je z 80% gospodarstva vezana na izvoz, se izvozne cene ne morejo dvigniti za 6%. Torej tudi drastičen ukrep dviga cene na domačem trgu ne prinese več kot 200 milijonov. Torej potrebuje Janša že najmanj 800 milijonov kredita, da nadomesti izpad 1 milijarde in pri tem naredi Slovence še bolj revne. Glede na to, da je prazna Zdravstvena blagajna in ZPIZ-ova blagajna, bi še dodatno davčno zniževanje plač pripeljalo do blokade dostopa do zdravstvenih storitev in zmanjšanja pokojnin, ki so že tako prenizke, glede na življenjske stroške.
3) Če bi odpustil 50000 zaposlenih, kar bi prineslo dodatno milijardo, to nebi mogel storiti do konca 2015, ker ne bo 6% letne gospodarske rasti v EU vsaj do leta 2016. Povprečna doba preteklih recesij je trajala 7 let, kar je 2008+7 = 2015 (konec leta). Torej napovedanega prihranka pri prezaposlitvi javni uslužbencev v privatni sektor nebo! Torej potrebuje Janša dodatno milijardo kredita, do sedaj skupaj že 2 milijardi. In že smo pri enakem stanju, kot je; Janša bo razen 8 milijard prilivov potreboval še 2 milijardi NOVIH KREDITOV.

Kaj Janševega smo doživeli v času od 2004 do 2008?

- upokojencem je zmanjšala transferje za 198 milijonov, med tem, ko je Janša na TV zatrjeval 24% rast pokojnin. Od kje mu njegova matematika rasti pokojnin?
- je v Sloveniji v sodnem postopku Patrije, ki jo preiskujejo pravosodja treh držav in se ne ve ali bo sploh lahko prevzel mandat!
- Še vedno je ostal sum nezakonite trgovine z orožjem
- Skrila se je depeša finske policije, da se je preiskava pri nas zavlekla za leto in pol;
- dokazana dopustitev preurejanja dokumentov iz arhiva, da bi spodkopal predsednika države;
- v času osamosvajanja nastali zaplet z ugrabitvijo grškega trgovca z orožjem na celovškem letališču;
- vojska je ugrabila in pretepla civilnega agenta v Depali vasi;
- jurišniki so pretepli vsiljivega fotografa na Livadi ob Ljubljanici.
- vodi stranko, ki se bori proti vsem, ki so različni in drugačni od čiste rase podalpskih Slovencev - izbrisanim, Romom, istospolnim, samskim ženskam, ki bi se rade umetno oplodile... in mu zato ni žal našega denarja za vedno nove referendume in energije za boj proti njim na vseh ravneh.
- mandat je bil v znamenju težav Strojanove mame, inflacije, ki je pojedla prihranke, pojava tajkunov, ki so izčrpavali našo državno banko, ropa stoletja v SKB banki …
- zadolževanje Slovenije, igralnica Hit je zašla v rdeče, prekomerna pozidava slovenske zemlje, uvoz gradbincev, ki nas opominjajo na tajkunski propad z na tisoči novih neprodanih objektov in stanovanj, ki samevajo in propadajo. Omagala je še planiška velikanka.
- Dnevne novice so bile zabeljene s prerivanjem hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, ko so spuščenih hlač kazali svoje premoženje, nastavljali školjčišča v naše morje. Je bil to uspeh druženja s Sanaderjem?
- Nezadovoljni novinarji so pošiljali peticijo v Evropo, filmarji so zastali v krču zaradi nesposobnega ministra, sodniki so stavkali do prihoda nove vlade ...
- Paradni konji gospodarstva so tonili v rdečih številkah ali pa kar potonili, ko še sploh ni bilo recesije: Mura, Luka Koper, Interevropa, Slovenske železnice, Ibi Kranj, IU Vrhnika, Aquasava, Istrabenz, Istra Emeco je bila prodana Arabcem, bali smo se že za toaletni papir iz Palome ... Ko je revščina že trkala na vrata, je Janša videl štruce kruha v smeteh.
- Slišali smo zanimiv govor, a se je izkazalo, da je bil Blairov; pač kraja intelektualne lastnine ...
- Podtikanje dokumentov predsedniku države pa je že višek nemorale. V vsaki zdravi demokraciji bi bil tak človek že zdavnaj politično mrtev, pri nas pa vodi politično stranko!
Komentar o ukrepih 10+100
V svetu velja, da ukrepa tisti, ki ne zna načrtovati! Sicer pa:
- V programu SDS ni jasne usmeritve o načinu rasti konkurenčnosti Slovenije.
- V programu ni razviden način rasti gospodarstva, po zadnji izjavi na TV pa je gospodarsko področje prepuščeno v celoti podjetjem samim.
- Ni kriterijev za takojšnjo globalno konkurenčnost podjetij in s tem za gospodarsko rast podjetij in posledično rast BDP države (torej ne bo prezaposlitve 50000 javnih uslužbencev v privatni sektor).
-Za rast BDP ni nikakršne osnove, saj v programu ni metode rasti gospodarskega sektorja. Torej sledi zadolževanje in večji javni dolg.
- V programu ni napovedi o večanju konkurenčne sposobnosti države na transparenten način, ki bi pokazal na bistvene kriterijske strategije kako to narediti.
- Več kot očitno je, SDS "strokovna ekipa" ne pozna paradoksa konkurenčnosti, ki se izvaja skrivoma v konkurenčno najrazvitejšem svetu (ZDA, Kitajska, Koreja, Indija). Da po novem obstaja tihi konkurenčno najrazvitejši svet, kjer vlade skrivoma vlagajo sredstva v lastna podjetja in v njih tako imenovano verigo “ the innovation equation of research-design-manufacture-after sales”. To jim omogoča, da se ohranjajo na vrhu konkurenčnosti. Pri nas pa bi ti, ki želijo ponovno vladati, prodali vsa podjetja namesto, da bi izkoristili potenciale z dobrimi direktorji, usmerili podjetja v kokoši z zlatimi jajci in želi finančne uspehe za pokrivanje proračunskih primanjkljajev. Pri tem pa bi lahko imeli poligone za raziskave in splošno širjenje potrebni znanj o konkurenčnosti na preostala podjetja.
- V programu ni temeljnih prijemov za izvozno rast gospodarstva.
SDS program nima elementov konkurenčne rasti države in gospodarstva ampak le nekaj restrikcijskih popravkov na stroškovni strani javnih služb. Konkurenčnost države določa približno 300 kriterijev (www.imd.ch), medtem ko konkurenčnost gospodarstva določa le 26 kriterijev (agencija za konkurenčnost gospodarstva v USA). Govorjenje o gospodarski rasti brez natančnih kriterialnih smernic (teh v vseh SDS-ovih do sedaj objavljenih dokumentih ni), je čista demagogija ali po domače zavajanje ljudstva.


Sklep: Težko je verjeti v boljšo prihodnost, če niso izraženi najosnovnejši kriteriji, ki lepo prihodnost narekujejo. V programu SDS so samo RESTRIKCIJE, ki peljejo SLOVENCE V NOVO REVŠČINO. PAHOR IMA PRAV! JANŠA NI ODKRIT DO LJUDI!
Dokler bo v državi vladalo enoumje predsednikov strank na vladni poziciji, toliko časa bo Slovencem slabo. V 21 stoletju nismo nič boljši od kraljevskih časov, kjer je nekdo vladal, ker je mislil, da je najpametnejši. Kompleksnost, ki jo narekuje globalizacija, zahteva kohezijsko vlado najpametnejših ljudi v državi. Tako pa iz enoumja imamo iz leta v leto le večji javni dolg in večje bančne dolgove države. 45% BDP dolga je po obrestno obrestnem računu (javni dolg raste iz leta v leto) težak skoraj sedemsto milijonov evrov obresti, zato ni denarja za zdravstvo in ga ne bo, če se bo dolg večal, kar kaže rast obrestnih mer obveznic Slovenije. Gospodarskih učinkov, ki bi povečali standard ljudi pa ni. Vlade se ne zavedajo, da je njihovo pogonsko gorivo samo gospodarski sektor, ki so ga vsa leta pridno zanemarjale in mu žagale veje. Vsako večanje pokojninske starosti je posledica neznanja vlad, ker niso naredile države konkurenčnejše in tako pospešile gospodarske rasti in s tem zaposlovanja mladih. Totalno napačne strategije, ki se vlečejo iz mandata v mandat nas socialno ogrožajo predvsem zaradi ne sinergije k skupnim ciljem: boljšemu standardu prebivalstva.
Jasna slika kaže, da bodo v primeru Janševe vlade nastajale restrikcije v javnem sektorju in pri transferjih. Zakaj? Janša nima jasne slike, kako doseči rast gospodarstva, ker je izjavil, da je rast gospodarstva problem prepuščen gospodarstvu. HALO? Če bi zmanjšal dajatve, bi skrčil prilive v proračun, kar bi pomenilo, da bi od pričakovanih 8 milijard prilivov le-ti padli pod mejo 8 milijard in bi zato za krpanje proračuna potreboval nove kredite (torej več od ene milijarde). Pri zmanjšanih dajatvah, pa podjetja kljub potencialnih redukcijam dajatev nimajo novih patentov in inovacij, da bi povečale gospodarsko rast in priliv tujega kapitala.
Glede na še dodatno zmanjšanje gospodarske rasti po podatkih EU vse kaže, da Janševa računica ne drži in je verjetno nateg ali demagogija! Janša je edini demagog, ki mu je le za lastne interese in interese RKC, sicer nebi zavajal ne s povedanim ne z 10 + 100, ki ne vsebujejo elementov gospodarske rasti, temveč le elemente restrikcije v proračunskih izdatkih. Zgodilo se bo MOČNO ZATEGOVANJE PASOV VSEH DRŽAVLJANOV, ki niso ali ne bodo pri koritu in če bo Janša vztrajal na odpuščanju je možen odpust 50000 javnih uslužbencev.
Pahorja bi moral javni sektor slaviti kot boga, ker jih ni odpuščal ali jim znižal plače. Ohranil je konkurenčnost na 6.mestu v EU in doživel od Janše metanje polen pod noge. Janša & Co so zaradi neodgovornega zadržanja ob sprejetju interventnega zakona sprožili rast obrestne mere pri obveznicah, kar bomo plačali državljani v naslednjih letih verjetno s slabšim zdravstvenim zavarovanjem in večjimi samo plačili zdravniških storitev. Hvala ti Janša, ker tako "milo" skrbiš za Slovence.

Virant, Janšev SDS-ovec, zavaja o sredinski opcije njegove stranke, ker vsi vemo, da so v SDS naredili strategijo, da Jankoviću poberejo glasove tistih sredinskih (vse desničarje že imajo), ki se še niso odločili koga naj volijo.
Kaj naj človek še doda k tako slovesnemu trenutku, kot je poslušanje demagoških slovenskih pravljic za odrasle. Vse je že videno, posledice pa so velik javni dolg in prezadolženost bank, ki so ga režirali prav taisti vse mogočniki.
Komu naj verjamem. Po logiki tistemu, ki ima gospodarske izkušnje prav iz rasti konkurenčne sposobnosti gospodarstva, ki jo je dokazal v Mercatorju in občini Ljubljana. To je edino, kar Slovenija potrebuje ta trenutek da pospeši rast BDP. JANKOVIĆ je najmanjše zlo, dokler nekoč ne bomo imeli kohezijske vlade, ki bo vladala sinergijsko v korist ljudi. V nasprotnem primeru bomo državljani obubožali in ostali brez dela, vina, kruha in iger!

26. november 2011, ob 07:43:53
59 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej