Anketa Dela: SDS vodi še bolj prepričljivo, Virant pada

Tako Janković kot Virant glasove prevzemata levemu trojčku.

Objavljeno
25. november 2011 18.38
Posodobljeno
26. november 2011 06.00
Marko Pečauer, Tanja Starič
, 
Barbara Hočevar, notranja politika
Marko Pečauer, Tanja Starič
, 
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Če bi bile volitve to nedeljo, bi z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše. V tednu dni so se razmerja moči med vodilnimi strankami precej premešala.

SDS je s 35,5-odstotnim deležem napovedanih glasov zelo povečala svojo prednost pred zasledovalci. Pozitivna Slovenija se je z 22,7 odstotka utrdila na drugem mestu s sicer precejšnjim zaostankom za SDS, a tudi veliko prednostjo pred tretjeuvrščeno SD. Tej napoved kaže 10,6 odstotka glasov, s čimer je prehitela Listo Gregorja Viranta, ki je dobila 9,2 odstotka.

Preostale stranke, ki bi se po tej napovedi uvrstile v parlament, so Desus (5,4 odstotka), SNS (4,4 odstotka) in morda še SLS in NSi. Zadnji sta v napovedi dobili vsaka po 3,2 odstotka glasov, vendar je interval zaupanja zanju med 2 in 4,4 odstotka, kar pomeni, da bi vendarle lahko dosegli štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag. Vse druge stranke v vsakem primeru ostanejo zunaj parlamenta. Anketa je potekala od torka do četrtka, tako da v njej še ni vključen učinek zadnjih televizijskih soočenj.

Kdo bo mandatar?

Janša je javno predlagal, da stranke, ki bodo prišle v parlament, popravijo zakonodajo in skrajšajo roke za sestavo vlade. Kaže, da se bo to tudi zgodilo, saj se z njim strinjajo tako Zoran Janković, Gregor Virant in Borut Pahor kot tudi Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Zmago Jelinčič. Vsi se načelno strinjajo, da politični mrtvi tek in s tem paraliza države trajata že predolgo. Janša predlaga, da parlament o novi vladi odloča le enkrat, s čimer bi dosegli, da bi vlado lahko dobili že v enem mesecu, in ne šele spomladi.

Toda čeprav vse zadnje ankete kažejo, da bo nova vlada zagotovo desnosredinska in da jo bo preprosto sestaviti, analitiki opozarjajo, da bo tokrat treba počakati prav do konca kampanje. Če bo rezultat na vrhu tesen, bodo namreč koalicijska pogajanja zelo zapletena. Oba favorita, tako Janša kot Janković, namreč napovedujeta, da sta pripravljena voditi samo vlado s prepričljivo večino v parlamentu. To pa si bodo lahko zagotovili le s podporo manjših strank, ki se jim bo uspelo prebiti v parlament.

Rast SDS, padec Liste Virant, vzpon SD

Hitra rast Janševe SDS, globok padec Liste Virant in vzpon Pahorjeve SD – to so temeljne značilnosti, ki jih kaže primerjava treh Delovih anket, opravljenih v zadnjih treh tednih.

Volilno napoved so v Delu Stik pripravili na podlagi izidov telefonske ankete, izvedene v zadnjem tednu. Napoved so naredili tako, da so v izračunu upoštevali zgolj opredeljene anketirance, torej tiste, ki so dali svoj glas kateri od strank – takih je bilo 67,7 odstotka –, izločili pa tiste, ki so odgovorili z ne vem, nobene ali ne bi se udeležil volitev. Izvirne rezultate ankete objavljamo skupaj z rezultati ankete Dela iz prejšnjih dveh tednov.

Primerjava teh treh anket pokaže največjo spremembo pri Listi Gregorja Viranta. Ta je v prvi anketi, na začetku volilne kampanje, dobila 18,8 odstotka glasov, prejšnjič padla na 8,6 odstotka in tokrat na 6,2 odstotka.

Nasprotno je SDS, ki je v prvi anketi s 17,7 odstotka še nekoliko zaostajala za Listo Virant, naslednjič že vodila z 18,1 odstotka, tokrat pa je že daleč spredaj s 24 odstotki.

SD je preboj uspel v zadnjem tednu. Prej je bila na četrtem mestu s 5,4 odstotka glasov, tokrat je na tretjem s 7,2 odstotka.

Zanimivo je, da se delež za Jankovićevo listo ves čas tako rekoč ni spreminjal.

Med manjšimi strankami sta tokrat najopaznejša povečanje deleža za SNS in padec deležev TRS in SMS – Zelenih Evrope. Omenimo še, da je anketa tokrat zaznala glasove za Demokratično stranko dela (0,4 odstotka) in Naprej Slovenijo (0,1 odstotka); v prvih dveh anketah ju ni omenil niti en anketiranec.

Od kod prihajajo volivci

V Delu Stik so pripravili tudi analizo, kje posamezne stranke zajemajo svoje volivce. Primerjali so namreč, koga so anketiranci volili leta 2008 in koga nameravajo tokrat.

Analiza je pokazala, da se SDS lahko zanaša predvsem na svoje volivce iz leta 2008, prehajanja iz drugih strank so zelo redka (manj kot pet odstotkov trenutnih volivcev). SDS izgublja volivce iz leta 2008 predvsem v dveh smereh: odhajajo k Virantu in NSi. SDS mora torej na prihajajočih volitvah predvsem ohraniti svoje volivce iz leta 2008, poseže lahko kvečjemu po prebežnikih, novih volivcev pa ni opaziti.

Obe novi stranki, Virantova in Jankovićeva lista, sta večinski delež svojih trenutnih privržencev prevzeli nekdanjemu »levemu trojčku«. Pričakovano je bil pri tem uspešnejši Zoran Janković, saj ti volivci predstavljajo dve tretjini njegovih trenutnih privržencev. Pri Virantu je njihov delež nekoliko manjši, pač pa četrtino volilne baze Gregorja Viranta sestavljajo volivci SDS. Tako Pozitivna Slovenija kot tudi Virantova lista sta rekrutirali nove volivce, približno petino trenutnega volilnega telesa tvorijo tisti, ki se volitev leta 2008 niso udeležili.

NSi rekrutira tudi nekatere volivce SDS, ki jih je za petino njihove trenutne baze. Če jim uspe zadržati pridobljeno, se lahko vrnejo v parlament.

Zmanjšanje števila nekdanjih volivcev SD je posledica tega, da so se ti razpršili med dve novi stranki in Desus. Trenutno volilno telo te stranke sestavljajo v glavnem le še njeni volivci iz leta 2008.

Zadnji dnevi

»Po podatkih in razmerju sil predvidevam, da bo zadnji teden kampanje napet in vse prej kot nežen. Pričakujemo lahko napade, predvsem na vodilni stranki, in nameščanje različnih zgodb in afer,« je na začetku zadnjega tedna kampanje napovedal Andraž Zorko iz Valicona. Janja Božič Marolt iz Mediane je opozorila, da se kar 95.000 volivcev, ki zagotavljajo, da se bodo udeležili volitev, še ni odločilo, komu bodo namenili svoj glas, ali pa tega nočejo povedati. Ti glasovi pa lahko še precej premešajo vrstni red.

Včeraj so slovenski škofje pozvali vernike na volišča. »Kot katoličani bomo pozorni tudi na to, da bomo izvolili poslance, ki priznavajo pomembnost krščanskih vrednot v družbi,« sporočajo.

Liberalna akademija je opozorila, da na volitvah iz političnega prostora lahko izgine liberalna opcija. V zadnjem tednu se bodo oglasile še druge vplivne organizacije civilne družbe.