Anketa Dela: Še vedno vodijo 
Virant, Janša in Janković

Na decembrskih volitvah po podatkih Delove ankete vsem drugim strankam kaže veliko slabše.

sob, 12.11.2011, 06:00
Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 7. do 10. novembra 2011 na reprezentativnem vzorcu 910 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.

Ljubljana – Na prihajajočih volitvah imajo največ možnosti Lista Gregorja Viranta, Janševa SDS in Jankovićeva Pozitivna Slovenija, kaže anketa Dela, opravljena v tem tednu. Vse preostale stranke so se odrezale veliko slabše.

Na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile jutri volitve, je največ anketiranih odgovorilo, da bi to bila Lista Gregorja Viranta – 18,8 odstotka. Sledi ji SDS s 17,7 odstotka glasov. Na tretjem mestu pa je Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija, ki bi jo volilo 15,2 odstotka vprašanih.

Daleč za prvo trojico je na četrtem mestu SD Boruta Pahorja s 5,4 odstotka glasov. Presenetljivo je na petem mestu s 3,4 odstotka Stranka mladih Slovenije – Zeleni Slovenije, ki jo vodi Darko Krajnc. Sledi Desus Karla Erjavca, ki mu je svoj glas prisodilo 2,9 odstotka anketiranih. Po 2,1 odstotka glasov sta dobila Nova Slovenija in Stranka za trajnostni razvoj – TRS. Za Jelinčičevo SNS se je izreklo 1,7 odstotka, za LDS 1,5 odstotka in za SLS 1,2 odstotka vprašanih. Na koncu seznama sta Zares z 0,2 odstotka in Gibanje za Slovenijo z 0,1 odstotka glasov.

Da ne bi volili nobene od navedenih strank, je odgovorilo 1,2 odstotka anketiranih, da se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, pa 6,3 odstotka. Z ne vem je na vprašanje, koga bi volili, odgovorilo 20,4 odstotka vprašanih.

Trije veliki in veliko majhnih z negotovim izidom

Tri stranke - Lista Gregorja Viranta, SDS in Lista Zorana Jankovića -, so v igri za prevzem vodilne vloge po volitvah, a kaj bo z drugimi, je po rezultatih te ankete težko napovedati. Zanesljiv vstop v parlament, čeprav z majhnim številom poslancev, lahko napovemo le še Socialnim demokratom. Vse druge stranke morda ne bodo dosegle parlamentarnega praga. Kar osem strank je namreč dobilo manj kot tri odstotke glasov. Večina med njimi so sedanje parlamentarne stranke, take, ki so bile v preteklosti med vodilnimi, denimo SNS, LDS, SLS, Zares.

Presenečenje tokratne ankete je dobra uvrstitev Stranke mladih Slovenije – Zelenih Evrope, ki ji predseduje Darko Krajnc. Prejela je sicer skromnih 3,4 odstotka glasov, a se je uvrstila na peto mesto in prehitela stranko Desus. Tiste anketirance, ki se niso opredelili, so v anketi vprašali še, katera stranka jim je najbližja. Seštevek prvih in drugih glasov ni bistveno spremenil razmerja med strankami. Tako je Virantova lista v seštevku dobila 20,8 odstotka, SDS 18,6 odstotka in Pozitivna Slovenija 16,5 odstotka glasov, Zares pa, denimo, še vedno zgolj 0,4 odstotka.

V Delu Stik so naredili tudi izračun, ki upošteva samo opredeljene glasove (ne upošteva tistih, ki ne bi šli volit ali so odgovorili z ne vem). Ta izračun pokaže, kakšen bi utegnil biti izid volitev, kjer štejejo samo tisti, ki pridejo na volitve in oddajo svoj glas. Po teh podatkih bi se v parlament uvrstilo šest strank: Lista Gregorja Viranta – 26 odstotkov, SDS – 24 odstotkov, Pozitivna Slovenija – 21 odstotkov, SD – 8 odstotkov, SMS in Desus – oba po 4 odstotke. Preostale stranke so dobile manj kot štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag.

Pri razlagi teh podatkov je treba upoštevati, da je tako veliko strank dobilo tako majhne deleže. Že odstotna točka več ali manj bi namreč lahko precej spremenila razporeditev strank.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
22 komentarjev
neznan

neznan
sajbo ; odkod pa ti veš kaj ljudstvo ve in kaj ne ve. Si šel od hiše do in vpraševal ali morda naredil anketo na vzorcu tvojih sorodnikov.
Vsak ki svoje pogruntacije vsiljuje drugim v imenu drugih je navadni podčvekač
...............................

Berem ankete, ki jasno kažejo za koga je ljudstvo.
Ti pač verjameš Stanovniku in Kučanu, si jima pač slepo nasedel. Tvoja pravica., podčvekač!

13. november 2011, ob 06:34:26
neznan

merlo
Ne verjemite javnomnenjskim raziskavam, saj z vašim glasom razpolagate le Vi in nihče drug! Naj Vas ne boli glava po volitvah in naj vas ne peče vest!
Naredite nekaj "nemogočega" in dajte svoj glas DSD. Boste vsaj mirno spali po volitvah.
..............................

Si pa res pravi bimbo.
Angažiral te je črni Franki, da ga propagiraš.
A ni prav Franki napravil dovolj škode v zadnjih 20 letih?. Iz SD se je pridružil Desusu in ga razbil enako kot je razbijal SD.
Frenki pač hoče biti glavni, vedno in povsod. Vedno in povsod vsiljuje svojo voljo in parcialne interese, ko pa ne uspe, začne blatiti okolje, v katerem deluje.
Zato pametni ljudje NE bodo volili SDS, ker ne marajo razdorov, prepirov, zahrbtnega delovanja tvojega šefa.

13. november 2011, ob 06:30:02
merlo

Ne verjemite javnomnenjskim raziskavam, saj z vašim glasom razpolagate le Vi in nihče drug! Naj Vas ne boli glava po volitvah in naj vas ne peče vest!
Naredite nekaj "nemogočega" in dajte svoj glas DSD. Boste vsaj mirno spali po volitvah.

13. november 2011, ob 03:19:35
jup

sajbo ; odkod pa ti veš kaj ljudstvo ve in kaj ne ve. Si šel od hiše do in vpraševal ali morda naredil anketo na vzorcu tvojih sorodnikov.
Vsak ki svoje pogruntacije vsiljuje drugim v imenu drugih je navadni podčvekač.

12. november 2011, ob 22:27:34
neznan

Še sreča, da ljudstvo ve, da tisti, ki prej prodaja kruh, klobase in kondome, ne more voditi države.

12. november 2011, ob 20:00:20
čuk

Bog nas reši ...kuge,vojne,lakote in ... Janše !

12. november 2011, ob 19:55:14
qweas2

logos- spet kar nekaj afne gfuncaš, Drnovšku iso ničesar blokirali, Drnovšek je porabil, do zadnjega fičnika, svoj proračun!!!!, potem pa pričakoval, da mu bodo kar sami od sebe, zato, ker naj bi nekako zaslutili, da je skuril že ves proračun, takoj odobrili novega. Halo...

12. november 2011, ob 18:51:26
senior

Oprostite,verjetno sem nekaj zamešal!

12. november 2011, ob 18:00:12
senior

Zakaj ste moj komentar izbrisali?

12. november 2011, ob 17:40:53
tone klepec

Sem ze enkrat napisal:
JJ ali ZJ, ki se osnov bontona ne poznata (gledanje v oci pri rokovanju), bi rada vodila vlado?
Napisal sem tudi: Brita Bilac, Marta Bon in Peter Vilfan bodo odlocali o tezki gospodarski situaciji,
o zunanji politiki, o vsem, kar tare Slovenijo?
Ne, hvala - v obeh primerih
PS: No, na koncu bom vseeno volil JJ
(ne zato, ker je najboljsi, ampak zato, ker je najmanj slab).

12. november 2011, ob 17:03:09
neznan

lenivec
Včeraj gledal Viranta na Svetu Kanala A. Človek naj se vdre v zemljo. Laže kot pes teče in zdaj, ko se je zapletel v vsa ta nadomestila in honorarje nam je postregel s podatkom, da je na ta način, pazite, "državi vrnil več, kot če nadomestila ne bi vzel". Plačal je toliko davka, da mu od nadomestila ostane 1.280 eurov "zaslužka" in zdaj to lahko tudi vrne. Pa koga imaš ti za norca? Baraba desničarska. Po poti žene in tasta, tudi ta dva sta ropala EU parlament. Svoji k svojim.
Odurno.
.............................
Ja, kaj čmo, si pač malo manj izobražen in ne moreš dojeti poante...

12. november 2011, ob 16:47:50
neznan

logos Upam, da predsednik države nebo zaupal vodenja vlade Janši, ker je maščevalen in zato nerazsoden. V istem trenutku bi mu Janša blokiral vse stroške zunanjepolitične dejavnosti, kot jih je Drnovšku. Upajmo na modrost predsednika države, pa naj stane kolikor hoče!

12. november 2011, ob 16:45:00
sofia

Će nas misli pa Delo zavajati s takimi anketami, se bo samo še bolj osramotilo.

12. november 2011, ob 16:20:52
sofia

"Upam, da predsednik države nebo zaupal vodenja vlade Janši"
A ti misliš, da je Turk naš Tito?
Da bo kar on določil mandatarja, saj volitev v resnici ne rabimo?

12. november 2011, ob 16:19:25
ups

Gneča na obvoznici. Ves promet stoji.
Nekdo potrka na okno.
Voznik odpre in vpraša: "Kaj se pa dogaja?"
"Teroristi so ugrabili Pahorja, Janšo, Erjavca, Kresalovo,Golobiča, Jelinčiča, Jankoviča, Viranta in Žerjava
in hočejo 10 miljonov ali jih bodo pa polili z bencinom in zažgali, tako da zdaj zbiramo..."
"Koliko pa dajejo ljudje?"
"Pa, dajejo po liter, dva in več..."

12. november 2011, ob 15:59:21
logos

Upam, da predsednik države nebo zaupal vodenja vlade Janši, ker je maščevalen in zato nerazsoden. V istem trenutku bi mu Janša blokiral vse stroške zunanjepolitične dejavnosti, kot jih je Drnovšku. Upajmo na modrost predsednika države, pa naj stane kolikor hoče!

12. november 2011, ob 15:30:49
Neznan

Bog pomagaj! Ali za ateiste: Za partizane!

1. Beremo v Žurnalu, tam nekje pred poletjem 2011, intervju z dr. BUČARJEM. V odgovorih zasledimo izjemno modrost, pa tudi dejstva, ki jih kaže osvetliliti ponovno:

a.) Da so socialni demokrati v politiki bili vedno nasprotniki komunistov!!!!! Sledi logočen zaključek: Ideje komunistov in kasneje Zveze komunistov ter še kasneje Združene liste socialnih demokratov ter še kasneje, prosto po Pahorju, socialnih demokratov, ne morejo biti istovetne z idejami socialnih demokratov.

b.) Začudenje preobrazbe: Dr. Bučarja najdemo med podporniki za kandidaturo Z. Jankovića???

2. V davnih časih, se g. Stanovnik, predstavnik KRŠČANSKIH SOCIALISTOV med NOB, se v času Dolomitske izjave ali tam nekje, prelevi v komunista.

a.) Sedaj podpira Z. Jankovića, kapitalista po premoženju, ki pa se javno razgalaša za socialnega demokrata zaradi (beri to sobotno prilogo Dnevnika, dne: 12. nov. 2011:

Janković v prilogi svojo definicijo, da je socialni demokrat, opredeli s svojim odnosom do dela in do partizanstva!!!!

Tu se vsi gobarji na Pokljuki zaustavijo in globoko zamislijo za kako neuke in neumne nas nekateri imajo ali pa npr., da še kar naprej na kosteh, ki še niso v celoti odkrite, napajajo narodovo nesrečo ob vsevečji brezposelnosti in mu ponujajo za rešitelja kvazi socialnega demokrata, ki je v bistvu vrhunski kapitalist.

Ali se makroekonomsko ne da vprašati o narodnogospodarski škodi, ki jo povzroči vzpostavljanje monopolnega položaja v trgovini (Mercator je v času socialnodemorata dosegel skoraj med 40 do 50% trgovski delež, primerno bi bilo o tem povprašati g. Sorška.

3. Izgleda, da so se Socialnodemokratske sile ( med njimi tudi bivši predsednik republike) nekako odrekle formalnim socialnim demokratom in sedaj podpirajo svojega izbranca, ki pa ne sme biti JJ.

4. Kometar: Jasno ko beli dan ali vidimo se na volitvah!

12. november 2011, ob 15:05:42
lenivec

Da ne omenjamo "smetiščnega zaslužka". Pravi, da so mu poslali pogodbo kar na dom. Nič pa o tem, kaj vse je s tastom počel in kakšne pritiske sta vršila, da sta "razširila vpliv smetišča" na njun zaselek. Beda duha pa še česa.

12. november 2011, ob 14:27:28
lenivec

Včeraj gledal Viranta na Svetu Kanala A. Človek naj se vdre v zemljo. Laže kot pes teče in zdaj, ko se je zapletel v vsa ta nadomestila in honorarje nam je postregel s podatkom, da je na ta način, pazite, "državi vrnil več, kot če nadomestila ne bi vzel". Plačal je toliko davka, da mu od nadomestila ostane 1.280 eurov "zaslužka" in zdaj to lahko tudi vrne. Pa koga imaš ti za norca? Baraba desničarska. Po poti žene in tasta, tudi ta dva sta ropala EU parlament. Svoji k svojim.
Odurno.

12. november 2011, ob 14:25:58
Neznan

Bravo Delo. Končno ena objektivna in poštena anketa kjer je bilo možno dati glas za vse, ki sodelujejo na volitvah. Še je upanje za slovenski medijski prostor.

Bravo Stranka mladih - zeleni Evrope. Kar korajžno naprej. Konkurenci se že tresejo hlače.

12. november 2011, ob 09:21:10
Neznan

Ojoj, kakršen časopis takšne ankete. Vas je pa res lahko sram. bralismo vas v komunizmu, še dvajset let potem, sedaj pa je res dovolj. Sramota za novinarstvo. Upam, da vas bo nekdo kupil in ukinil.

12. november 2011, ob 08:25:47
logos

Včeraj ste objavili, da je vox popoli postavil JJ na vodstvo, danes postavljate Viranta na najvišje mesto. Vse je odvisno os tega:
- katero od dveh metod uporabljate (vprašate po preferenčnem imenu, ali taksativno naštevate);
- koga izberete za anketo; podpornike RKC ali levih;
- kakšno stanje želite prikazati oziroma za koga delate anketo;
- ostaja še možnost prirejanja rezultatov.
Takšne ankete ustvarjajo preferenčno javno mnenje in bi morale biti z zakonom prepovedane. Podobno vsa vprašanja, kot so bila včeraj na A-kanalu (kdo bo koga povozil). Vemo da POP TV preferira JJ in Viranta. Podobno kje z A-kanalom, zato je imel Janković prav, da se včeraj ni udeležil v naprej pripravljene pasti. Upajmo, da je TV Slovenija še nevtralna.
Počakajmo volitve, da vidimo, kdo je favorit ljudstva. Do tedaj pa so ankete na majhnem vzorcu (N=1000), z možnostjo vplivanja na ciljne odločitve, neutemeljene in nebi smele biti javno objavljene, ker dajejo "želene" izkrivljene rezultate, ki niso podobni dejanski statistiki velikih števil.

12. november 2011, ob 07:06:42
22 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej