Anketa Dela: Zdaj še ne bo odločitve, potreben bo drugi krog

Borut Pahor ima največ možnosti za večjo podporo in se na volitvah lahko močno približa Danilu Türku.

pet, 09.11.2012, 10:30

Ljubljana – Na nedeljskih volitvah bo največ glasov dobil Danilo Türk, a bo potreben še drugi krog volitev, v katerem se bo pomeril z drugouvrščenim Borutom Pahorjem. Tako je mogoče sklepati na podlagi ankete Dela, ki jo je agencija Delo Stik opravila v tem tednu. Volilna udeležba bo po napovedi Dela Stik 50-odstotna.

Po anketi Dela, natančneje po projekciji rezultata na sto odstotkov, bi na nedeljskih predsedniških volitvah Danilu Türku pripadalo 44 odstotkov glasov, Borutu Pahorju 31 odstotkov in Milanu Zveru 25 odstotkov glasov.

Sodelujoče v anketi so najprej vprašali, katerega kandidata bi volili. Za Türka se jih je izreklo 34 odstotkov, za Pahorja 27 odstotkov in za Zvera 18 odstotkov, 21 odstotkov pa se jih ni opredelilo.

Vprašali so jih tudi o udeležbi na volitvah. Da se bodo volitev zagotovo udeležili, jih je odgovorilo 61 odstotkov. A izkušnje preteklih volitev kažejo, da se jih bo glasovanja dejansko udeležilo manj. V Delu Stik na podlagi empiričnih podatkov napovedano udeležbo korigirajo na 50 odstotkov.

Na podlagi teh podatkov so izračunali projekcijo rezultatov na sto odstotkov. Iz celote 1012 anketirancev so izločili tiste, ki se volitev ne bi udeležili, in še tiste, ki niso povedali, koga bi volili. Tako je ostalo 621 anketirancev. Med njimi bi jih 44 odstotkov glasovalo za Türka, 31 odstotkov za Pahorja in 25 odstotkov za Zvera. To je mogoče razumeti tudi kot volilno napoved. A to je treba razumeti z določeno mero zadržanosti. Precejšen del slovenskih volivcev se namreč o tem, komu bo dal svoj glas, odloči šele v zadnjem trenutku.

Približno petina anketiranih (21 odstotkov) je še neopredeljenih; ne vedo, koga bi volili na predsedniških volitvah. Tudi med opredeljenimi jih je samo 59 odstotkov takih, ki pravijo, da bodo kandidata zagotovo volili. Preostale, ki še niso povsem gotovi, koga bodo volili, so dodatno vprašali, o katerem kandidatu še razmišljajo.

Kdo lahko najbolj preseneti?

Največji delež povsem gotovih volivcev (takih, ki bi kandidata volili zagotovo) imata Türk (75 odstotkov) in Zver (68 odstotkov). Nekoliko manjši delež ima Pahor (57 odstotkov). Vendar ima Pahor še največ zaloge dodatnih glasov.

Ravno zato je Delo Stik opravil tudi analizo skrajnega dosega vseh treh kandidatov: koliko bi posamezni kandidat v najboljšem primeru lahko dobili glasov tistih, ki še nihajo v svoji odločitvi. Analiza je pokazala, da je med anketiranimi 33 odstotkov gotovih volivcev Danila Türka, njegov skrajni doseg pa je 47 odstotkov glasov. To pomeni, da če bi se od teh, ki omahujejo med Türkom in Pahorjem ali med Türkom in Zverom, vsi odločili za Türka, bi Türk (skupaj s svojimi gotovimi volivci) dobil največ 47 odstotkov glasov. Pahor ima gotovih volivcev 18 odstotkov, njegov skrajni doseg je 42 odstotkov, Zver pa 17 odstotkov gotovih volivcev in skrajni doseg 28 odstotkov glasov.

Vidimo, da je največja razlika med gotovimi glasovi in skrajnim dosegom pri Borutu Pahorju. To kaže, da ima od treh kandidatov Pahor daleč največ možnosti za večjo podporo. Ob veliki mobilizaciji volivcev (predvsem SD) se lahko močno približa Türku. Po drugi strani pa ima tudi precejšnjo možnost nazadovanja, saj ima daleč najmanj gotovih volivcev.

Türk je sicer na dobri poti, da bo v prvem krogu dobil največ glasov, vendar mu tudi maksimalna mobilizacija volivcev levega volilnega bazena ne more pomagati, da bi predsednik postal v prvem krogu volitev. Milan Zver nima možnosti, da bi prehitel Boruta Pahorja, tudi če bi dodatno mobiliziral volivce desnice.

Nazadnje še o televizijskih soočenjih. Anketa je pokazala, da jih je prejšnji teden spremljalo 55 odstotkov anketiranih, ta teden pa jih namerava 58 odstotkov.

Anketirane so vprašali tudi, ali so po ogledu katerega od soočenj morda razmišljali, da bi spremenili volilno odločitev. Pritrdilno je odgovorilo 12 odstotkov. Še bolj povedno pa je to, da je po soočenju tako razmišljalo kar 25 odstotkov negotovih volivcev – takih, ki še niso povsem prepričani. Soočenja so torej pomemben dejavnik pri volilni odločitvi posameznikov.

Agencija Delo Stik bo anketiranje opravljala tudi danes. Zadnje rezultate in morda še bolj zanesljivo volilno napoved si lahko ogledate danes po 21. uri na spletni strani Dela.

Povezane novice

2. Delova meritev javnega mnenja: Türk 47 %, Pahor 30 %, Zver 23 %
8. november ob 21:00
Po drugi Delovi kontinuirani meritvi javnega mnenja delež glasov za Türka narašča, za Pahorja in Zvera pa nekoliko pada.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
Neznan

Jože Balažic: »Türk bi moral odrediti oceno sedanjega zdravstvenega stanja!«

Predstojnik Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jože Balažic, ki je 24. marca 2005 napisal izvedeniško mnenje o zdravstvenemu stanju preprodajalca kokaina Vorena Pavliča, zanika svojo odgovornost za njegovo pomilostitev: »Gre za mojo oceno takratnega zdravstvenega stanja obdolženca, pozneje me o tem niso nikoli več spraševali.« Balažic pravi, da bi moral predsednik republike oziroma predlagatelj pomilostitve odrediti oceno sedanjega zdravstvenega stanja obdolženca, preden se je odločil za njegovo pomilostitev.

Kot nam je pojasnil, je v mnenju leta 2005 ocenil, da zaradi hudih poškodb glave in možganskih krvavitev, ki jih je utrpel v prometni nesreči, ni sposoben za sodelovanje v konkretnem sodnem postopku, ki se je takrat odvijal proti njemu.

Takrat je zapisal, da je možno, da se zaradi hudih poškodb možganov ne spominja dogodka in da spominska luknja ostaja do konca življenja. Poudarja, da se iz tega mnenja ne da sklepati, da se obdolženec do konca življenja ne bo mogel zagovarjati v nobenem sodnem postopku, ampak to velja samo za postopke, ki so potekali takrat. Relevantno realno stanje bi bilo po njegovih besedah treba oceniti v tekočem letu.

09. november 2012, ob 17:19:57
Lenny

Dejstvo je, da smo volilci Danila Türka najbolj zadržani, Pahorjevi populisti ga glasno in navijaško vzpodbujajo, Zverovi z njim podpirajo vlado, mi pa volimo najbolj verodostojnega predsednika.
Brez pompa in brez vzklikanj.
Od tod verjetno zgrešen videz, da ima najmanj (glasnih) podpornikov...

09. november 2012, ob 13:15:45
Neznan

Mr. Beanu slabo kaže!

09. november 2012, ob 12:55:45
Foglof Tunek

Čujte, vete ka je reko Milan Zver ko so ga na soočanju fprašali kaki spoli obstajajo?

"Jaz mislim, da je prav, da vsi spoli sodelujejo – en mlajši spol, pa še en bolj mlad spol, en starejši spol, pa še en bolj starejši spol, pa dvospolniki, pa enospolniki, pa brezspolniki, pa jaz več ne vem kaj govorim. JANEZ POMAGAJ!!!!"

In to bi naj bil naš bodoči precednik. Joj joj joj!!!

Tunek iz haloz!!! - press

09. november 2012, ob 11:51:04
Diaz

a ni škoda denarja za 2 kroga takšne - "nikakve" izbire !? ...

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

09. november 2012, ob 11:43:06
Foglof Tunek

Novinar: S katerim risanim likom Walta Disneya se poistovetite?
Danilo Türk: Profesor Umnik, ker sem tudi v tem življenju delal kot profesor.
Borut Pahor: Bambi.
Milan Zver: Kenai, medved iz flima Medvedja brata.

Tunek iz haloz!!! - press

09. november 2012, ob 11:14:28
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej