Boško Šrot in Igor Bavčar 
v volilni kampanji

Oba sta za Janšo in proti Jankoviću
. Prej nasprotniki, zdaj zavezniki.

Objavljeno
21. november 2011 19.46
Posodobljeno
21. november 2011 20.05
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Nepričakovano se je danes na spletnem portalu Siol.net v predvolilno kampanjo vmešal nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Pričakovano je napadel Zorana Jankovića, s katerim je v sporu, odkar je skupaj z Igorjem Bavčarjem kupil Mercator in odstavil Jankovića.

Nepričakovano pa je Boško Šrot podprl Janeza Janšo. Ta je, po Šrotovem mnenju, enako učinkovit kot Janković, oba sta nekakšna krizna menedžerja. Vendar ima Janša »večjo politično širino in več mednarodnih izkušenj«.

Izlet v zgodovino

Boško Šrot je bil eden od udeležencev znamenitega sestanka v vladni palači poleti 2005. Dve leti kasneje, ko je Janša v parlamentu že napovedal boj proti tajkunom, je Šrot javno zatrdil, da se je »na tem sestanku z Janezom Janšo dogovoril za nakup delnic Mercatorja. Povedano drugače, Janez Janša je Pivovarni Laško in Istrabenzu takrat dejansko prodal delnice Mercatorja.« Danes pa je svoje takratne trditve zanikal: »Janša nam seveda ni prodal Mercatorja. /... / Res smo se srečali in se pogovarjali o določenih stvareh. Povedali smo, da ne vidimo, da bi lahko tako mi kot drugi slovenski živilci karkoli v regiji prodajali, če nimamo za sabo trgovca. Z vodstvom Kada in Soda smo se trdo pogajali skoraj ves mesec.«

Šrot je torej spremenil mnenje, ki ga je imel o Janši pred zadnjimi volitvami leta 2008. »Parkirišča so Janši zelo domača. Ko sam parkira od Petrola do Term Čatež, ve, da to ni kaznivo dejanje. O kaznivem dejanju govori le, ko parkiranje podtika Bošku Šrotu. Ne ustavi se niti takrat, ko gre za podjetje na demografsko ogroženih območjih in so ogrožena prav vsa delovna mesta,« je takrat dejal za časnik Večer. Nekdaj najbolj razvpiti slovenski tajkun je kot bistvo spora s takratnim predsednikom vlade večkrat navedel spopad za vpliv na časopis Delo.

»Jesenski piar«

Toda Boško Šrot zdaj pravi, da so vsega krivi stranka Zares, Gregor Golobič in Matej Lahovnik, ki so preprečili podaljševanje tako imenovanih »tajkunskih kreditov«. »Hoteli so pokazati, da je to moralno nedopustno. Druge, ki so bili takrat mnogo slabši, ki so že takrat imeli neporavnane obveznosti, so pustili pri miru,« pravi Šrot.

Pred dnevi je Janšo na istem portalu podprl tudi Igor Bavčar, češ da je »izkušen državnik, mednarodno uveljavljen, s kilometrino, ki ji ne manjka kriznih strmin in ovinkov«. V SDS so nam na vprašanje, kako si razlagajo Šrotovo izjavo, odgovorili le, da se »z oceno strinjajo«.

Pač pa je Borut Rončevič, profesor s fakultete za uporabne družbene študije, na twitterju namignil, da v »pomladni« politični opciji nenadno podporo padlega tajkuna vidijo kot politično ozadje: »Piarovcem jesenske strani je treba priznati, marginalija s Šrotovo podporo SDS je kar inteligentna, četudi ne bo pomagala. Čestitam.«