Do 19. ure že 56 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Volilni molk je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi.

Objavljeno
02. december 2011 19.19
Posodobljeno
03. december 2011 09.42
T. C., J. S. S., Delo.si
T. C., J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Dežurna služba republiškega inšpektorata za notranje zadeve je do 19. ure prejela 56 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. Največ, 21 prijav se je nanašalo na razdeljevanje letakov. V 11 primerih je šlo za objave na spletnih straneh in socialnih omrežjih, v devetih primerih pa za objavo oglasov na televiziji, povzema STA.

Šest prijav se nanaša na plakatiranje, tri na sms sporočila, po dve prijavi so dobili v zvezi s spornimi vsebinami v tiskanih medijih in na radiu, zabeležili pa so tudi primer pozivanja volivcev.

Kar 13 prijav domnevnih kršitev so prejeli iz osrednjeslovenske regije, 10 iz savinjske, devet iz podravske in sedem iz gorenjske regije. Sledita koroška in pomurska regija s po tremi prijavami, notranjsko-kraška z dvema, en primer pa so zabeležili v obalno-kraški regiji. Vir osmih prijav ostaja neznan.

Volilni molk pred nedeljskimi predčasnimi volitvami v državni zbor je začel veljati opolnoči in bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank.

Za volilno kampanjo sicer štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za volilno kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Podatke o domnevnih kršitvah državljani lahko danes in nedeljo od 7. do 19. ure prijavijo na telefonsko številko dežurne službe direktorata za upravne notranje zadeve pri notranjem ministrstvu 080 21 13. V nočnem času, torej danes od 19. ure do 7. ure v nedeljo, pa bo mogoče prijave sporočati operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080.