Drugi krog? Karte se mešajo na novo!

Prva analiza: izid je in ni presenečenje, Pahor ima rezervo na desnici.

pon, 12.11.2012, 09:00

Ljubljana – »Slabo vreme ponavadi vedno prinese presenečenja,« je dejal Zenel Batagelj, analitik iz Valicona, agencije za trženjsko svetovanje in raziskave. »Zverovih volivcev je na volišča prišlo manj kot podpornikov drugih dveh ali pa so se že začeli seliti in taktično glasovati.«

»Očitno sta Türk in Pahor kandidata, ki sta si v bistvu substituta. In to veliko bolj, kot je bilo videti na prvi pogled. Odločal je finiš, v katerem je bil glede na preference levosredinskih volivcev Pahor boljši,« je bil jasen Batagelj. Oba sta po prvem krogu precej izenačena, kar je zelo dobra novica za Pahorja in malo manj za Türka. In obeti za drugi krog? »Karte se mešajo na novo,« ocenjuje Batagelj.

Samo Uhan, politolog s FDV, je na vprašanje, ali so ga rezultati prvega kroga presenetili, odgovoril: »Da in ne.« Raziskave so res kazale manj tesen izid in večjo prednost sedanjega predsednika, a so obenem v zadnjih dneh kazale na Pahorjev zagon, je pojasnil Uhan. Nizka udeležba je po njegovem pokazala, da je del Türkovih volivcev ostal doma, saj so menili, da bo tako ali tako drugi krog odločil o zmagovalcu. »Ta rezultat kaže, da bo drugi krog nekoliko bolj dinamičen. Tisti, ki je zdaj v prednosti, bo namreč moral pojasniti, kako si predstavlja povezovanje Slovenije, pa tudi, kaj pomeni izjava, da vlade ne podpira, da pa tudi ne podpira padca te vlade,« je povedal Uhan.

Izrazito negativne kampanje ne pričakuje, dosedanja pa se je zagotovo na neki način izčrpala. »Težko si predstavljam, da bo Pahor nadaljeval delovne akcije. Türk bo bolj jasen v nekaterih izjavah. Mislim, da ne bo šlo v smeri radikalizacije, temveč jasnejših poudarkov na določenih vsebinah.« In rezultat drugega kroga? »Glede na to, kar sem videl danes, si ne upam napovedati nič določnega,« je bil previden­ Uhan.

Nad rezultatom prav tako ni bil presenečen Matevž Tomšič, sociolog s fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. »Trendi zadnjih dveh tednov so kazali, da se prednost sedanjega predsednika zmanjšuje, kar se je na koncu še okrepilo, Pahor pa je medtem pridobival. Imel je tudi energičen nastop, videti je bilo, da si želi postati predsednik. Njegova protikandidata sta bila nekoliko bolj okorna,« meni Tomšič.

Za razliko od Uhana Tomšič za nižjo udeležbo »krivi« širše razočaranje nad politiko kot celoto, nad vlado in političnimi strankami. Meni, da so ljudje postali bolj apatični. V prihodnjih treh tednih pričakuje bolj razgibano in konfliktno kampanjo, glede izida pa: »Nič ni dokončno!« Vseeno pa meni, da je Pahor prevzel vlogo prvega favorita, tudi zato, ker bodo Zverovi volivci prej podprli Pahorja, saj se jim zdi manj slaba izbira od sedanjega predsednika.

»Türk nima več rezerve, s Pahorjem sta izenačena,« je dejal Batagelj in opozoril, da so vse analize potrdile, da ima Pahor več podpore v desnem volilnem telesu. »Ni treba biti guru političnega marketinga, da ugotoviš, da bo imel Danilo Türk v drugem krogu veliko dela. Ne le to, čakajo ga tudi težke odločitve. Nekaj bo namreč moral spremeniti.«

Moral se bo odločiti, kaj storiti s povezavo s PS in referendumom, in to jasno izraziti, pa tudi, kako pravilno balansirati z levimi in desnimi volivci. »Ker imamo dva bolj leva kandidata, bo drugi krog šele dejansko zanimiv. Mimogrede, ste opazili, da sta 'nevladna' kandidata dobila skoraj 80 odstotkov?« je dejal Batagelj.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
15 komentarjev
wladymyr

Talon v rokavu?

Drugi krog?
Karte se mešajo na novo!
Zaplečkarski politični bog
kibicira zahrbtno z lopovsko osnovo.

23. november 2012, ob 22:48:21
Diaz

nove karte za igro ČRNEGA PETRA ?? ... :-))

12. november 2012, ob 16:12:59
Neznan

"Za Türka ljubljanski enoti, drugod za Pahorjaürka ljubljanski enoti, drugod za Pahorja"

Iz poročila RVK jasno izhaja, da v ljubljanski enoti živi največ trenerkarjev in čefurjev, ki zagovarjajo nadaljevanje politike bivše komunistične partije, ki jo usmerje politično podzemlje.
Kako hitor se da ugotoviti....

12. november 2012, ob 15:13:08
Foglof Tunek

Tunek je rekel...

"Borut Pahor je novi slovenski mitološki junak. Je verjetni potomec Rdeče Kapice in Martina Krpana.Tudi onadva sta premagala divjo zver in Turke. "

...in ostal živ!

Tunek iz haloz!!! - press

12. november 2012, ob 13:44:13
Foglof Tunek

Dost resnosti, gremo se malo hecat:

Luda Mila: "Kje je Janez?"
Urška: " V zidanici pije črno od žalosti, ker se mu volitve niso izšle. Pa saj če bi se mu izšle bi spet pil, samo belo. Mu manj škodi, pa jaz sem bolj varna. Ne rabim se skrivat."

Tunek iz haloz!!! - press

12. november 2012, ob 13:18:02
Foglof Tunek

Dobro si to preberite ker to je prava resnica. Nekoč sem zapisal, da podpovprečno inteligentni ljujde znajo le obrekovati druge, jim lepiti etikete v želji, da se dvignejo nad njih ( Zvera so volili ljudje z O.Š izobrazbo). Povprečno inteligentni govorijo o takih ali drugačnih dogodkih, recimo o tem, kako je nekdo poletel za javni denar v Sarajevo, ali je pomilostil tega in onega kriminalca. Pa saj poštenih ljudi ni mogoče pomilostiti. Oboji so navdušenci serij, kot je kmetija, Big Brother... in tudi Pahorjeve gledališke predstave, ki ne pove nič, nič ne ponuje je le všečna, kot vsaka predstava v nočnem baru. Nadpovprečno inteligentni, izobraženi in ljudje, ki so pošteni do sebe, pa se pogovarjajo o idejah, o projektih, o viziji. Ti zadnji niso nikoli ujetniki "velikih vodij" in jim je čredni vodja gnusno breme. Njim Turk ne pomeni nič ker je skrajni levičar oz. komunist. Vsak naj najde svoje mesto.

PS - od treh slabih možnosti sem izbral "prvo"! Je lep, rad dela in je edini ki je priznal svoje napake. Opravil sem svojo državljansko dolžnost!!! Grem šmarnice pit.

Tunek iz haloz!!! - press

12. november 2012, ob 12:51:22
vest

Neveljavnih glasovnic 10593 ja no se vidi kdo je šel na volitve, 1,3 % volilnih udelešencev je tolko nepismenih da ne zna med tremi obkrožit enega.
Upam da je to bilo namerno ,če ne se nam res slabo piše.

12. november 2012, ob 12:42:58
Neznan

šahec, takoj domov, nalogo moraš napisati..

12. november 2012, ob 12:36:47
Foglof Tunek

Dolgo čakanje novinarjev na Zvera, lahko pomeni , da se v SdS rojeva nova tradicija. Zapleše se "Poražensko kolo", se gre domov in se razbije kuhja, žena se skrije v omaro, šele potem sprenevedanje pred javnostjo.

Tunek iz haloz!!! - press

12. november 2012, ob 12:21:16
Foglof Tunek

Pogledi Tuneka:

Levica gnes slavi. Prič v zgodovini, da se bota v drugem krogu pomerila dva leva kandidata. Tudi jas sem tokrat presegel svoje strankarsko prepričanje in deloval državotvorno. Tako je delovala cela Slovenija in bo delovala še naprej. Bravo Borut Pahor, Stanovnik in stara garda pa naj si pelje Turka in Jankovića v dom za upokojence. Izbrali bomo povezovalnega človeka, ki naznanja novo dobo, Turk si bo pa poiskal delo v kakšnem domu za upokojence kjer bo s svojimi parolami zabaval svojo volino bazo, tam bo še vedno njihov precednik.

PS - po evropskih gozdovih, baje, tava izgubljena zverina, mislim da je medved, in tupo gleda v zrak.

Tunek iz haloz!!! – press

12. november 2012, ob 12:13:32
baldrick        

Če Pahorjev karakter lahko ustreza karakterju Slovencev, se nam pa res slabo piše. Tako osebnost za predsednika države? Trguje za pet minut pri Obami, zaposli Rupla ki ga zabode večkrat v hrbet, pa on to mirno prenaša, ne zmore urediti stvari v svoji vladi, popušča in pušča do bridkega konca - razpada.

Povezovanje JA. Vendar Pahor tega ne zmore. On zna le popuščati, to pa ni isto kot povezovanje. Treba je znati tudi reči ne in povedati, kaj ni v redu, pa čeprav to ni vsem všeč. Dobro da Pahor nima otrok.

12. november 2012, ob 12:10:14
stanislavko

Baje,da Janković išče že šiht za drugorazredneža...naročnik iz Murgel...

12. november 2012, ob 12:03:45
Neznan

Napisal je:
2. decembra ne bomo spreminjali prihodnosti, temveč bomo izbirali simbolno govorico najvišjega izvoljenega predstavnika ljudstva. Včeraj se je potrdilo, kako prav sem imel septembra v kolumni Zakaj ne bom volil Türka http://www.finance.si/5103893/Zakaj-ne-bom-volil-T%C3%BCrka . Njegove včerajšnje reakcije na drugo mesto so razgalile - v vsej cesarski ošabnosti - človeka, ki ne zna sprejemati trenutnega poraza ali razpleta, slabšega od njegovih pričakovanj. Türk se je v trenutku pokazal v drugačni, nič kaj kraljevski luči; kot nestabilna osebnost, ki krivdo za osebni neuspeh išče v političnih nasprotnikih, drugih kandidatih, še posebej pa v medijih.
Takšna izjava ni na nivoju jeznega voditelja opozicije, kaj šele predsednika republike.
Dejan Steinbuch

12. november 2012, ob 11:29:18
stanislavko

Karte so že zmešane !!! PAHOR je že novi predsednik Slovenije !!! Iskrene čestitke ti Pahor,da si nas rešil drugorazredneža !!!

12. november 2012, ob 10:36:58
Neznan

Karte se mešajo na novo!

Türku pa se bo zmešalo.
Nejc O.

12. november 2012, ob 10:06:08
15 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej