Izrečeno na soočenju: Že otroci vedo, da iz zapora ne moreš voditi vlade

Spremljamo predzadnje soočenje kandidatov na parlamentarnih volitvah 2014.

Objavljeno
10. julij 2014 20.00
Posodobljeno
10. julij 2014 20.00
Karel Erjavec, Zvonko Černač, Miro Cerar, Maja Sodja, Ljudmila Novak, Dejan Židan in Franc Bogovič na soočenju na POP TV. Ljubljana, 3. julji 2014.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Komercialna televizija danes zadnjič pred nedeljskimi volitvami gosti kandidate, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo največ možnosti. To so Miro Cerar (SMC), Zvone Černač (SDS), Dejan Židan(SD), Alenka Bratušek (Zaab), Karl Erjavec (Desus), Ljudmila Novak (NSi), Franc Bogovič (SLS), Zoran Janković (PS) in Luka Mesec iz Združene levice.

Zmagovalec soočenja (po številu prejetih glasov gledalcev) je Miro Cerar, presenetljivo mu sledi Luka Mesec, na tretjem mestu pa je Zvone Černač.

Dejan Židan: Zdaj nikakor ni čas za višanje davkov. O tem ne smemo govoriti, ker strašimo tuje in domače vlagatelje. Mi davkov ne bomo dvigovali.

Zvone Černač: Nepremičninskega davka ne bo.

Luka Mesec: Prodaja podjetji ne bo poplačala našega javnega dolga.

Dejan Židan: Naša država ima dolžnost ščititi delavce, pred vrati ni nobene trojke, s tem nas le strašijo.

Zoran Janković: Bruslju bom glede privatizacije rekel ne. Ta podjetja je treba obdržati.

Franc Bogovič: Patria zaznamuje že tretje volitve zapored.

Zoran Janković: Če bomo danes govorili o tem, kdo je kriv in nedolžen, ne bodo dosegli ničesar. Kaj bomo ponudil našim državljanom, ki so lačni kruha in dela?

Alenka Bratušek: Nedopustno je, kar govori in dela stranka SDS. Janša ni edini v tej stranki, ki ima težave s korupcijo in še čem. Takšni politiki je potrebno v nedeljo reči ne.

Miro Cerar: Ta izjava je šla na račun moje pokojne mame, kar se mi ne zdi primerno.

Zvone Černač: Tisti, ki bi pravno državo morali ščititi, jo rušijo. Med njimi tudi Miro Cerar. Janez Janša je prvi, ki bi se zavzel za drugega, če bi bil po krivem obtožen.

Luka Mesec: Zavzemamo se za demokratičen socializem, socializem 21. stoletja, učimo se iz zgodovine.

Zoran Janković: Ne dvomim v ankete, a odločitev bo padla v nedeljo. Velik vpliv so imela tudi medijska poročanja. A menite, da ne bi bilo po dveh letih in pol medijske in KPK gonje, hišnih preiskav, danes že obsojen, če bi obtožbe držale?

Ljudmila Novak: Naučila sem se prenašati različne udarce. Vse sem preživela. Tisto kar govorim, tudi živim in delam. Želim si, da bi se med seboj borili pošteno.

Alenka Bratušek: Še naprej se bom zavzemala za socialno državo in spodbujala gospodarsko rast. Ni treba, da me ljudje ocenjujejo po besedah ampak po dejanjih v zadnjem letu. Ko prevzameš državo v upravljanje, se ne začne vse znova, stvari so že nastavljene in včasih jih ni časa spreminjati.

Zvone Černač: O mandatarju, če zmaga SDS, bomo govorili po volitvah. Sodba o Janezu Janši bo padla. Sicer pa imamo kadrovsko najboljšo ekipo. Kdo bo mandatar, če hipotetično zmagamo, je nepomembno vprašanje, pomembno vprašanje je, da je nedolžen človek v zaporu. Že otroci vedo, da iz zapora, ne moreš voditi vlade.

Miro Cerar: Nismo jasni in negotovi. Vprašanja so takšna, da na njih ne moremo odgovorit. V tem trenutku na primer ne moremo govoriti o morebitnih imenih ministrov.