Janković nadaljuje srečanja s strankami

Desus in Pozitivna Slovenija sta zbližali stališča glede pokojninske reforme.

Objavljeno
06. december 2011 14.49
Posodobljeno
06. december 2011 15.00
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - V stranki Zorana Jankovića Pozitivni Sloveniji so povabilo na pogovore o morebitnem sodelovanju v koaliciji danes poslali vsem strankam, ki so uspele preiti v DZ.

Predsednik Desusa Karl Erjavec in sekretar stranke Ljubo Jasnič sta se danes sestala z Jankovićem. Jasnič je povedal, da so sicer stališča zbližali o programih strank kot celoti oz. imajo o nujnih ukrepih, ki jih bo morala sprejemati nova vlada, podobna stališča. Zbližali so tudi stališča glede pokojninske reforme. Jasnič je napovedal, da se bodo pogovori verjetno nadaljevali prihodnji teden, ko se bodo v stranki predvidoma odločali tudi o vstopu v vladno koalicijo, poroča STA.

Kot pravi Erjavec, bi si želel, da bi stranka Desus delovala v vladi, a le, če jih bodo obravnavali kot enakopravnega partnerja. Meni, da bo predsednik SD Borut Pahor sodeloval v koaliciji. »Morda ne bo sodeloval v vladi, bo pa v DZ podprl Jankovića«. Kot ugotavlja, so Pahorjeve izjave glede predsednika Pozitivne Slovenije Jankovića bolj taktičen manever. »Menim, da Jankoviću s Pahorjem ne bo lahko,« je dodal Erjavec.

V sredo se bo Janković sestal s predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom.

Janković je vabilo o morebitnem sodelovanju poslal tudi SDS, čeprav je v predvolilni kampanji večkrat ponovil, da s to stranko ne bi sklenil koalicije. V SDS so potrdili, da so povabilo na pogovor prejeli, medtem ko podrobnosti sestanka še urejajo. Po včerajšnji seji izvršilnega odbora stranke so zapisali, da glede na to, da je Janković vnaprej zavračal sodelovanje s SDS, resnega povabila k sestavi njegove koalicije ne pričakujejo.

V SLS so pojasnili, da uradnega vabila na pogovore o koaliciji še niso prejeli.

Tudi v Novi Sloveniji so pojasnili, da vabila na koalicijska pogajanja še niso prejeli.

Borut Pahor, ki se je z Jankovićem sestal včeraj, je danes dejal, da se je stranka z Jankovićem pripravljena pogovarjati o sodelovanju v vladni koaliciji, če pa se zaradi razlik ne bi mogli dogovoriti za sodelovanje, bo SD kljub temu podprla novo vlado in njene ključne projekte.