Kaj menite o spomeniku domobrancem v Grahovem?

Volitve 2014: Bralci sprašujejo, stranke odgovarjajo.

Objavljeno
01. julij 2014 15.29
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Bralcem Dela.si smo ponudili možnost, da vsem strankam, ki bodo sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, postavijo vprašanje, ki jih najbolj žuli. Odgovorov niso posredovali le Zeleni Slovenije. Na volitvah bo sicer skupaj kandidiralo petnajst strank. Odgovore objavljamo v celoti.

Bralec Vojko je postavil vprašanje:

Kaj menite o spomeniku domobrancem v Grahovem? Se klerofašizem ponovno oživlja?

Državljanska lista (DL): V Državljanski listi se ne usmerjamo v preteklost, temveč prihodnost. Razumemo pa, da so druga svetovna vojna in dogodki po njej marsikomu povzročili hude osebne travme. Podpiramo vsa pietetna dejanja, ne glede na stran.

Piratska stranka Slovenije (PSS): Zgodovino bi prepustili zgodovinarjem. Politika naj se ukvarja s sedanjostjo, njena primarna naloga naj bo zagotavljanje blaginje ljudem.

Koalicija Združena levica: V Sloveniji smo bili v preteklosti priča procesu temeljitega zgodovinskega revizionizma z močnimi političnimi učinki. V ospredje je vse bolj prihajalo po eni strani enačenje partizanov in domobrancev, po drugi pa vzpostavljanje nekakšne politične ločnice med obojimi. Nove generacije so te ločnice pogosto zavračale, kar je pripeljalo do depolitizacije in posledičnega uspeha domobranske strani, ki ji je uspelo izenačiti antifašistični boj s fašističnim. Ta izenačitev je sovpadla s širšim premikom znotraj celotne liberalne tradicije, ki je poskušal enačiti fašizem in komunizem znotraj enotne paradigme totalitarizma.

V zadnjem času pa smo priča novemu premiku, saj se počasi ruši tudi ideološki konsenz o narodni spravi. Spominski park Grahovo namreč ni posvečen povojnim pobojem ali žrtvam povojne oblasti. Ta spomenik, nasprotno, obeležuje lokalni fašizem in je posvečen lokalnim fašističnim borcem, ki so branili obstoječi red in prisegali Hitlerju. Današnjih premikov v domačem fašizmu ne smemo spregledati kot nepomemben poskus rehabilitacije domobranstva. Gre za mnogo več, saj sovpada s splošnim pojavom vzpona skrajne desnice v kriznih razmerah. Da pa bi ponovni pojav fašizma tako doma kot v Evropi lahko pravilno razumeli, moramo poudariti ravno emancipatorne elemente antifašističnega boja, torej njegove socialne in revolucionarne razsežnosti v kontekstu krize kapitalizma. To je danes ne zgolj aktualno, temveč tudi potrebno.

Slovenska demokratska stranka (SDS): Menimo, da se je s postavitvijo tega spomenika pokazalo, da slovenski narod končno dela prave korake v smeri sprave in zgodovinske resnice. Spomenik v Grahovem pomeni poklon domobrancem, ki so padli pod krvavo roko komunistične diktature med drugo svetovno vojno in po njej. Slovesnosti ob otvoritvi smo se udeležili tudi v SDS, ker branimo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina, se ne damo ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem in smo molili tako za žrtve kot za njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu.

Nova Slovenija (NSi): Postavitev spomenika v Grahovem je z vidika zakonodaje dopustna.

Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab): Spomenik v Grahovem je primer poskusa prevrednotenja zgodovine, kar dokazuje tudi sam napis na temu spomeniku, kjer piše, da so bili partizani tujci, domobranci pa slovenska narodna vojska. To je skregano z vso logiko, saj so bili domobranci del enote SS, ki je bila v Nurnberškem procesu razglašena za zločinsko organizacijo. Prav tako je spomenik v Grahovem sporen z urbanističnega vidika, saj je predimenzioniran, pri tem pa zakriva spomenik NOB.

Gre vsekakor za provokacijo in poskus oživljanja klerofašizma. Nimamo nič proti spominskim obeležjem, ni pa prav, da se izkazujejo vrednostne sodbe. Država bi morala problem rešiti tako, da bi postavila skupni spomenik vsem žrtvam vseh vojn na slovenskih tleh.

Socialni demokrati (SD): Zagotovo ta spomenik presega tisto, kar Socialni demokrati razumemo kot spoštljiv spomin na mrtve.

Slovenska ljudska stranka (SLS): SLS je že leta 1993 sprejela kongresno deklaracijo, v kateri izražamo spoštovanje do vseh, ki so se borili proti nacizmu, fašizmu in komunizmu. Izražamo prepričanje, da samo s spoštovanjem vseh, ki so se borili proti vsem trem totalitarizmom, lahko zgradimo boljšo prihodnost vseh, ki živimo v Sloveniji. V SLS verjamemo, da se je velika večina ljudi v 2. svetovni vojni na obeh straneh, torej tako tistih, ki so se kot partizani borili proti nacizmu in fašizmu, kot tistih, ki so se kot vaške straže organizirali za zaščito svojih domov pred revolucionarnim nasiljem, šla na eno ali drugo stran z iskrenimi in pozitivnimi nameni. Tisti pa, ki so si okrvavili roke z zločini na eni ali drugi strani, naj odgovarjajo pred roko pravice.

V zvezi s spomenikom v Grahovem obžalujemo, da pred postavitvijo spomenika in oblikovanjem napisa ni bilo neposrednih pogovorov med vodstvom slovenske borčevske organizacije in vodstvom Nove slovenske zaveze, ki predstavlja domobrance in druge protikomunistične borce. Pozdravljamo prizadevanja predsednika RS Boruta Pahorja, kateremu je uspelo za skupno mizo povabiti vodstvi obeh organizacij, in verjamemo, da v prihodnje ne bo več takih spomenikov in napisov, ki bodo poglabljali tragično slovensko delitev.

Stranka Mira Cerarja (SMC): Predvsem menimo, da je to eden izmed nizov številnih konkretnih primerov, ki slovensko družbo v aktualnem času po nepotrebnem še dodatno razdvajajo, namesto da bi jo povezovali.

Pozitivna Slovenija (PS): Ni prav, da je v Grahovem postavljen spomenik, kot tudi ni prav, da je ameriško veleposlaništvo odkrilo spominsko ploščo vsem slovenskim žrtvam fašizma, nacizma in komunizma.

Naprej Slovenija (NPS): Opravka imamo z nedemokratično državo v celoti, Grahovo je le del tega mozaika.

Slovenska nacionalna stranka (SNS): Spomenik tistim, ki so sodelovali z okupatorjem, v Slovenijo nikakor ne sodi. Tako kot na Triglav ne sodi spominska plošča hraškemu Stepincu, ki je tudi bil na drugi strani protifašističnega zavezništva. V svetu se ve, kdo je bil na kateri strani, in lahko obžalujem žrtve tudi na drugi stani, nikakor pa jim ne smemo postavljati spomenikov in jih enačiti s tistimi, ki so se borili proti nacizmu in proti fašizmu za svobodo svojega naroda. Povojne zlorabe oblasti, za dnevnopolitične potrebe, pa je treba ravno tako obsoditi, seveda ob upoštevanju načela, da ima vsak zločin svojega točnega izvajalca.

Desus: V stranki Desus se zavzemamo za večjo strpnost med različno mislečimi. Zmaga v 2. svetovni vojni izhaja iz partizanskega boja in NOB.

Verjamem: V stranki Verjamem menimo, da si vsi mrtvi zaslužijo spominsko obeležje. Hkrati močno nasprotujemo temu, da se spoštljiv spomin zamenja za netenje novih nasprotij med generacijami današnjega dne.

Razumevanje zgodovine je nujno za prihodnji razvoj slovenskega naroda, vendar mora prihodnji razvoj temeljiti na naših skupnih prednostih in priložnostih, ne pa na podlagi razkola izpred 70 let.