Kako voliti, če vas ni doma?

Se na dan volitev odpravljate na Obalo, Bohinj ali v drug turističen slovenski kraj? Volite lahko tudi tam.

Objavljeno
02. julij 2014 18.01
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Tokratne predčasne parlamentarne volitve so drugače tudi zato, ker potekajo poleti. Volivci, ki jih 13. julija ne bo v Sloveniji, so morali zahtevo za glasovanje iz tujine že oddati.

Vsi ostali, ki na poletni nedeljski dan načrtujejo krajši oddih, pa lahko zahtevo za glasovanje v drugem volilnem okraju oddate še do srede, 9. julija, ko poteče rok prispetja.

1. Volivec, ki bo na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in želi glasovati v drugem kraju, mora svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo na območju katere ima stalno prebivališče. Tam mu bodo določili volišče, kjer bo lahko glasoval.

2. Tako bo moral denimo volivec, ki bo 13. julija v Bohinju, svoj glas oddati v Radovljici, kjer je najbližje OMNIA volišče. Ali pa mu bo, če prihaja iz druge smeri, bližji Tolmin. Tisti, ki se boste odpravili na slovensko obalo, boste poslance lahko izbirali v Izoli, Piranu in Kopru. (SEZNAM VSEH OMNIA VOLIŠČ)

3. Volivci morato svojo namero o glasovanju v drugem kraju oddati DVK na posebnem obrazcu, ki ga lahko izpolnjenega pošljejo po pošti, faksu ali skeniranega (zaradi podpisa) po elektronski pošti na naslov njihove okrajne volilne komisije.

Obrazec mora DVK prejeti najpozneje tri dni pred glasovanjem, torej do 9. julija.

Glasovanje na domu ali iz zapora

DVK mora do istega datuma prejeti tudi obrazce volivcev, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču. Ti lahko volijo pred volilnim odborom na svojem domu.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah v bolnišnici, zdravilišču, domu za ostarele ali v zaporu, bodo lahko svoj glas oddali po pošti.

Zahtevo za takšno glasovanje lahko vložijo še danes, torej 2. julija.

Zavodu za prestajanje kazni in bolnišnice morajo svojim varovancem obrazce zagotoviti, dobijo pa jih lahko tudi na spletni strani DVK.