Kandidati na Pop TV soočeni z neizprosno zasliševalko

Pahor ni bil v formi, Türk se ni pustil motiti, Zver neprepričljiv: Katja Šeruga je vrtala vanje v svojem stilu.

pet, 02.11.2012, 20:45; spremenjen: 22:04

#soocenje

@missspela: Zakaj mora Zver braniti poteze vlade oziroma SDS? A niso to predsedniške volitve?

Žan: @KatjaSeruga24ur suveren začetek, na trenutke pa nekoliko preveč napadalno, celo ko kandidat skuša odgovoriti na vprašanje. #soocenje

SDS: Pahorja je zrusila nezaupnica lastne koalicije, ne pa referendumi. Kratek spomin. #soocenje

OliverC: Zakaj kandidati stojijo? Predlagam klečanje na koruzi. #soocenje

Natasa Briski: Malo sem zamudila uvod, zakaj pa tako trapasto stojijo? #soocenje

Jonas Žnidaršič: Torej tvitamo pod #intervju. Bizarno! #soocenje

Bradooh:Ideja za drinking game. Vsakič k reče Katja 'konkretno', se spije štamprle. #soocenje

Delo_TW: @KatjaSeruga24ur: "Kako boste spravili Jankovića in Janšo za mizo?" @BorutPahor: "Težko."

24ur.com: Pahor o zaupanju Simoni Dimic: prizadelo me je, ko je odsla. Sva pa se vedno v stikih. #soocenje

Luka Lisjak: zakaj mora Pahor iz vsakega političnega vprašanja narediti osebno melodramo? #soocenje

rdbivedu:Ne no, samo jokat ne Borut, prosim #soocenje

Danilo Turk: Še za napoved oglasov me pokličejo v studio. Katja, Borut je tisti, ki se rad preizkuša v nenavadnih delih! #soocenje #PredsednikZaVse

Gregor Žvab:Po zadnjem kadru mam filing, da @BorutPahor edini stisne roko ko taprav desc... Hecno, a ni bil lih on kao Barbika? #soocenje

Marko Crnkovic: Najslabši nastop @BorutPahor, kar jih pomnim. #soocenje

Maja: Kako veš da gre levici res slabo? Ko oba kandidata levice držita svoje roke sklenjene k molitvi! Mimika vse izda. #soocenje

Miha Rejc: OK, tudi @BojanPozar šteka merjenje impulza na družbenih medijih med #soocenje. *thumbsup*

Nina Gaspari:Bistvo #soocenje ni v "sesuvanju" kandidatov temveč v "pridobivanju" konkretnih, za volilce pomembnih info. Če želite "kri", pojdite v kino.

Roni Kordeš: zakaj predsedniske kandidate ne zaprejo v isti prostor za 14 dni in bi jih lahko opazovali preko kamer in tako res spoznali? #soocenje

Tadej Hiti: Želim si, da bi POP tv zavrtel reklame na vsake 3 minute, da lahko človek v miru prebere vse #soocenje tvite.

Janja Granula: Ooo, je on to Janšo oznacil za drama queen? #soocenje

Uroš Svenšek: Vedno, ko Turk reče "glejte", spijem šilce kratkeg. Pijan sem k svinja. #soocenje

Ferdinand Pregrad: Opala, tale je bila pa iz stare partijske šole..."Ni treba, da govorijo!"

V studiu je Milan Zver.

Avtonomnost preiskovalnih organov?

Z avtonomijo je tako kot s plešavostjo, je relativen pojem, mnogi organi, tudi preiskovalni, zahtevajo svojo avtonomijo, a zahtevajo tudi družbeno odgovornost.

Je bila napaka, da vlada Janeza Janše v prvem manadtu ni zamenjala Marjana Kramarja na vrhu NLB? Gre za odgovornost.

Zagotovo. Morala bi ga. Jaz bi ga.

Kako si predstavjate spraviti za skupno mizo Jankovića in Janšo?

Poskusil bi, četudi je prepad danes še večji. Lahko pa se zgodijo določeni premiki naprej tudi brez PS, le z delom opozicije, SD, bi Slovenija lahko ukrepe izpeljala tudi brez Jankovićeve PS.

Zelo odločno ste se glede referendumov postavili na eno stran in okrivili druge. Boste predsednik vseh?

Ne gre za to, da bi udarili po vseh, ki niso naši, vendar Janša se zelo trudi, da bi pripel opozicijo zraven k pripravi reform, pa ne gre. Prizadeval bi se, da bi se o ključnih problemih dogovorili, sedanjih predsednik niti poskuša ne, dogovor, ki ga je ponudil, ni mogoč. Morda se pa jutri bosta slišala po telefonu, ko bodo razmere drugačne, saj se bosta verjetno slišala.

Kdaj boste ploskali govoru Janeza Stanovnika?

Ko jih ne bo izkoriščal za totalirane simbole, ko njegova retorika ne bo sovražna, tudi ne do drugih držav, ki so naše zaveznice.

Je vlada Janeza Janše naredila kakšno napako?

Nobene nimam v mislih. Nobena vlada ni brez grehov in napak, a če bi vedel za to vprašanje vnaprej, bi se pripravil in morda našel kakšno.

Kakšen koalicijski partner je Gregor Virant? Po volitvah ste rekli, da je opravil svojo nalogo, preprečil zmago Janezu Janši na volitvah in odigral vlogo Cirila Pucka?

Stranka je kar trden partner. Je pa res, da bi sicer Janez Janša zmagal z veliko večino in lažje oblikoval vlado.

Bi vaša žena prosperirala tako, kot je, če vas ne bi poznala? Bi imela takšno kariero, če se ne bi pisala Zver?

Jaz mislim celo obratno, zveza z mano, ji kvečjemu dela težave v karieri. Ker je postala moja soproga, potem ne sme opravjati nobene javne funkcije? Jaz mislim, da bi vse to dosegla, ker je sposobna.

Ali tudi Ana Kučan, ki je sodelovala med drugim tudi pri projektu Stožice?

Zame ni problem. Ne vem, zakaj bi Kučanovi otroci bili prikrajšani.

* * * * *

V studio je prišel Danilo Türk.

Kako komentirate odnos z Vasilko Sancin, glede na to, da je poslovala z vašim uradom? Je prišlo do konflikta interesov?

Ni bilo konfikta interesov, ker ga ni bilo, imela je pogodbo, po kateri je delala strokovne naloge, dobila je 6000 evrov neto honorarja za delo. Nič drugega ni bilo pri tej stvari kot delo, ki ga je opravila.

Na čem temeljijo vaše ocene, da stanje v državi ni alarmantno?

Diagnoza ni tako težko ugotovljiva, nismo v izrednem stanju, rabimo pameten management. Predlagam umiritev strasti in pameten dogovor. Če je julija situacija izgledala bolj alarmantna, potem septembra ni bila tako zelo. Naredite pogovor z več finančnimi strokovnjaki, berem veliko te literature, spremljam gibanja dnevnih pribitkov. Ni treba, da politiki govorijo na tak način o tem - sploh če gre za kratkoročne trende. Pri finančnih stvareh je bolje, če se govori manj.

Vas prizadenejo očitki, da delite ljudi?
To izhaja iz strankarske narave slovenske politike, to govorijo tisti, ki bi si radi funkcijo predsednika države podredili. Nekatere moje izjave je treba razumeti v kontekstu. Danes ne bi ponovil nerodne izjave o drugorazredni temi, bila je izrečena v pogovoru o enakopravnosti žensk, nesrečen izbor besed.

Kaj menite o projektu Stožice? Kljub vsemu, kar danes vemo o Stožicah?

Potrebujemo ambicije in takšne. Mislim, da so Stožice dale veliko Ljubljani in Sloveniji, mar ni tako? Sporne zadeve je treba razčistiti in do konca dognati, mi še nismo tam, preiskave bodo pokazale, kaj vse je bilo narobe.

Se vam zdi prav, da se za 89.000 vreden let v BiH niste opravičili?
To sem obžaloval in storil vse, da smo stvari sanirali. Napako so storili drugi, zato nisem videl razloga, da bi se opravičeval. Za ceno sem izvedel kasneje.

Če bo referendum o slovenskem državnem holdingu, boste šli na referendum in glasovali proti?

Da, bom šel, a storil bom vse, da se referendumu izognemo. Dal sem predlog in mislim, da je možen. Opustiti moramo žargon totalne vojne, prav je, da bi se malo pomirili. Zdaj je trenutek za povezovalnost. Kako glasovati, bom razmislil v času odločitve. Tega odgovora ne mo

Štiri leta krize in nič sprejetih reform, en protikrizni zakon, vsa ta leta ste vi predsednik, vsa ta leta je politično vzdušje v državi, ne ravno naklonjeno sodelovanju ali celo destruktivno.

Vlado sem podpiral v njenem reformnem prizadevanju. Podpiral sem jo ves čas.

Tik preden so padle Pahorjeve reforme, ste razmišljali, da bi pozvali Pahorja k odstopu, apelirali k predčasnih volitvam, ki so prinesle vlado Janeza Janše, vam je danes žal?

Predlagal sem dve rešitvi: rekonstrukcijo vlade ali predčasne rešitve, bili smo v slepi ulici. Ideja rekonstrukcije vlade se na žalost ni vzela resno. Če se zgodi, da nastane znotraj koalicije, je nemogoče, da bi dobro vladala.

Odgovarja Borut Pahor:

Na ideji političnega dogovora stojite ali padate? Če ne uspete, padate?

Tisto, kar mi pomeni je moja trdna vera in nekaj samozavesti, da vem, kako in kdaj bi ta dogovor lahko uspel. Mislim, da bi ga lahko sklenili relativno hitro, tako da bi kot predsednik na najbolj prefinjene načine zahteval, da bi se okrepilo zaupanje. Tisti, ki bo glasoval za Türka, bo morda glasoval zato, ker je proti Janezu Janši, tisti, ki bo glasoval za Zvera, bo morda glasoval zanj zato, ker podpira vlado, tisti, ki bo glasoval za Boruta Pahorja, pa bo glasoval za Boruta Pahorja in njegovo vizijo političnega dogovora.

O Simoni Dimic

Bila je moja svetovalka in vodja kabineta in delovala je precej v ospredju, zato ni na mestu primerjava o stricih iz ozadja. Vsak mora odgovarjati za svoja dejanja, tudi ona, a kolikor vem, ni bila ovadena; nič ni drugačna pred zakonom, kot vsi ostali.

Povejte, kdo so ljudje, ki napadajo principe demokracije?

Za skupino vplivnih ljudi, ki ima veliko moči, pravim, da to ni nelegitimno. Dejansko nekateri vplivni ljudje so, nekaterim sem stopil na žulj in zato predčasno končal mandat svoje vlade.

Je to Milan Kučan, Janez Stanovnik ...?

Imen in priimkov jaz ne bom govoril. Govoril sem vedno o problemu, o pojavu, nikoli o imenih. Z ničemer me ne držijo.

Kdaj je trenutek, da prevzamete odgovornost in se poslovite?

Mogoče so to moje zadnje volitve, če mi ne bo uspelo, a politika je taka ljubezen zame, da bi težko dal slovo, preden bo nujno potrebno. Plavam proti toku, moja vizija ta hip ni najbolj popularna. Med ljudmi, s katerimi sem s srečeval letos poleti, je da sem glas njihovega upanja. Če smo leta 1990 zmogli, smo zdaj sposobni iti tudi iz te krize - če se dogovorimo. Jaz nisem sovražnik Janeza Janše, jaz poskušam miriti duhove v Sloveniji, to je dediščina, ki jo nosim s sabo.

Kje je zagotovilo, da ne boste ponavljali napak?

Imate mojo zrelost, ki je pred štirimi leti - take - nisem imel. Ne rečem, da sem popoln, imate izklesanega človeka, šel  sem skozi najtežje obdobje krize, morda ne bom zmagal, a če ne bo zmagala moja ideja, Slovenija ne bo prišla iz krize.

Kako konkretno boste Jankovića in Janšo spravili za mizo in pripravili do tega, da bosta dogovor podpisala in spoštovala?

Težko. Ne bosta sodelovala zato, ker se imata rada, vendar zato, ker jim drugega ne bo preostalo. Janša je že sodeloval enkrat pri takem dogovoru, to je storil leta 1990 z bivšimi komunisti. Ko ne bo drugega izhoda, nas bo kriza požrla za celo generacijo.

Na začetku v studiju vsi trije kandidati.

Na začetku so bili vsi trije soočeni z aktualno politično situacijo, ko nad Slovenijo v zraku visi še en referendum - o državnem holdingu, zaradi česar so že prišla opozorila z ministrstva za finance, da je cena zadolževanja za Slovenijo narasla.

Türk: Ministrstvo za finance pretirava. Prezgodaj je trditi, da dogovor ni možen, rad bi govoril še s predsednikom državnega zbora. Situacija je še vedno rešljiva.

V čem je Janša drugačen od Jankovića?

Zver: Janša se je večkrat prizadeval za konsenz med prvaki, pogajali so se, vlada se je trudila, da bi vključila opozicijo v pogajanja. Pahorjeva vlada si ni prizadevala pri pripravi predloga zakonov sodelovati z opozicijo. Kdo je kriv za nastalo situacijo? Kriva je opozicija in deloma moja rivala. Turk je dajal napačne signale.

Pahor: Eden redkih, ki sem zelo zgodaj dejal, da nevarnost počiva v referendumu. Pozval sem, da do referenduma ne pride. Še vedno menim, da je čas za dogovor. Izguba razvojnega zagona za celo generacijo. Zagovarjal sem dogovor političnih strank, ko so imeli mnogi še figo v žepu. Zdaj ni druge, kot da sedemo skupaj in se dogovorimo, kako se bomo iz te krize izvlekli.

***

Ob 21:00 se je začelo tretje televizijsko soočenje predsedniških kandidatov na parlamentarnih volitvah 2012. Potekalo bo na Pop TV. Soočenje bomo z blogom spremljali tudi na Delovem portalu.

V bistvu to ne bo pravo soočenje, saj bodo Pahor, Türk, Zver nastopili oz. odgovarjali posamezno, vsak zase.

Vrstni red kandidatov bo tak, kot so ga izžrebali za na glasovnice: Borut Pahor, Danilo Türk, Milan Zver. Vsak od njih bo 25 minut odgovarjal na vprašanja voditeljice Katji Šeruga o aktualnih temah.

Za Šerugovo bo to zadnji nastop na Pop TV. Že naslednji teden bo prevzela naloge odgovorne urednice Večera.

Soočenje lahko spremljate na Twitterju pod lojtro #soocenje. Pop TV bo neposredni prenos oddaje povezal z odzivi na družabnih omrežjih. Slovenska tvitosfera bo tudi nocoj verjetno pregorela.

Komercialna televizija bo soočenje tudi tokrat kombinira z merjenjem odzivov na socialnem omrežju Twitter. Z uporabo računalniške in semantične analize vsakega posameznega tvita, ki so jo razdelali za vsako minuto oddaje, je tako mogoče določiti, kako se "tviteraši" odzivajo na nastope Türka, Pahorja in Zvera.

Kako so potekala pretekla soočenja, kdo je pridobil in kdo izgubil, lahko preberete v Delovih prispevkih:

Prvo TV soočenje: brez ostrine, z obrisi razlik

Markeš in Žerdin o prvem soočenju

Trojica predsedniških kandidatov tokrat bolj polemična

Dolgčas proti šovu

Všečkanje je kot predhodno glasovanje

Prijavi sovražni govor