Katere stranke bodo vladale

Drugič predčasno: Rezultat volitev bo znan nekaj ur po zaprtju volišč.

Objavljeno
12. julij 2014 19.43
Predčasne volitve na Adamič lundrovem nabrežju v Ljubljani, 08.Julij2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Na že drugih predčasnih volitvah zapored danes volivci odločajo, koliko sedežev bodo stranke prihodnja leta imele v državnem zboru.

Pred tremi leti je tedanji predsednik republike Danilo Türk predčasne volitve razpisal, ker je državni zbor izglasoval nezaupnico premieru Borutu Pahorju. Tokratne je predsednik republike Borut Pahor razpisal po odstopu vlade Alenke Bratušek.

Prvi podatki o rezultatu volitev, ki bodo pokazali razplet na predčasnih voliščih, bodo objavljeni po 19. uri, ko se bodo zaprla redna volišča po vsej državi.

V grobem pa bo razplet jasen nekaj ur pozneje, ko bodo prišteti glasovi iz rednih voliščih in bo že znano, koliko sedežev so posamezne stranke dobile v državnem zboru in komu bi lahko pripadli.

Povsem dokončni podatki, kdo vse je izvoljen, bodo znani čez dober teden, ko bodo k rezultatu prišteta še glasovanja po pošti in na ambasadah.

Na prejšnjih volitvah na razdelitev sedežev med stranke glasovi po pošti niso vplivali. So pa na to, katerim kandidatom iz določene stranke so sedeži pripadli in katerim ne.

Po pošti tokrat glasuje dvakrat več volivcev, ki so začasno v tujini

Izredne volitve prvič potekajo med poletnimi počitnicami, zaradi česar po pošti tokrat glasuje dvakrat več volivcev, ki so začasno v tujini. Skupaj 4087. Številni iz letovišč na Hrvaškem. Rekordna je bila zadnje dni tudi udeležba na predčasnih voliščih: v torek, sredo in četrtek so bile ponekod dolge vrste. Predčasno je glasovalo 66.754 volivcev.

Če bi vsi glasovali za isto stranko, bi ta krepko presegla prag za vstop v državni zbor, ki je pri štirih odstotkih tistih, ki se volitev udeležijo. Na volitvah pred tremi leti je na predčasna volišča prišlo več kot pol manj volivcev: 30.677.

Med tednom je na sedežih 88 okrajev predčasno volilo 3,9 odstotka vseh volilnih upravičencev. Danes je odprtih 3142 volišč po vsej državi in 32 na ambasadah po svetu. V Sloveniji ima pravico glasovati 1.641.465 volivcev, še 71.549 volivcev jih lahko glasuje iz tujine. Na voliščih in v volilnih organih dela okrog 22.000 ljudi.

Zaradi počitniškega časa je bilo ob razpisu volitev nekaj idej, da bi izjemoma glasovanje na Hrvaškem ob volišču v Zagrebu omogočili še na posebnem konzularnem predstavništvu, denimo v Splitu. A se na zunanjem ministrstvu za to niso odločili. Državna volilna komisija pa je zavrnila predlog predsednika republike Pahorja, da bi zaradi počitniškega časa danes delovni čas volišč podaljšali do 23. ure.

Pred tremi leti je na parlamentarnih volitvah volilo 1.121.573 volivcev (65,6 odstotka vseh). Na rednih parlamentarnih volitvah leta 2008 pa 1.070.523 (63,1 odstotka vseh).

Spopad danes poteka le za 88 sedežev. Za dva v 90-članskem državnem zboru se je končal že v postopkih kandidiranja. Že dosedanja predstavnika v državnem zboru bo zanesljivo izvolilo 6185 volivcev madžarske in 2619 italijanske narodne skupnosti. Kandidirata le László Göncz in Roberto Battelli.

***

Več v Piranu, Kopru in Izoli

Več volivcev kot pred tremi leti je do srede zaradi počitniškega časa zahtevalo tudi glasovanje zunaj kraja bivališča.

Skupaj bo na posebnih voliščih po državi (Omnia) zdaj glasovalo 3816 volivcev, pred tremi leti jih je 2475. Na treh posebnih pomorskih voliščih v Piranu, Kopru in Izoli danes glasuje 929 volivcev. Največ 438 v Piranu.

Več kot v preteklosti jih je glasovanje napovedalo tudi v Radovljici, kjer je posebno volišče, ki je uporabno za tiste, ki so na dopustu na Bledu in v Bohinju. Največ volivcev po državi je posebno glasovanje napovedalo na volišču Omnia v Ljubljani (Moste Polje): 1194. A to edino takšno volišče v prestolnici je tudi na drugih volitvah podobno obiskano.