Kresalova nepreklicno odstopila

»Od danes dalje sicer ne bom zasedala nobene politične funkcije, ne glede na to pa ostajam politično angažirana.«

Objavljeno
15. december 2011 15.16
Posodobljeno
15. december 2011 15.43
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Po nepreklicnem odstopu s položaja predsednice stranke LDS je Katarina Kresal v svojem blogu objavila zapis z naslovom S svojim odstopom odpiram prostor za konkurenčni boj, ki bo prinesel stranki novo vodstvo. V zapisu je Kresalova podala oceno o vzrokih za slabo uvrstitev na predčasnih volitvah. Meni, da se je pomemben prelom za stranko zgodil ob objavi predčasnih volitev in najavi Zorana Jankovića, da se podaja v volilno tekmo. Kresalova ostaja v stranki LDS in kot nam je ponovno potrdila, ne bo kandidirala na lokalnih volitvah.

S položajev v stranki LDS sta odstopila tudi podpredsednik stranke in predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink ter generalni sekretar Uroš Petohleb.

Stranka bo novega predsednika dobila najverjetneje šele na februarskem ali marčevskem kongresu. Do takrat bo Kresalova še vodila stranko, je povedala.

»Danes je bilo kar nekaj članov sveta, ki smo jo pozvali, naj razmisli, da ponovno kandidira za mesto predsednice, ko bodo stekli volilni postopki,« je dejal Aleš Zalar.  Anton Anderlič pa meni, da nima smisla Kresalovo vzpodbujali k temu, saj, kot je dejala sama, se je odločila, da bo ponudila možnost tudi drugim.

Na svetu stranke LDS še niso govorili o zamenjavah, vendar tega niti ni bilo pričakovati. Za mesto presdednika stranke se ne zanima predsednik sveta LDS Anton Anderlič, niti svetnik Aleš Gulič in minister za notranje zadeve iz vrst LDS Aleš Zalar.

Mesto generalnega sekretarja je vezano na predsednika stranke, zato je bil odstop Uroša Petohleba pričakovan.

Včeraj smo pisali, da je težava nekdaj največje stranke v državi, da v svojih vrstah nima veliko takšnih, ki bi jih zanimalo mesto naslednika ali naslednice Kresalove.

Pred sejo stranke smo poročali o morebitnem nepreklicnem odstopu Kresalove, česar Anton Anderlič in Aleš Gulič nista verjela, je pa vodja poslanske skupine Borut Sajovic menil, da je to zelo verjetno.

Katarina Kresal je ponudila odstop z mesta predsednice stranke po porazu stranke na predčasnih državnozborskih volitvah, ko je svoj odstop ponudila članom izvršnega odbora. Glasovanje o usodi Kresalove bo najverjetneje šele na januarskem ali februarskem kongresu, ki je pristojen za odločanje o vodstvu stranke, smo pisali včeraj.

»Hitre menjave ne bi popravile ničesar. Zato, kolikor poznam Katarino, mislim, da ne bo ponudila takojšnjega odstopa. Je vendarle razumen človek,« meni direktor vladnega urada za verske skupnost Gulič.

Tudi eden glasnejših zagovornikov sprememb v vrhu stranke Anton Anderlič zatrjuje, da zdaj ni pripravljen prevzeti nobene druge funkcije kot vodenje strankinega sveta. Nihče od sogovornikov ne verjame, da bi se novo ime na vrhu stranke lahko pojavilo že danes.

»V demokracijah obstajajo neka nenapisana pravila, kakšna so ravnanja po uspehih in tudi kakšna so ravnanja po porazih,« je na vprašanje, ali danes pričakuje nepreklicen odstop Kresalove, za STA odgovoril Sajovic. Tu po njegovem mnenju sicer ne gre za objektivno odgovornost, vendar so neka ravnanja s strani javnosti in članstva stranke pričakovana, zato je, kot pravi, velika verjetnost, da se bo to zgodilo.