Kučan za sodelovanje SD v koaliciji

Milan Kučan ne namerava sodelovati pri sestavljanju desete slovenske vlade.

Objavljeno
07. december 2011 10.15
Posodobljeno
07. december 2011 10.27
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - »Stranka SD ne more zavrniti sodelovanja v koaliciji in si umiti rok nad situacijo v nastalih razmerah v državi,« je v pogovoru za Večer dejal nekdanji predsednik Milan Kučan.

Po poročanju Večera je evropski poslanec SDS Milan Zver ocenil, da je Gregor Virant na predčasnih volitvah opravil svojo vlogo in preprečil zmago Janeza Janše. »V zgodovini slovenskega parlamenta je Virant odigral podobno vlogo kot Ciril Pucko leta 1996, ko je kot član SKD zagotovil 46. glas za vlado Janeza Drnovška,« meni Zver.

Kučan je poudaril, da glede na zavezo Pahorja, da je treba delati v dobro države, si tudi volivci ne predstavljajo, da SD ne bi bila pripravljena nositi odgovornosti. Kot je dejal, koalicija zahteva večjo programsko čvrstost, v teh časih pa po njegovih besedah država potrebuje široko koalicijo.

Kučan je v pogovoru izrazil upanje, da napoved predsednika SDS Janeza Janše o ponovnih predčasnih volitvah ne pomeni nadaljnjih blokad države in političnega odločanja. Socialdemokracija po njegovih besedah ni v zatonu, ni pa osredinjena samo v stranki SD. Povedal je še, da sam ne namerava sodelovati pri sestavljanju desete slovenske vlade.

Prednost stranke SDS pred Jankovićevo Pozitivno Slovenijo je bila po besedah Zvera zgolj virtualna. Meni tudi, da je pojem »antijanše« oz. glasovanja zgolj proti Janezu Janši bolj medijski konstrukt kot realnost. Ob tem dodaja, da imata SDS in Janša še vedno čvrsto podporo volivcev.