Neonacisti: slepi potniki parlamentarnih volitev

Vodja slovenske divizije Blood and Honour pravi, da ni njen vodja in da nima funkcije v SDS. Drugi pravijo drugače.

sre, 30.11.2011, 22:00

Blood and Honour: Je »neodvisno patriotsko, nacionalsocialistično gibanje«, ki se je konec 80. let začelo v Veliki Britaniji, njegov glavni pobudnik pa je bil zdaj že pokojni član glasbene skupine Skrewdriver Ian Stuart Donaldson, navaja arhivski posnetek spletnega mesta slovenske divizije. Prednostne dejavnosti slovenske divizije so med drugim širjenje ideologije o večvrednosti bele rase, »širjenje gibanja v vsako mesto, vsako vas«, »spoznavanje prave zgodovine«, pomoč pri razširjanju propagandnega materiala, spodbujanje družabnega dogajanja in podobno. Napačno je splošno uveljavljeno enačenje te skupine z obritoglavci, saj ti predstavljajo le del članstva. Videz je zanje pomemben, zato članom svetujejo, naj po ulicah ne hodijo »kot razcapani pankerji ali klošarji«, ampak »kot ponosni, čisti branilci svojega naroda in bele rase«. Kot smo lahko razbrali, jih danes poleg priseljencev v državi motijo džamija in župan Peter Bossman, še najbolj pa premierski pretendent Zoran Janković. Pri tem se nekateri simpatizerji na družabnih omrežjih pogovarjajo o »žuru« na Prešernovem trgu za novo leto, ki mu pravijo »bomb'ce za Stož'ce«.

Številke, parole, simboli: Uporabniki foruma Blood and Honour ter sorodnih spletišč in družabnih omrežij, se radi pozdravljajo s »Heil, prijatelj« in naslavljajo s »kamerad,« njihova uporabniška imena pa največkrat izvirajo iz nacistične ideologije, nacionalsocializma in domoljubja. Zasledili smo tudi navedbe, da je na njihovi strani pravičnost, na nasprotnikovi pa pravo. Nemalokrat njihovi pozdravi in zapisi vsebujejo številke: 88 pomeni Heil Hitler, 18 Adolf Hitler, 28 Blood and Honour, 828 Heil Blood and Honour in podobno. Simbol slovenske divizije je med drugim karantanski panter. Edini znani naslov organizacije je poštni predal v Žireh.

Koliko jih je? Po naših informacijah slovenska divizija Blood and Honour šteje približno 400 posameznikov, od katerih naj bi jih bilo okoli 150 dejavnih.

Informacijo, da je vodja slovenske divizije organizacije Blood and Honour Dejan Prosen iz Žirov, smo prejeli od zanesljivih virov, a smo jo kljub temu vsestransko preverili, prav tako Prosenove povezave s stranko SDS. Verodostojne potrditve smo prejeli pri več sogovornikih, ki so seznanjeni z različnimi vidiki navedenih povezav.

Nasprotujoče si trditve

Novembra lani je bil v Žireh ustanovljen podmladek stranke, njegov predsednik je takrat postal Jure Kunc, s Prosenom pa sta se že mesec dni pozneje v okviru gorenjske regijske koordinacije Slovenske demokratske mladine (SDM) udeležila obiska državnega zbora. S poslancem SDS Brankom Grimsom so, kot navaja spletno mesto SDM, govorili o demokraciji, vladavini ljudstva in podobnem.

Informacije, da je Prosen član izvršilnega odbora SDM Žiri in tudi podpredsednik žirovske SDS, smo preverili pri njem, Kuncu in predsedniku SDS Žiri Martinu Frelihu. Prosen je dejal, da je član in simpatizer stranke ter da je član podmladka, vendar »brez funkcije« v SDS ali SDM.

Na vprašanje, zakaj se je torej udeležil obiska pri poslancu Grimsu, je odgovoril, da »kot simpatizer«. Enako je odgovoril na vprašanja, ki so zadevala ustanovitev žirovskega podmladka, saj se na fotografijah s tega dogodka pojavlja poleg predsednika Kunca in drugih članih izvršilnega odbora. Vse fotografije hranimo v uredništvu, med njimi tudi eno z nedavne predstavitve poslanske kandidatke SDS Irene Tavčar, kjer na njeni levi strani sedi prav Prosen.

Prosen je sicer večkrat zanikal, da bi bil vodja Blood and Honour Slovenija. Pojasnil je, da ga z organizacijo nemara povezujejo, ker je član skupine Tukaj je Slovenija, in poudaril, da je domoljub. Za organizacijo je že slišal, na nekajkrat ponovljeno vprašanje, ali je njen vodja oziroma član vodstva, pa je odgovoril: »Kaj je to vodstvo? Kaj naj bi počelo?« Povedal je, da ne želi, da blatimo njegovo ime v časopisu, in da naj se tisti, ki ga povezujejo z Blood and Honour, soočijo z njim.

Tudi Kunc je zatrdil, da noben član ali simpatizer SDM oziroma SDS Žiri ni član te organizacije. Predvideva, da so jih nekateri mediji z neonacistično organizacijo začeli povezovati, ker je eden njihovih nekdanjih članov Kristjan Podobnik dejaven v Tukaj je Slovenija, ki pa po Kunčevem mnenju ni povezana z Blood and Honour. Zakaj se njegovo in Prosenovo ime omenja v zvezi z njo?

»Če sem postrižen na kratko, še ne pomeni, da sem skinhead.« Dodajmo, da se Kunc najbrž sklicuje na e-pismo, ki so ga prejšnji teden objavili nekateri mediji in ki z neonacisti povezuje omenjenega Podobnika. Vendar je po naših informacijah e-pismo najverjetneje prišlo prav iz vrst Blood and Honour ter je služilo preusmerjanju pozornosti. Navsezadnje je bil Podobnik še pred kratkim dejaven na prireditvah SDS.

Na vprašanja o Prosenovih funkcijah v SDM in SDS Žiri, so Prosen, Kunc in Frelih odgovarjali različno. Kunc je namreč zatrdil, da sam ni več predsednik SDM Žiri, temveč je to Prosen, medtem ko je Frelih dejal, da je Prosen podpredsednik žirovskega podmladka. O podatku, da je prav Prosen vodja slovenske Blood and Honour, pa je dejal: »Slišal sem. Nekdo od naših članov mi je omenil.« Zadeve sicer ni želel komentirati. Na sedežu SDS pa so na vprašanje, ali so seznanjeni, da so med člani stranke tudi pripadniki in simpatizerji neonacistične skupine Blood and Honour Slovenija, odgovorili: »S tem nismo seznanjeni.«

Slabo skrito

Spletišče Blood and Honour Slovenija je bilo pred meseci umaknjeno iz prometa, toda vsebino smo analizirali s pomočjo gradiva iz arhiva, ki hrani posnetke tega spletnega mesta. Prav tako nam je pomagalo razkritje Wikileaksa. Njihovi hekerji so pred dvema letoma vdrli v spletni forum krovne organizacije Blood and Honour in razkrili imena uporabnikov, njihove e-naslove in zasebne pogovore.

Med (najmanj) simpatizerji te organizacije smo odkrili osnovnošolsko profesorico, avstralska Slovenca, nogometaša, župana, predstavnike mladinskih organizacij in mnoge druge. Pogosto je po omenjenem forumu komuniciral tudi posameznik z imenom Dr. Gebi, pri katerem gre po naših podatkih za Zvonka Cizla, lastnika istoimenske trgovine, kjer je mogoče kupiti izdelke z neonacistično in domoljubno tematiko. Med drugim se je z Avstralko Nicole dogovoril za moderatorske pravice na slovenskem forumu Blood and Honour. Gre najbrž za Nicole Hanley, ki so jo v Avstraliji leta 2009 zaradi povezav s to organizacijo suspendirali kot sodelavko družbe Thales, ki posluje s tamkajšnjim obrambnim ministrstvom.

Slovenska vojska in policija

Na slovenskem ministrstvu za obrambo smo poizvedeli, ali so po julijskem napadu Andersa Breivika na Norveškem izvedli preiskavo o morebitnih članih in simpatizerjih Blood and Honour v lastnih vrstah; Breivik je nekaterim članom slovenske organizacije po e-pošti menda poslal svoj manifest. Zatrdili so, da pristojna služba ni ugotovila, »da bi posamezni pripadniki Slovenske vojske sodelovali v kaznivih dejanjih, ki se preganjajo v skladu s kazenskim zakonikom«, in dodali, da je enako ugotovila policija. Ker tovrstne skupine pri nas niso prepovedane, smo ponovili vprašanje, češ da je bil odgovor vsaj dvoumen. Sporočili so, da so odgovorili jasno in nedvoumno.

Kljub temu se nam je po dolgotrajnem raziskovanju uspelo dokopati do imen vsaj dveh pripadnikov Slovenske vojske z zelo verjetnimi povezavami z omenjeno skupino (imeni sta znani uredništvu). Prvi je po naših informacijah poklicni vojak, drugi pa se je lani, kot kažejo naši izsledki, udeležil urjenja v Novem mestu in je najbrž prostovoljec. Odkrili smo, da se je letos spomladi uril v afriškem Džibutiju, toda v oblačilih in z opremo, ki kažejo, da je šlo za francosko vojsko.

Kar zadeva policijo, smo preverili, ali so med lanskimi protesti pred parlamentom, ko so v pročelje letele granitne kocke, identificirali in ovadili vsaj enega člana Blood and Honour, in prav tako, ali je res, da so jih med letošnjo proslavo ob dnevu državnosti identificirali dvajset. Niso nam mogli odgovoriti, saj »evidenc o pripadnikih posameznih subkultur v Sloveniji« ne vodijo. V primeru kršitev ali kaznivih dejanj ukrepajo enako, »ne glede na kakršnokoli pripadnost«.

*

Uredništvo poudarja, da se članek in povezave z neonacistično skupino nanašajo na točno določena posameznika, ne na vso delegacijo SDM Gorenjska, ki se je udeležila obiska v Državnem zboru.

Povezane novice

Zagrebška šepetanja: neuspeh multikulturnosti
1. december ob 12:00
 Z nacizmom prežete glasbene skupine so navadna drhal, ki povzdiguje belo ...

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
124 komentarjev
nazor

Uf na kaj sem naletel po pol leta od objave. Se bližajo volitve? Delo "proletarci vseh dežel združite se".
Mar ne poslušamo že 60 let podobnega mentalnega govna. Delo je boljševiški Folkischer beobachter.
Komunisti=nacisti. Razlika med vami je le to da so ta rjavi novinarje boljše plačevali.

30. junij 2012, ob 00:27:35
Kokaina Kresal

Resnica je le prišla na dan, kdo je v resnici neonacist:

http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=17831#komentarji

02. december 2011, ob 12:37:29
Jado

S čim vsem nam bo še Delo postreglo,
samo da zmaga večno priviligirana elita iz Foruma 21...

baje se imajo za levico...

01. december 2011, ob 23:03:24
sofia

Ne vem, zakaj se zdaj moji komentatji pojavljajo pod imenom Neznan.

01. december 2011, ob 21:53:36
Rajko

Zanimivo. In šele zdaj, tik pred volitvami opazite, da na svetu še vedno obstajajo nacistične ali neonacistične stranke, združbe, društva, itd?! Stormfront, Skulls & Bones, itd., itd.
In, dodatno. Včeraj je na ZDF History bila predvajana dokumentarna oddaja o Hitlerju in njegovih ljubicah, ženah in potomcih, ki živijo še danes.
Zdaj je prepozno. Toda, moje osebno mnenje je, da bi novinarji veliko bolj pripomogli k izvolitvi sposobnih ljudi na volitvah, če bi predstavili vsak dan program ene od strank in ga secirali.

01. december 2011, ob 21:53:04
sofia

Bob Rock
"tako sofija razume družbeno ureditev. piši tako, kot mislim jaz, sicer si zapomnem tvoje ime... sicer pa so taki kot ti najboljša reklama za ZJ.."
Bog se usmili, a si ne smem zapomniti imena neke novinarke!
Pa naj piše pod psevdonimom, če se boji, da si zapomnimo ime novinarke, ki piše manipulantske, skrajno neobjektivne članke .

01. december 2011, ob 21:51:09
hrastsp

Takoj sem šel še enkrat prebrati članek v Mladini. In to tisti članek o g. Grimsu. g.Grims jih zato toži. Škoda denarja za tožbo. Res škoda! Članek Mladine sem prebral zaradi zgornje skupinske slike. Verjamem,da se motim?
Ko bi se le! Bi bil vesel!

01. december 2011, ob 19:21:38
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 19:07:47
rajmondo

Neonacisti ..................slovenija
Je slovenija ze postala ........................nacija?..velika NACIJA?..najvecja NACIJA
Poznam Nacija----dela kot portier v hotelu Hilton

Zakaj bi mi brez problemov.?? Je dolgcas.

Ce ni problemov jih naredijo, iz miske slonceka , iz SLONA misko po potrebi..Malo tako malo tako,....roka tako roka tako.

Med nami.
Kaj ce bi Delo raje pisarilo o 20 000 TISOC otrok ki v sloveniji ne dobijo zakonskega ocetovskega denarja , za prezivnino, jih je 20 000TISOC ki jih mamice same prezivljajo, ker je DRZAVA na tem podrocju odpovedala , zatajila v socialnem sistemu , do malih.
Karba & Co "raziskovalni novinarji" dajte svoj kamencek v mozaik konstruktivnega.
NEONACI..............se pridejo samo ne jih imenovat neonacionalisti..jim bo bolj pristajalo OTROCI ULICE.
Elitarna hig Society novinarska krama deluje po principu Wal stret-a , ki pa ne pase v dezelico pod Alpami,
je tako kot da bi cigana oblekel v smoking,pa mu pozabil sezuti opanke.

01. december 2011, ob 18:35:52
deželan

Že samo obstoj Blood and Honour je sramota !! Ljudje brez zgodovinskega spomina !

01. december 2011, ob 18:17:15
themilitantatheist

odličen članek!

hvalabogu, da ima vsaj še kdo dost jajc, da reče bobu bob.... zanimivo, da ženska :)

01. december 2011, ob 17:47:19
nunci

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 17:45:21
qweas2

bob r- saj nima smisla. Upam, da ti vsaj fino drsi

01. december 2011, ob 17:28:51
Bob Rock

@znan

...jest nikoli niti zacnem niti koncam z nacionalizmom...

takole, na prst ocenjeno, je 50% tvojih prispevkov šovinističnih in fašistoidnih. tako da ne bluzi.

01. december 2011, ob 15:58:11
Bob Rock

@qweas2

...daj no, zberi se malo. tik pred volitvami, SDS vodi, celo zelo močno vodi...

obrni zgodbo. kdaj pa, če ne pred volitvami? a ni jasno, da je potrebno zgodbe, ki so pomembne za izbiro stranke sporočiti javnosti? simpatiziranje z blood&honour je zame pomembna zgodba. res je ,da se ne dotika gospodarstva, ki je zdaj vodilna zgodba - a še vedno pomembna. in mislim, da je prav, da se take zgodbe objavijo. in ja, še posebej pred volitvami.

01. december 2011, ob 15:56:33
znan

vem, da me nimas za cloveka. tudi prebivalcev srebrenice niste imeli za ljudi. sej o tem ze ves cas govorim, ti mi pa nazorno pritrjujes. a, kot receno, zavedanje je nekaj stopenj.....

01. december 2011, ob 15:54:17
Neznan

LOL, nazi opravičuje svoje nazi nazore.

Znan, taki kot se ti me ne morejo užalit. A nismo to že tko ene 100x obdelali? Te niti nimam za človeka, če smo že pri tem.

01. december 2011, ob 15:50:16
qweas2

bob r- daj no, zberi se malo. tik pred volitvami, SDS vodi, celo zelo močno vodi. In pride zgodba s kobajagi neonacisti. Si res samo naiven? Po vseh letih enih in istih tik pred volitvami fint? Kolikokrat te še lahko peljejo na led? To je prav neverjetno. Osla res ne moreš 2x peljati na led, človeka pa po mili volji, cele vleče te gor in trdi, da sploh ne drsi....To mi je prav nepojmljivo.
In mimogrede, jaz ne bom volil Janše. Ti pa boš Zokija.

01. december 2011, ob 15:42:12
znan

dasoglavi, jest nikoli niti zacnem niti koncam z nacionalizmom. vse je odvisno od karature sogovornika. jasno, ce ti tko hecno prozorno skrivas(ne vem zakaj) svoje poreklo od dol, da si pridobis vecjo kredibilnost ob pljuvanju po 'klenih' obenem pa tu na teh straneh pisaris, da "imas nemski priimek, ter lahko slovence zmerjas z smrdljivimi slovani" (lol) mi postane zanimivo drocat tvoje komplekse in travme juznjaka v sloveniji. neke vrste sprostitev, medmet. sej ne zameris?

01. december 2011, ob 15:35:38
Bob Rock

@qweas2

...seveda se ujemajo, s tvojim a priori konceptom...

veš kaj je problem SDSovcev in tudi tvoj? v primeru za SDS negativne novice, dvomite v vse.. popolnoma ste prepričani, da novinar/ka laže, da gre za osebni napad.
v primeru negativne novice pri stranki z nasprotnega brega, pa gre za seveda čisto resnico in še en dokaz podlosti političnega nasprotnika.

01. december 2011, ob 15:33:08
qweas2

bob r- seveda se ujemajo, s tvojim a priori konceptom. Zato pa sem spodaj povedal, članek je višek kretenizma, Zokijeve volilce (beri: tresejo-se-mi hlače-pred-JJ-bavbavom) nagovarja, naj ne volijo Janše. Kretensko, če ne bi bilo pamfletarjev očitno strah, da bo srce močnejše od cegla po glavi hahahahahahahah.

01. december 2011, ob 15:25:00
sofia

Je Delo "liberalno"? Se zavzema za "svobodo govora"?
Vse moje komentarje so zbrisali, čeprav niso bili niti vulgarni niti prazni niti neutemeljeni.
Puščajo pa npr. tole:

".Torej, delo hoče povedati, da če ima nekdo obirto glavo je neonacist?...
da bodo pripadniki SDS krdela zagovarjali naciste, je bilo za pričakovati.".

01. december 2011, ob 15:23:19
Bob Rock

@qweas2

...članske izkaznice recimo...


hahahaha... ti si smešen... sicer pa: nihče ne brani nobenemu, da informacije ne preveri, vključno z materialom, ki ga hrani.. in do takrat jaz verjamem zgodbi, ker se stvari ujemajo.

01. december 2011, ob 15:21:23
qweas2

bob r- kot dokaza. članske izkaznice recimo. Kučan jo gotovo še ima.

01. december 2011, ob 14:55:12
Bob Rock

@JohanP

..Ne predstavi niti kančka dokaza..

kot na primer?

01. december 2011, ob 14:54:12
cla

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 14:50:05
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 14:47:44
qweas2

Premišljam....če jim po vseh teh letih s takim debilnim pamfletom uspe odvrniti enega samega volilca so dobri. Ej ala im vera.
Pa saj nima smisla - čiste misli iz oprane glave - ali zakaj sploh prepričevati Zokijeve volilce naj ne volijo za Janšo? Kretenizem brez primere. In nato, je "novinarka" samo, oprostite prosim, omejena ali plačana? S čimer se vrnemo v diskusijo o brezplačnikih, zakaj bi levi pamfletarji ustanavljali brezplačnik, če imajo vse plačnike?
Kakorkoli, verjemem da sedaj množica Zokijevih volilcev resnično ne bo volila Janše - ker prej menda res ni bilo čisto gotovo ahhahaahahahahah

01. december 2011, ob 14:46:10
cla

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 14:44:15
Neznan

Heh, ko znanu zmanjka začne z nacionalizmom ali pa se mu slučajno pridružijo puhoglavci ala cia in kevas.

Kje so časi kjer se je take nadzorovalo in po potrebi tudi sankcioniralo. :((

01. december 2011, ob 14:37:17
cla

"Sploh pa je tale "civiliziranost" ena huda cvetka. Isto je trdil Breivik in potem zaradi obstoja civilizacije zagrabil puško ter postrelil 80 neciviliziranih.":-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

01. december 2011, ob 14:32:05
qweas2

Kako prozorni pa so sploh še lahko? Vsakič, ko mislim, da so levaki dosegli dno, evo pa me spet presenetijo....
Z lučjo so brskali, da so našli nekaj kobajagi neonacistov pri tem pa nespornega šefa totalitarne oblasti pri nas postavljajo za moralen vzgled.
Patetično.

01. december 2011, ob 14:23:42
znan

LOL

01. december 2011, ob 14:23:32
Neznan

joj, daso, s tabo je pa se huje, kot si civiliziran clovek predstavlja.
+++++++++++++++++++++++++++++++++

LOL, kot pri tistih butlih, ki so tovarišici govorili, da so napisali domačo sam je raje ne bi pokazali.

Znan, trdiš, da se zavedaš kam spadaš, dej napiš, če res veš.


Sploh pa je tale "civiliziranost" ena huda cvetka. Isto je trdil Breivik in potem zaradi obstoja civilizacije zagrabil puško ter postrelil 80 neciviliziranih.

01. december 2011, ob 14:22:05
wladymyr

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 14:11:46
znan

joj, daso, s tabo je pa se huje, kot si civiliziran clovek predstavlja.

01. december 2011, ob 14:08:41
Neznan

Hehe, se mi je zdelo, da zopet govoriš o stvareh o katerih nimaš pojma.

Zlo simpl, znan. Kam sodiš?


Glede na to, da veš kam sodiš ti ne bi smelo predstavljat problema to napisat.

01. december 2011, ob 14:00:38
znan

ima smisel amebi karkoli razlagat?

01. december 2011, ob 13:55:31
JohanP

@Bob Rock
Preberi kar z velikimi tiskanimi črkami piše nad okencem za odgovor in se tistega prosim drži.

Glede članka se bom izrazil še malce bolj slikovito: Zanič je!

Ne predstavi niti kančka dokaza ampak le kup brezveznih namigov in nepovezanih podatkov (leaks), ki naj bi članku dali pridih verodostojnosti. Članek je obarvan rumeno z zaničljivo konotacijo, ki mimogrede razkriva da avtorica vodi osebno politično naravnano agendo. Ali jo vodi strah ali jeza ni razvidno, nakazuje pa, da so za dosego diskreditacije dovoljena vsa sredstva. Kodeks je pač nekaj, kar lahko -med telefonskim pogovorom -mimogrede vržeš v koš.

01. december 2011, ob 13:55:15
Neznan

jest se zavedam kam sodim
+++++++++++++++++++++++++++

Dej napiš kam sodiš, da ne bo izpadlo, da zopet govoriš stvari, ki jih sploh ne veš.

01. december 2011, ob 13:51:22
znan

jest se zavedam kam sodim, enako kot se zavedam, kam sodis ti. problem tu je edino ta, da si ti tisti, ki se nicesar ne zaveda. niti zakaj ti brisejo komentar. in to na delosiju, kjer 'rjavosrajcnikov' ni. si pac ostuden v svojem divjaskem pacanju.

ampak zavedanje je stopnja visoko nad amebo, torej ti niti ni za zamert.

01. december 2011, ob 13:41:29
Neznan

neizobrazenim pobalinom je vseeno kam jih odplaknejo upravniki greznice enako kot je idiotom vseeno za matematiko.
++++++++++++++++++++++++

Kot sem dejal, važno je le to, da se ti zavedaš kam sodiš.

01. december 2011, ob 13:37:49
Bob Rock

@JohanP

tega imena še nisem zasledil še do zdaj. dišiš mi na plačanega forumaša..?

01. december 2011, ob 13:24:39
znan

neizobrazenim pobalinom je vseeno kam jih odplaknejo upravniki greznice enako kot je idiotom vseeno za matematiko.

01. december 2011, ob 13:19:26
JohanP

Anuška,
Jaz sem pa slišal večkrat preverjene verodostojne govorice in preverjena dvo-ne-umna namigovanja (ime avtorjev hranim v predalu), da nimaš .

Strah je votel, okrog ga pa nič ni!

Vzami se v roke punca, in začni "spet" pisati verodostojne prispevke, ker tole je krneki.

01. december 2011, ob 13:10:09
Neznan

LOL, če Delo briše mi je čisto vseeno. Smetarje in upravnike te greznice nimam pretirano visoko na lestvici.

Ne glede koliko zbrišejo pa se ti vseeno zavedaš kam po moje spadaš.

01. december 2011, ob 13:09:09
Bob Rock

@Zofka

...Tale teden ste pa na Delu presegli vsako mejo dobrega okusa! Upam, da se zavedate cene, ki jo boste za to placali!...

hm.. že zadnji pimpeki na vasi grozijo, jejhata... priznam, da bi koalicija brez JJ prinesla neprecenljive izraze na obrazih desnih pimpekov... jooooj, kk bi se naslajal jooooj...

01. december 2011, ob 13:06:26
znan

no, to, da delosijevci krotite podivjane necivilizirane paglavce kot je daso je ze napredek. pozdravljam. fajn bi blo, da bi tudi zahtevali pozornost pristojnih organov za pozivanje k klanju ter pobojem. ko boste pa bolj objektivno porocali o politicnih zadevah(beri enake graficne ter prostorske vatle za obe politicne strani v lo-komunajzarsko ter pomladno demokraticno) bo pa zasijalo sonce.

01. december 2011, ob 12:59:00
Anarhist-M

kaj bo še moralo priti ven o Generalu in SS, da bodo vsaj ovce spregledale ("vojaki" SS imajo od njega itak koristi, ampak teh ni več kot 10000)?
očitno si Slovenceljni res ne zaslužijo drugega, kot diktaturo paranoičnega psihopata.
predlagam odcepitev Ljubljane od Slovenije.

01. december 2011, ob 12:52:19
nunci

Ojoj kake travme so ti ostale Dasica, ker te ata, ker si bil še premlad ni fural na svoje takratne vikend četniške pohode v Bosno in Hrvaško ??

01. december 2011, ob 12:51:16
Neznan

Koljači iz Srebrenice so po Breivikovi razlagi tvoji bratci.

Razlikujete se le v tem, da so tisti iz Srebrenice v Haagu, ti pa si kobajagi drugačemisleči volivec SDS-ja in zato na svobodi. Vse ostalo pa je isto. Ne preneseš muslimanov, ne preneseš Evrope, kratil bi pravice tisti, ki ne padejo v kalup klenega arijca,... Da ilustiram, če bi se koljači iz Srebrenice pojavili na Delu bi fantje govorili iste stvari kot jih govoriš ti, menili bi se kdaj boste šli na pizo, kradli nicke ter drug drugemu očudovali zabrit čeber.

01. december 2011, ob 12:37:04
nunci

Daso ni panike, saj že vemo, da si glupi srbijanček z manirami etično in moralno pohabljenega zločinca. Recimo si slika in prilika kakega primitivnega četniškega koljača iz Vukovarja ali Srebrenice.

01. december 2011, ob 12:29:14
Neznan

Jp, Breivik je bil proglašen za neprištevnega v času zločina, ti, ki se od Breivika razlikuješ le v tem, da si strahopetec, pa kobajagi veljaš za drugače mislečega.

01. december 2011, ob 12:25:22
nunci

Dasdas saj vemo, da je bil Brevik proglašen za neuravnovešenega, ti debil pa seobešaš na argumente šizofrenika. Ni kaj, lep prikaz tvojega intelektualnega in občega bratstva s šizofreniki.

brata v zločinski imbecilnosti press

01. december 2011, ob 12:19:36
Neznan

Zakaj ste mi zbrisali komentar kjer sem povedal kaka bo prihodnost, če zmaga fašizem?

01. december 2011, ob 12:15:31
Neznan

V čem pa se npr. en Brevik razlikuje od kakega povojnega oznovca in te titoistične golazni, ki je sitemsko in sistematsko pobijala vse kar je smatrala komunizmu in revoluciji v oviro ??
+++++++++++++++++++++++++++++

Breivik take kot si ti poimenuje kot brate.

Komunisti so take, ki jih Breivik poimenuje kot brate, likvidirali.

Breivik velja za pošast, komuniste še še sedaj ceni zaradi vloge pri likvidaciji takih kot si ti. Razlika je več kot očitna.

01. december 2011, ob 12:14:00
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 12:11:10
Zofka

Tale teden ste pa na Delu presegli vsako mejo dobrega okusa! Upam, da se zavedate cene, ki jo boste za to placali! Jaz s tezavo verjamem ze vasi vremenski napovedi!

Upam tudi, da boste tudi po teh volitvah za svoje pisunstvo prejeli veliko odpovedi narocnin!

01. december 2011, ob 12:08:24
nunci

Eh Kokaina al si smešna in nepozorna in ti ne pade v oči, da novinarka upravičeno pokaže kako se v taki miljonski metropoli kot so Žiri, najdejo skupaj in se sploh poznajo ravno taki fantje podobnih let oz. starosti.

01. december 2011, ob 12:01:15
nunci

V čem pa se npr. en Brevik razlikuje od kakega povojnega oznovca in te titoistične golazni, ki je sitemsko in sistematsko pobijala vse kar je smatrala komunizmu in revoluciji v oviro ?? Recimo iz takih brevikovskih ideoloških pozicij je že med samo vojno komunistično partizanska drhal pobija slovenske civile, ženske in otroke. Na INZ imajo preko 4400 takih imen, ki so ji ti pobili iz ponavljam, ideoloških pozicij.

Recimo Boris Kidrič ali Edvard Kardelj in njune depeše, ki pozivajo k čim hitrejšemu izvensodnem pobijanju, brez dokazovanja ali ugotavljanja krivde. Imata pa spomenike pred predsedniško palačo in na osrednjem trgu pred parlamentom in to leta 2011 in v EU. Pa recimo predsednik države odlikuje takega udbaša, ki je idejni in faktčni naslednih le teh medvojnih in povojnih pobjalcev.

01. december 2011, ob 11:55:00
Kokaina Kresal

Tekst je pa zelo zahteven, ne pove pa nič, razen tega, da se levičarji spravljajo na ljudi, ki niso člani SDS, se pa znajdejo na slikah s člani SDS.

01. december 2011, ob 11:51:54
dpa

@Kokaina Kresal

Torej, delo hoče povedati, da če ima nekdo obirto glavo je neonacist?

-----------------------
Ne, Delo tega ni hotelo povedati. Ne želim biti nesramen, vendar je očitno tekst zate prezahteven. Ali morda v tvojem duhovičenju jaz česa ne razumem?

01. december 2011, ob 11:37:38
dr.Baltazar

Slovenija je kot razvajen otrok (20 let svobode brez meja), sedaj pa nas čaka resnično življenje - REALNOST. Ali bomo sklahali in bili ihtavi ali pa se bomo streznili in začeli delti.

01. december 2011, ob 11:32:29
znan

:) eh, cla, sej ga vidis, da mu "jNa" iz genov zaudarja. stal bi v prvi vrsti z rdecimi ocmi, sabljo v rokah in enodnevno brado. aktiviral bi se kot vsak (pod)povprecen trenirkar...sej vids da mu vec itak ne nese

01. december 2011, ob 11:32:05
Bob Rock

@Kokaina Kresal

...Torej, delo hoče povedati, da če ima nekdo obirto glavo je neonacist?...

da bodo pripadniki SDS krdela zagovarjali naciste, je bilo za pričakovati..

01. december 2011, ob 11:29:00
Bob Rock

@znan

..vidis, v tem se kulturno in fenomenolosko razlikuje balkanec od slovenca...

kak dan nazaj, si v nekem postu omenjal vojno, če Turk ne bo predlagal JJ.. naj uganem: ti si potem balkanec?

01. december 2011, ob 11:27:51
cla

"Če bi JNA imela resen namen bi se v Slo. vojna drugače končala."

:-))))) Sure sinko od oficirja poražene "JLA", tisto je blo tko mal za dolgčas pregnat.

BTW, JNA je bla mogoče zate, pa za tvojga fotija.Znan, kaj misliš, kje bi bil daso, da jutri začnejo maširat po Lj na horst wessel? Garantirano v prvi vrsti, v roki rdeča zastavica s svastiko in toteknopf na kapci. 100%.

01. december 2011, ob 11:25:47
Kokaina Kresal

Torej, delo hoče povedati, da če ima nekdo obirto glavo je neonacist?

Kaj pa če je plešast in zbolel za rakom?

01. december 2011, ob 11:23:43
znan

Vem, da bi ti meni namenil enako usodo.....
---------------------

vidis, v tem se kulturno in fenomenolosko razlikuje balkanec od slovenca. ti "ves", da cel svet deluje po balkanskem principu- klanju- ki smo ga imeli cast spoznat v devetdesetih. se prej pa po II ww. pa ni tako.

naj te malce civiliziram ter izobrazim: tebe bi samo druzbeno maginaliziral, ti prakticno vzel moznost, da bi ti s tvojim psihopatskim nagonom povzrocal skodo ter razdejanje v druzbi. preprecil bi ti, skratka, da bi slovenijo spreminjal v eno od balkanskih vukojebin, ki si jih kot pozresna kobilica zapostil eno generacijo nazaj.

dotaknil se te pa nebi niti s casopisom, ne s povodcem, kar se mi taki psihopatski neizobrazeni paglavci, ki ostalim grozijo z klanjem in poboji, gabijo.

01. december 2011, ob 11:21:32
nunci

Glavni skinhead, ki tajno dela za SDS je Draško Veselinović in tudi Miran Rudan je iz teh krogov.

Lažovka Delić press

01. december 2011, ob 11:09:16
dr.Baltazar

Akademija svari pred nočno moro

Nihče ne dvomo, da je ravno ta skrb vodila tako imenovano Liberalno akademijo, da je zadnji dan novembra priobčila dramatično izjavo, v kateri je povzela resnično težavno izbiro za volivce. Menda je osnovna dilema silno preprosta. Gre za to, ali naj se odločimo za nazadnjaško ali za progresivno Slovenijo. „Liberalni akademiki" so zaskrbljeni, ker so predvolilne raziskave pokazale premoč tiste stranke, ki so jo prepoznali kot avtokratsko. Verjetno je avtokratsko vodenje kljub vsem legitimnim pomislekom in kritikam še vseeno v sferi zakonitega ravnanja, kajti v nasprotnem bi bilo nujno razmisliti o sodni prepovedi delovanja takšne stranke.

Kot liberalec, ki mu ni vseeno za razvoj liberalne misli v deželi kozolcev, bi akademiji, ki se je ozaljšala s pridevnikom liberalna, tovariško (in izjemoma celo brezplačno!) svetoval, naj proti tisti stranki ali strankam, za katere obstaja sum nezakonitega avtokratskega delovanja, namudoma sprožijo sodne postopke. Samo tako bo zadoščeno vladavini prava, ki jo vsak pristni liberalec postavlja na piedestal svojih vrednot.

Nekaj več optimizma v uvodnih ugotovitvah omenjene Akademije, ki je gotovo bolj virtualni, medijski konstrukt kot kaj drugega, se skriva v ugotovitvi, da so bile v tej kampanji liberalne stranke, kot pravijo, deležne zelo majhne pozornosti. Razveseljuje nas zlasti to, da Akademija razpolaga z dokazi, da pri nas dejansko obstaja več liberalnih strank. Doslej smo namreč mislili, da poleg Grosovih in Kresalovih liberalcev ne premoremo drugih strank s takšno opredelitvijo ali imenom.

A žal je ta del izjave tudi edini, ki vliva kanček optimizma in dobre volje. Ves preostali manifest je namreč ena sama velika, vseobsegajoča nevarnost, ki preži na volivce - nazadnjaška koalicija z neoliberalnim in katoliškim predznakom, ki nas bo vrnila v čase španske rekonkviste!

Strpnost in legitimnost

Kdo bi si mislil, da bo ena Nova Slovenija, ki je po informacijah, do katerih smo se dokopali, edina stranka s katoliškim pečatom pri nas, tako močno zaznamovala prihodnja leta. Stranka, ki grozi s prepovedjo splava, ki je v Sloveniji tako ali tako ustavna kategorija, ne more biti resna. Vseeno pa ima - in vsakemu razumnemu liberalcu, ki se zaveda, da mora biti tudi demokrat, je to popolnoma jasno - vsaka legalna politična stranka, skupina ali gibanje pravico, da se zavzema za vrednote in ideje, v katere verjame. Tudi Nova Slovenija.

Če ta strančica verjame, da je ključna rešitev za to državo prepoved splava, potem lahko rečem samo Bog se usmili... ampak to, da tako mislijo, je pač njihova legitimna pravica. Je sicer skregana z mojim prepričanjem (in zato mi ne pade na kraj pameti, da bi jih volil), a to še ne pomeni, da jim odrekam pravico, da se zavzemajo za prepoved splava. So kot politična stranka kaj manj vredni od Janševe SDS ali Jankovićeve Pozitivne Slovenije?

Problem, ki ga je odprla „Liberalna akademija", je za slovenski politični amfiteater značilen in nikakor ni nepomemben, saj govori v prvi vrsti o ljudeh samih: nestrinjanje ne more biti opravičilo za zavračanje legitimne pravice do določenega mnenja.

Očitno „liberalci", ki sedijo v Akademiji, niso strpni do drugače mislečih.

Vse to pritrjuje tezi, da ne gre za prave liberalce, ki delujejo v voltairovskem duhu.

Kje pa so pravi liberalci?

Eden od velikih paradoksov samooklicanih slovenskih liberalcev je tudi ta, da se radi usajajo na svoje bližnje politične sopotnike, ki slišijo na ime neoliberalci. Marsikoga to docela zbega; kaj za vraga pomeni, če so se liberalci spravili na neoliberalce?! Od kdaj liberalci moralizirajo in neoliberalcem očitajo, da so grožnja nadaljnjemu razvoju države?! To je vendar popoln nesmisel. Neoliberalci so zgolj liberalci, ki so zanemarili svoj socialni čut, empatijo, če hočete. Neoliberalci so liberalci, ki so prešpricali obisk pri svojem psihoanalitiku. V Sloveniji torej neoliberalcev sploh ni. Ker tudi liberalcev (skoraj) ni.

Zakaj ne? Gospod Darko Štrajn seveda ne more biti kriv, da jih ni. Niti Vitomir Gros ali Katarina Kresal ne. Liberalna demokracija Slovenije (LDS), ki životari v iluziji liberalizma, nikoli ni bila klasična politična stranka, temveč kvečjemu miniaturna, a modernizirana Socialistična zveza delovnega ljudstva, ki jo je vzpostavil pokojni modrec in občasni predsednik Janez Drnovšek. Ko se je umaknil iz strankarske politike, se je LDS razgradila kot nekdanja Sovjetska zveza.

Kaj je danes liberalnega v tej stranki? Če odštejemo pridevnik v imenu in če parafraziramo še enega pokojnika, ki so ga post mortem razglasili za očeta slovenskega bančnega sistema (sic?!), potem briljantni uhani ali sončna očala Cartier žal ne morejo odtehtati liberalizma v substančnem smislu. Pa čeprav jih nosi oseba, ki bi bila brez njih enako (ne)opazna kot prodajalka kruha v Mercatorju.

Hočem reči, da če bi v tej mentalni kaluži sploh lahko govorili o liberalcih, bi morali najprej imeti močan (višji) srednji sloj, ki je edini, iz katerega se sploh lahko razvija liberalna ideja. Samo v pristnem, sofisticiranem meščanskem miljeju - in tu žal odpade kompletna privatniško-podjetniška kasta obrtno-industrijske cone Trzin, kjer se je rodila tista ogabna sintagma „tak'le 'mamo" - se rojevajo posamezniki, ki ustrezajo moderni definiciji liberalca.

Slovenci ne moremo iz zgodovinskega vakuuma, ki smo ga bili deležni večji del prejšnjega stoletja; v družbenih okoljih z močnim podeželskim, proletarskim ali klerikalnim „inbreedingom" ni prostora za kristal in porcelan. Prevladujejo leseni hlodi, železne surovine in križ prekletstva.

Zato v Sloveniji pravih liberalcev ni. In kot vse kaže, žal, jih še dolgo ne bo.

01. december 2011, ob 11:07:47
nunci

A lahko pade Delo v bedarijah še nižje ?

01. december 2011, ob 11:05:27
Neznan

dasoglavi, v pozabo? heh, rjavosrajcni demokrati so na oblasti po vsej evropi. leta 91 je zadostovalo 5 dni operetne vojne+demokraticni pristop za razpodit balkasko zalego, ki se je v slo redila 45 let. koliko ur ter koliko gramov demopristopa bo potrebno po 4. decmbru. 5? mogoce 5 pa pol?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Prazne grožnje, znan.

Če bi JNA imela resen namen bi se v Slo. vojna drugače končala. Sicer o zmagovalcu za moje pojme ni dvoma, ampak bilo bi precej več žrtev in uničene infrastrukture.

Bodi pa prepričan, da bi v primeru reprize groze iz 1941-45 za rjavosrajčnike konec bil tudi danes enak. In bodi prepričan, da bi jaz metal cvetje na take, ki bi rjavosrajčnike zopet zazidali za 45 let. Tudi, ko bi prišli po tvojo družino bi ploskal. Vem, da bi ti meni namenil enako usodo kot so jo imeli pripravljeni izdajaci, zato tu ni nikakršne krivde ali slabega občutka. Celo tako sem prepričan v svoje domneve, da ne bi imel čisto nič proti, če bi se uporabilo preventivo namesto kurative.

Sploh pa počakaj, da na rezultate volitev. Nazadnje ste že vsi pobrili glave nato pa jokali v kotu. Tokrat je verjetnost, da On zmaga večja, ampak tu je še Danilu Turk, ki zna rjavosrajčnikom pokazat sredinec. Ni tako neverjetno, da boš zopet s pobrito glavo hlipal v kotu ter se spraševal zakaj te živ bog ne prenese.

01. december 2011, ob 11:04:32
dr.Baltazar

ta je še posebej zanimiv
Andrej Kurnik, predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede in aktivist Socialnega centra Rog, nam je pojasnil, da gre pri sobotni manifestaciji »za več iniciativ, ki se stekajo v dogodek 15. oktober.« Socialni center Rog in IWW (Nevidni delavci sveta) sta v dogajanje že vključena, v sredini septembra so se v Barceloni zbrala gibanja, mreže in posamezniki iz vse Evrope. Tam so začrtali skupne korake pri organizaciji globalnega dneva akcij 15. oktobra (15.O), včeraj zvečer pa so na alternativnem prizorišču nekdanje ljubljanske tovarne Rog na Trubarjevi doličili konkretne aktivnosti ob 15. oktobru. »Zagotovo se bomo udeležili protestov,« pravi Kurnik.

Kaj je njihovo sporočilo?

»Zelo jasno smo identificirali problem, to je politika zategovanja pasu, ki je pravzaprav potegavščina za nabiranje javnih izdatkov za dokapitalizacijo bank, s tem pa si finančni kapitalizem in institucije želijo podrediti, kar je še ostalo od socialne države, in zmanjšati socialne pravice,« je nasprotnike gibanja identificiral Kurnik.

01. december 2011, ob 11:03:47
kok pa

Glej, glej SdS bulmastifi! Kje so bili le zaprti, da jih je dr. miličnik Gorenjak spregledal

01. december 2011, ob 11:01:07
dr.Baltazar

http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=13897

ko so razbijali parlament se je sprožil destruktivni proces vladajoče politike, trenutno so ti zasedli filofax, še prej so bili pred borzo, pa v Prekmurju pri bankrotiranih kmetih, vrjetno pa če se bi ti morali podpisati bi bil podpis

collegium Liberalis

01. december 2011, ob 10:59:55
znan

no comment, ja kdo? tisti, ki mu je bilo interesu, da protesti izgubijo kredibilnost.....

01. december 2011, ob 10:58:04
Itak

Čudo prečudno, res!
Kdo pa, mislite, in po čigavi direktivi, je šel ob "študentskih" demonstracijah razbijat parlament?

01. december 2011, ob 10:51:13
dr.Baltazar

ZA LEVE NI DESNE, KER NESTRPNI STE OBOJI, ENI DO CIRKVE, DRUGI DO RECIMO HOMOSE...

Svoboda, to so sanje, sanje, ki jim največkrat ni sojeno, da bi se uresničile, ampak revež je vsak, kdor jih ni nikoli sanjal. (Ivo Andrič)
Da svobodo dobite, morate svobodo dati. (Edward Bach)
Despotizem dela nezakonito velike stvari, svoboda pa se niti ne trudi, da bi delala zakonito drobne. (Honoré de Balzac)
Slabo pri enakosti je to, da se želimo izenačiti samo s tistimi, ki so nad nami. (Henry Becque)
Vsaka družba, ki govori, da zagotavlja ljudem svobodo, jim mora najprej zagotoviti eksistenco. (Leon Blum)
Odločite se, da ne boste več sužnji in svobodni boste. (Étienne de La Boétie)
Skrivnost moči je v spoznanju, da so drugi strahopetnejši od nas. (Ludwig Börne)
Plašč svobode je za to, da pokrije številne drobne verige. (Charles de Brosses)
Tudi svoboda mora biti omejena, da jo imamo. (Edmund Burke)
Svoboda ne more obstati med na splošno pokvarjenimi ljudmi. (Edmund Burke)
Sužnji zakona smo zato, da smo lahko svobodni. (Cicero)
Srečni sužnji so največji sovražniki svobode. (Marie von Ebner-Eschenbach)
Posedovanje čudovitih sredstev za produkcijo ni prineslo svobode, temveč skrb in lakoto. (Albert Einstein)
Ne verjamem v filozofskem pomenu besede v svobodo človeka. Vsakdo deluje ne le pod nasiljem od zunaj, temveč tudi iz notranjih nujnosti. (Albert Einstein)
Svobodo in življenje zasluži tisti, ki ju mora vsak dan osvajati. (Johann Wolfgang von Goethe)
Nihče ni bolj suženj kot tisti, ki misli, da je svoboden, pa ni. (Johann Wolfgang von Goethe)
Ni hujšega strupa, kot je moč nad drugimi ljudmi. (Maksim Gorki)
Da, to bo lep dan, sonce svobode bo ogrelo zemljo z več sreče kot vsa zvezdna aristokracija. (Heinrich Heine)
Tisti, ki so osvojili svobodo, so jo osvojili za vse. (Edouard Herriot)
Sedaj pa pijmo, sedaj svobodni zaplešimo. (Horac)
Če natančno pomislimo, smo vsi goli v svojih oblekah. (Hudtwalker)
Svoboden človek je suženj, če teka za nasladami. (Ibn Išaq Al-Kindi Abu Jusuf)
Bolje je prepirati se na svobodnem zraku, kot strinjati se za rešetkami. (Ignacy Krasicki)
Dva človeka gledata skozi rešetke: prvi vidi blato, drugi pa zvezde. (Frederick Langbridge)
Čim manj je strahu pred oblastjo, tem bolj je mogočna. (Lao Ce)
Niso svobodni vsi, ki se norčujejo iz verig. (Gotthold Ephraim Lessing)
Svoboda samo za pripadnike vlade, samo za člane stranke - tudi če jih je zelo veliko - ni svoboda. Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih. (Rosa Luxemburg)
Slabo vem kaj je svoboda, dobro pa vem kaj je osvoboditev. (Andre Malraux)
Vsi ljudje se rodijo enaki, le redki pa so tisti, ki jim uspe premagati to pomanjkljivost. (Lord Mancroft)
Svobodo je treba vzpostaviti z nasiljem. (Jean–Paul Marat)
Svoboda je francoski izraz za enovitost človeškega bitja, zavest rodu in družbeni in humani odnos človeka do človeka. (Karl Marx)
Svoboda je v tem, da človek dela, kar si želi. (John Stuart Mill)
Svoboda je pravica, da delaš tisto, kar dopuščajo zakoni. (Charles de Secondat Montesquieu)
Svoboda bo vedno obstajala, treba je le plačati ceno zanjo. (Henry Millon de Montherlant)
Narod nima značaja, če ni svoboden. (Germaine Necker)
Ljudje bi bili strašni zločinci, če bi zares potrebovali vse zakone, ki jih ustvarjajo. (Nietzche)
Včasih mislim, da cena svobode ni toliko večna čuječnost kot večna umazanost. (George Orwell)
Prava svoboda uboga zakone. (Jacques Perk)
Svobodo smo predrago plačali, upoštevajoč njeno kvaliteto. (Žarko Petan)
Z nujnostjo utemeljujemo vsako omejevanje človeške svobode. To je opravičilo tiranov; to je vera sužnjev. (William Pitt)
Svoboda je za znanosti, kar je zrak za žival. (Henri Poincaré)
Ne ovirajte in pustite svobodo gibanj. (Françis Quesnay)
O svoboda! O svoboda! Kakšne zločine so zagrešili v tvojem imenu! (Marie Jeanne Philipon Roland)
Le redko bo sluga lepo govoril o svojem gospodarju. (Jean-Jacques Rousseau)
Človek se je rodil svoboden, vendar je povsod v verigah. (Jean-Jacques Rousseau)
Kadar v duši človeka izbruhne svoboda, bogovi ne morejo več ničesar storiti proti temu človeku. (Jean Paul Sartre)
Svoboda pomeni odgovornost. Zato se je večina ljudi boji. (George Bernard Shaw)
Velika svoboda je sestavljena iz več malih svobod. (Silone)
Zakon je sebičnemu človeku isto, kot je divji zveri kletka. (Herbert Spencer)
Svoboden človek ne misli skoraj nič na smrt in njegova modrost je v premišljevanju ne o smrti, temveč o življenju. (Baruch Spinoza)
Prostost, v katero pridemo skozi trpljenje, je večja od trpljenja. (Rabindranath Tagore)
Ustvarjati je prav tako težavno kot biti svoboden.

01. december 2011, ob 10:42:09
baldrick        

Ogledalce... s takimi so poskušali že rdeči khmeri... se ni ravno obneslo...

01. december 2011, ob 10:38:05
baldrick        

http://www.mladina.si/107154/nepremicninski-posli-rajka-janse-z-gotovino-do-apartmajev-v-avstriji/

in ostale zgodbe podjetnika in brata...

01. december 2011, ob 10:37:09
Mirore

Niti pod razno pokvarjeno SDS in še bolj pokvarjenega velikega vodjo. Raje nič kot pa njih. Še najraje pa najbrž stranko mladih. So mi po svoje všeč, in niso še nobenih milijard pokradli! Zavzemajo se za lustracijo, to je, da kdor je že 20 let v politiki - vsi raus! To bo to, le da narod tega ne uvidi.

Jao bo pri nas hudo. Zelo hudo. To kar je sedaj ni še nič. Naslednje leto, nemiri tudi krvavi...težka bo.

01. december 2011, ob 10:36:59
znan

dasoglavi, v pozabo? heh, rjavosrajcni demokrati so na oblasti po vsej evropi. leta 91 je zadostovalo 5 dni operetne vojne+demokraticni pristop za razpodit balkasko zalego, ki se je v slo redila 45 let. koliko ur ter koliko gramov demopristopa bo potrebno po 4. decmbru. 5? mogoce 5 pa pol?

jankovic je ze zacel piskat o zaporu kot kristus o krizu. in to 97 ur prezgodaj.

baldrick, ti si pameten clovk. pr seb lepo cutis, da bo za slovenijo bolje, ko bodo zmagali rjavosrajcni. te pa to cutenje matra, ker je skregano s tem, kar so te v soli ucil. sicer bo pa zanimivo cez ene 3 leta. se bomo takrat pogovarjali....

01. december 2011, ob 10:32:24
dr.Baltazar

pa še to če so pa člani fašistčnih organizacij pa se jih naj objavi, saj so plačani z javnim denarjem

01. december 2011, ob 10:29:43
dr.Baltazar

ker sem iz onega konca, kraj pa je majhen, sem še enkrat prebral članek, pa še enkrat, pa še e...krat, potem pa sem le pogledal kdo ga je napisal, seveda sem jo copy/pastiral v iskalnik - prvi rezultat

Anuška Delić: Znanstvena fantastika, potem pa še brezplačniki itd. Nisem desničar, še manj volilec glanzkopfa(FDV-jevca), ampak tole je že pa višek.
TRDITEV:
"Kljub temu se nam je po dolgotrajnem raziskovanju uspelo dokopati do imen vsaj dveh pripadnikov Slovenske vojske z zelo verjetnimi povezavami z omenjeno skupino (imeni sta znani uredništvu). Prvi je po naših informacijah poklicni vojak, drugi pa se je lani, kot kažejo naši izsledki, udeležil urjenja v Novem mestu in je najbrž prostovoljec. Odkrili smo, da se je letos spomladi uril v afriškem Džibutiju, toda v oblačilih in z opremo, ki kažejo, da je šlo za francosko vojsko"
IZ NAVEDENEGA JE TOREJ JASNO, DA NI PRIPADNI SLOVENSKE VOJSKE, TOREJ JE VRJETNO V TUJSKI LEGIJI
pa še veno ni jasno kaj ste hoteli s tem odstavkom povedati??

01. december 2011, ob 10:26:45
baldrick        

znan? hočeš rečt da dvomiš, da bo Janša zmagal? Po moje nas pa spet čakajo komunajzi na abalasti. Upam samo, da ne s preveliko večino.

01. december 2011, ob 10:21:05
Neznan

jebatga komunajzi, za 12 let boste sli v kot in v vseh teh letih vladavine rjavosrajcnikov vam bo peostalo samo kujanje. pa se kaksno pisemce 571 napisite, mogoce vam bo lajsalo bolecine!
+++++++++++++++++++++++++

Znan, nekoč je trajalo 4 leta, da se je rjavosrajčnike zazidalo v pozabo, koliko časa misliš, da bi trajalo danes, ko ni nepozabnega sobopleskarja za katerim bi rjavosrajčniki skrivali svoje strahopetne obraze? Dan? Dva mogoče?

01. december 2011, ob 10:20:48
spurezurko

V slovenj Gradcu se je pred dvema letoma pojavila skupina nacistov. Po začetnem tipanju terena, popivanjih v parku, teženju mladoletnikom okoli šol, so se opogumili in začeli težiti in tepsti folk po lokalih. Po enem zloljenem nosu preveč, smo ustanovili FB skupino, ki je še aktivna: Ustavimo nacizem in fašizem v Slovenj Gradcu, mestu miru. V treh dneh smo dobili več kot 1000 članov in se spustili v besedni FB boj s simpatizerji nacistov. Simpatizerji so ponavadi kvazi domoljubi, latentni fašisti in nacisti, ki imajo identično razmišljanje, nimajo pač jajc, da bi si tetovirali svastiko na hrbet. V glavnem, po FB akciji se je zganil tudi župan in potem policija. Člani skupine so pristali na sodišču zaradi povzročanja poškod v večih primerih. Eden od njih je danes v službi v Slovenski vojski. Point: nacistov je v SLO vedno več. Največ se jih skriva za kvazi domoljubljem: Tukaj je Slovenija, Hervardi, Avtonomni nacionalisti itd. In med tem ko se po forumih non stop žali folk s komunajzarji in kučanovci, so pa nacisti in somišljeniki užaljeni takoj, ko nekdo omeni da sploh obstajajo. ....

01. december 2011, ob 10:16:58
dr.Baltazar

A se je panika že začela??

01. december 2011, ob 10:11:08
znan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 10:10:05
MENS SANA

Slovenske volivke in volivce neposredno vabimo: če si želite nadzirane in cenzurirane medije, registracijo svoje zunajzakonske skupnosti, nerazumevanje ali celo kratenje človekovih pravic, uvedbo prepovedi splava, avtokratsko prirejanje ustave po svoji meri, berlusconizacijo sodišča, tožilstva in policije, ukinitev družbene solidarnosti, politično kadrovanje v javnem sektorju, potem nujno glasujte za konservativno mračno prihodnost z desnico na čelu.

Veselite se populizma in porasta nacionalizma. To je Slovenija po vaši meri, država, ki jo ljubite, in Janša s svojo koalicijo je za vas prava izbira! Uživajte!« je zapisal predsednik akademije Darko Štrajn.

01. december 2011, ob 10:04:32
Kokaina Kresal

Patetični članek.
Kdaj boste pa razkrili likvidatorje iv članstva SD in Pozitivne Slovenije.

01. december 2011, ob 10:04:28
Regrat

"Nič ne pomaga razkrivanje senc SDS, Delo, očitno ne veste, kaj pomeni fanatizem. To ga samo še bolj podžiga."

Očitno res. Zato resnično upam, da se čimveč levičarjev spravi na volitve in voli naše leve stranke, pa če še tako težko. Vem, da je folku počas že dovolj izbirat manjše zlo in da so razočarani nad našo uradno levico, ampak vedno bolj jasno je, da postaja razlika med manjšim in večjim zlom OGROMNA.

01. december 2011, ob 10:03:00
Valter Hudovernik

Avstrijski Kleine Zeitung je 30. maja letos porocal: lokalni politik iz Borovelj(Ferlach) Gerry Leitmann j izgubil mandat v obcinskem svetu. Tozilstvo je proti njemu sprozilo preiskavo... vse to zaradi tatuja - napisa na njegovi roki - Blut und Ehre / Blood and honour.
Blut und Ehre je bil slogan Hitlerjeve mladine (Hitlerjugend). Napis je bil napisan na rezilu noza, ki je bil sestavni del njihovih uniform.
Prihodnost v Sloveniji bo rjava.

01. december 2011, ob 09:46:25
Bob Rock

@baldrick

...Bob. Če kdo, se na sence resnično spoznajo jurišniki. Tam so doma...

raje bi videl, da bi se tako spoznali na gospodarstvo..

01. december 2011, ob 09:34:58
baldrick        

Bob. Če kdo, se na sence resnično spoznajo jurišniki. Tam so doma.

01. december 2011, ob 09:22:59
baldrick        

Kljub vsemu je potrebno "čestitat raziskovalnim novinarjem", da so pravočasno spravili tole informacijo v javnost.

01. december 2011, ob 09:21:01
Bob Rock

@sofia

...Njeno imei si moramo zapomniti. In njen poden od novinarstva...

tako sofija razume družbeno ureditev. piši tako, kot mislim jaz, sicer si zapomnem tvoje ime... sicer pa so taki kot ti najboljša reklama za ZJ..

01. december 2011, ob 09:12:25
Neznan

Če bi se Janša čez noč spremenil v kup dreka, bi vi še vedno videli angela. Debata nima smisla.,
++++++++++++++++++++

"Če" bi se spremenil?

Si ti bolj jajčaste sorte, da ne vidiš?

01. december 2011, ob 09:01:54
sofia

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

01. december 2011, ob 09:01:39
SarmaNovak

Glas-ovir: fotomontaža, k jo je objavla sama SDM? bravo.

01. december 2011, ob 09:01:13
Neznan

Bah, tole je kopiranje Mladine.


Sicer pa nič novega in nič kar od SDS ne bi pričakovali. Seveda imajo neonazije v svojih vrstah, navsezadnje je sam ustanovitelj te stranke klenih takoj po osamosvojitvih šel na sever masirat podplate brambovcev, nadomestil pa ga je tak zagrenjen plešast neonazi. Bit preseneče nad temle je nekaj takega kot čuditi se, da so v Stranki žensk ženske.

BTW, si predstavljate, da bi v CDU ob Merklovi sedel dečko poznan kot vodja BH. Angleži bi takoj zagnali alarm za opozarjanje na bombne napade, Francozi bi začeli jačat maginotovo linijo, Hrvati brusit srbosjeke, naši kleni pa učit se nemščine. Tule pa nič. Ob Njem sedi skinurče, pod savskim mostom pa še vedno teče Sava.

01. december 2011, ob 09:00:36
Bob Rock

@Glas-ovir

...Od daleč se vidi, da je fotografija fotomontaža. Malo bodimo pozorni na sence...

hahahaha.. šele zdaj sem opazil, Glas-ovir je postal ekspert na sencah, hahahaha!!!!!!!!!!!! Bolniki SDSovi, to so vaše metode!

01. december 2011, ob 08:57:12
Bob Rock

Torej, nobeden od SDS falange se ni obregnil ob vsebino članka. Postavlja se vprašanje: zakaj?

01. december 2011, ob 08:55:10
Radikal

silvester,
absolutno se strinjam s tabo.

01. december 2011, ob 08:45:57
neznan

Res je!

01. december 2011, ob 08:30:11
lb

@glas-ovir: če malo bolje pogledaš (nadeni si očala!) glavi oseb boš zadaj videl tudi senci.

Sicer pa janševiki vidite izključno tisto, kar želite. Če bi se Janša čez noč spremenil v kup dreka, bi vi še vedno videli angela. Debata nima smisla.

Nič ne pomaga razkrivanje senc SDS, Delo, očitno ne veste, kaj pomeni fanatizem. To ga samo še bolj podžiga.

01. december 2011, ob 08:11:15
haljoen

JAo, jao...

Delo, res ne vem, kako lahko tako blatite dosežke svojih predhodnikov v tem časniku. Včasih je bilo Delo časopis, kjer so bili dogovki in stvari zapisane sorazmerno objektivno.

Sedaj ste pa slabši od Lady, Slovenskih novic in Cicibana....v bistvo je primerjava Cicibana z Delom že žalitev na Ciciban.

Daleč ste prišli....za zaščito svojih interesov.

Objektivni do onemoglosti...ravno nekaj ur pred volilnim molkom...

01. december 2011, ob 07:32:32
baubau

Siol-ovec ali siol-ovci,kdo in koliko vam je plačal za obmetavanje demokratične stranke z blatom?Se najdejo premožni naročniki,ali ne?!

01. december 2011, ob 07:17:27
Barbara Rovšek

DELO JE PREKOSILO SAMO SEBE! Od daleč se vidi, da je fotografija fotomontaža. Malo bodimo pozorni na sence mikrofonov in oblek dveh oseb. Mikrofoni imajo po eno senco, obleki oseb po dve (svetlejši), glavi oseb pa nobene sence. To je pa nivo Kumrovško - FDV-jevskego - murgeljsklega "novinarstva".

01. december 2011, ob 07:13:13
silvester

"Dragi moji naivni ptički! Sami ste se ujeli v obljube in lepe besede skrito kletko. Sedaj boste žvrgoleli tako, kot vas bom učil jaz in moji gospodarji iz bank v Bruslju". Tako nekako se bo Slovencem v ponedeljek zahvalil zmagovalec volitev.
Finančni sistem tega sveta je mrtev. Klinično mrtvega ohranjajo pri življenju bruseljski zdravniki le tako, da mu državljani dajemo neposredno transfuzijo. Takoj, ko bi bil odklopljen bi crknil. Ta bolnik ima cirozo jeter, ker je vsa zadnja desetletja hlastal in goltal presežno vrednost, se odebelil do skrajnosti in tak ni več uporaben za nikogar.
Ti neumni zdravniki finančnega kapitala pa ga zdravijo tako, da mu dajejo injekcije čistega alkohola, ker pravi, da se po vsaki počuti bolje.
To kar delajo zdravniki vodi samo v poglabljanje krize, še večje ekonomsko, socialno in okoljsko neravnovesje ( sofiji bom obrazložil posebej, ker vem, da tega ne razume). To bo prinašalo vedno večje socialne nemire, proteste in izražanja nezadovoljstva in strahu. Politične oblasti bodo na drugi strani zapirale prostor svobode, demokracije, mediji bodo še bolj režimski, sindikati pod udarom, morda tudi prepovedana njihova dejavnost.
Prav zato so taki mladci, ki "znajo" proteste narediti krvave, razbijaške dobrodošli in jih nova oblast nujno potrebuje. S tem bo namreč kazala na prave protestnike, kako so " divji" in zmanjševala njihov vpliv na druge državljane. Vsi veliki vodje so delali tako, od Hitlerja, musolinija, tisti v Južni ameriki in še kje. Nič novega in pričakovani.
Res nas je lahko samo strah. Ob takem razvoju dogodkov in ob dejstvu, da nove paradigme razvoja zahodnega sveta sicer imamo, so poznan, vendar pri ljudeh še premalo sprejete. Človek je pač čredno bitje in ga pri odločanju ne vodi razum, pač pa strah in na drugi strani občutki in podzavest.
Nekaj črednih se oglaša tudi na teh straneh.
Do nove razvojne paradigme bomo, kot kaže, prišli le preko velikih pretresov, ko bo strah prešel v jezo in upor, ki bo odnesel staro navlako, ki nas je pripeljala v krizo in ne zna in ne more iz nje.
Da zaključim. Ti in taki fantje so pač jurišniki, ki jih avtoritaren sistem v teh časih nujno potrebuje, da prav z njihovim ravnanjem opravičuje omejevanje pravic in uporabo sile.
Tudi mene je strah. Vendar kaže, da bomo le preko množičnega strahu, jeze, razočaranja in množičnega upora, ki bo tudi krvav, prišli do nove družbene paradigme.
Pravzaprav je tako bilo v večini družbenih sprememb v zgodovini. Stare elite nikoli niso zmogle realne ocene in mirnega demokratičnega prehoda v kakovostnejše družbene odnose.
V tej krizi je dobro to, da gonilo spremeb ne bodo samo socialni konflikti in protislovja, pač pa tudi mrtev neoliberalni ekonomski in predvsem finančni sistem.

01. december 2011, ob 06:36:54
logos

Vse, kar je povezano s škofom Rožmanom je povzano z RKC in s tem z Vatikanom od načrta uničenja (maščevanje izdajstva Jude) in konfiskacije premoženja židov v II. svetovni vojni, nekatoliških Slovanov, Ciganov, partizanov in vsega, kar ni bilo znotraj osi. Zgodovina se samo ponavlja. In že smo pred pragom novega pritajenega načrta, ki je z EU zakonom prepovedan, vendar pa nekaterim dobrodošel in zato dobro skrit. Boj za oblast je neusmiljen že skozi tisočletja in tudi sedaj. Rekrutiranje "vojakov" pa tudi skrito. Ali lahko pričakujemo novega Hislerja?

01. december 2011, ob 06:17:35
Demidzen

dejte ze prodat ta bolan cajteng. tole je pod vsako kritiko.

01. december 2011, ob 00:57:57
Yahoo

Kričeči balkanec,

"Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..."
"There is no one who loves pain itself, who seeks after it and wants to have it, simply because it is pain..."

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English. Many desktop publishing packages and web page editors now use Lorem Ipsum as their default model text, and a search for 'lorem ipsum' will uncover many web sites still in their infancy. Various versions have evolved over the years, sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like).


Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.

The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don't look even slightly believable. If you are going to use a passage of Lorem Ipsum, you need to be sure there isn't anything embarrassing hidden in the middle of text. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. It uses a dictionary of over 200 Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable. The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, injected humour, or non-characteristic words etc.

01. december 2011, ob 00:37:12
Slovenski-Balkanec

Iz lastnih izkusenj in iz analiz mnenj drugih, sem sestavil sledeco, pa cetudi nepopolno, primerjavo med politicnimi ‘desnicarji’ in ‘levicarji’, ki jo nudim v presojo, ali pa kot zbirko priloznostnih idej:

Politicne ‘desnicarje’ karakterizirajo njihove sledece lastnosti in njihova sledeca misljenja in dejanja:

- so, ali ze bogati, ali pa smatrajo, najveckrat naivno, da jih bodo njihova proklamacija za ‘desnicarstvo’ in njihovo postopanje in obnasanje kot ‘desnicarji’, privedli do bogastva
- hocejo znizevati davke za najbogatejse, pod izgovorom, da bo njihov tako pridobljen dodtani dobicek (capital) pripomogel k boljsi konjukturi in dodatnim delovnim mestom, kljub ocitnemu dejstvu, da oni v najvec slucajih potem (odvodnega ali izvoznega davka prosto) prenesejo kapital v ‘cenejse’ kraje in drzave ter ustvarjajo dodatna delovna mesta tam, da tako se povisajo njihove profite
- so zelo ponosni na njihove ‘sposobnosti’ in zelo pazljivo scitijo njihove poslovne skrivnosti pred drugimi
- njihov glavni smoter v zivljenju je ustvariti in nagrabiti si cimvecje bogastvo, delno zato, ker bogastvo v kapitalisticni ureditvi pomeni istocasno tudi moc, le-ta pa jim veliko pomeni
- ni jim veliko do socijalnih uravnovesenj znotraj druzbe in drzave, kjer se nahajajo ali kjer so ustvarili njihovo bogastvo, ali si ga upajo ustvariti
- so nacelno proti univerzalnemu zdravstvenemu in zobozdravstvenemu zavarovanju
- so proti kolektivnemu dogovarjanju in proti sindikatom v privatnem sektorju
- so proti povisevanju minimalnega osebnega dohodka in proti izboljsanju pokojnin in pokojninskega sistema
- pojem ‘socijalne drzave’ jim je zopern in se njegove realizacije na vso moc otepajo
- so za privatne osnovne in srednje sole, stroski s katerimi bi naj vsaj delno bili kriti iz drzavnega proracuna
- smatrajo, da mora za svojo visjo in visoko izobrazbo biti ‘odgovoren’, toraj placnik, vsak posameznik zase
- unicujoce ogrevanje in onesnazevanje planeta Zemlje jim je drugorazredna briga, ki dalec zaostaja za njihovo gonjo za dobickom in osebnim bogastvom
- smatrajo homoseksualce in lezbijke za druzbene devijante in odpadnike
- se nacelno pretvarjajo ter proglasujejo, da niso Slovani, ampak t.i. zahodnjaki, ki bi baje naj izhajali iz nekih Venetov, ki so izumrli ze pred vec kot 1500 (tisocpetsto) leti
- smatrajo, da je bilo petokolonastvo in ponemcevanje bolj sprejemljivo in bolj opravicljivo, kot so bili napori NOB v smislu obstoja naroda in njegove zascite pred ponemcenjem (na zalost, smo dandanes v miru zrtve ameri-anglo-saksonizaciji)
- smatrajo vojne zlocine, ki so bili poceti v smislu ‘obrambe Cerkve in vere ter (nekaterih) domov’ za opravicljive, ce ze ne vedno tudi za negresne
- zagovarjajo ucenje verouka v solah, ceprav ustava jasno doloca, da drzava mora biti locena od Cerkve oz. religije
- se bojijo komunistov in socijalistov bolj kot se hudic boji kriza, zaradi konkurence, predvsem pa zaradi potencijalne izgube statusa, ki ga uzivajo v odsotnosti komunistov in socijalistov
- so za cimvecje trosenje za vojsko in t.i. obrambne namene ter na vso mozno moc podpirajo vojno-industrijski kompleks, v glavnem zato, ker od slednejga prejemajo podporo vseh mogocih vrst, najbolj pa financno podporo
- so za NATO vojni pakt in njegove vojne avanture zunaj severno-atlantskega obmocja, delno zato, ker se smatrajo nesposobne za neodvisno vodenje RSi, ali samostojne ali v ponovni zvezi z nekaterimi drugimi juzno-slovanksimi narodi in drzavami
- so za izraelske jude in Palestinski Izrael ter proti Palestini in proti Palestincem
- so za vojne in za podobne vojaske avanture ZDA in NATO vojnega pakta, pod izgovorom ohranjevanja drzavnega in svetovnega miru, ne glede na ocitno dejstvo, da so oni sami vedno najvecji teroristi in agresorji ter gnusni okupatorji

Politicne ‘levicarje’ karakterizirajo njihove sledece lastnosti in njihova sledeca misljenja in dejanja:

- skoraj v popolnosti vse obratno od tistih lastnosti, stremljenj in dejanj, ki so zgoraj navedena za ‘desnicarje’

Upam, da bo zgoraj navedeno v pomoc pri volilnem odlocanju vsaj nekaterim, in ne obratno, ker bo eventuelno zavrnjeno, kot odvecno.

Narod slovenski si bo sodbo pisal sam! In ze zopet na volitvah! Pa si jo naj pise!

Opravicujem se, ker mi pogoji ne dovoljujjeo uporabe sumnikov svojevrstnih nasi, in do nedavnega zelo lepi ter od anglo-saksonskega onesnazenja bolj cisti, slovansko-slovenski materinscini, nasi slovenscini.

30. november 2011, ob 23:57:28
Yahoo

Vsak vidi, da se ta desni na slikci bolj slabo kvalificira za "rasnega" slovenceljna. Verjetno je to tista druščina, ki bosanske izgnance prisiljuje po hodnikih kričati "ovo je cpbnja" in tiščati tri nedolžne trplenja polne prstke kvišku, da potešijo svojo ah, kaj jaz vem kaj.... še briga me več ne... fuj in fej

30. november 2011, ob 23:29:22
sofia

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

30. november 2011, ob 23:25:03
herkules

-nunci
ej deset točk zate!

30. november 2011, ob 23:18:22
novi_butalec

Bedarija! V Delu ste očitno dobili nalogo, da na volitve naterate prav vse, ki naj bi jim šel Janša na živce.

Ali se zavedate, da s takim nakladanjem dejansko Janšo postavljate nad kritiko? Vse, kar boste napisali o njem, celo če bo res, bo lahko odpravil z zamahom roke in izjavo: "Saj veste, Delo!"

Glede na tak nivo člankov celo razumem, zakaj noče dati intervjuja vašemu časopisu.

30. november 2011, ob 23:17:06
herkules

Spoštovani,
pa kaj ste vi čist normalni,pa vi res želite,da tip zboli z agresijo,k ga nekam turite,ki sploh ne ve kam paše? Delo,primite se DELA!!!!!

30. november 2011, ob 23:03:42
mirko1

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

30. november 2011, ob 23:00:43
Jado

S čim vsem nam bo še Delo postreglo,
samo da zmaga večno priviligirana elita iz Foruma 21...

baje se imajo za levico...

30. november 2011, ob 22:55:31
Kokaina Kresal

Pa dobro...neonacisti so v vsaki stranki. In kaj pol?

Tipična afera iz nepotrjenih virov.

Ker predstavnikom stranke ne morejo do živega, se spravljajo na njene člane.

30. november 2011, ob 22:54:21
rajmondo

Mene je strah.
Srecen sem da sem moski.
Kdaj bodo napadli
Zakaj jih policija ne preganja
A ono truplo iz ljubljanice je njihov zlocin
Mame zaklepajte otroke.
Ja se jim vidi , po frizuri.
A so povezani z angleskimi Blood and Honour
Breikviku so priskrbeli orozje in bombo
V avstraliji gradijo bolnisnico
Podatki so netocni po anketi Nimedije jih je v ljubljani okrog 300 000
Mene je strah
pa na zdravje in se dolga leta delavni bralci dela za dobro in lepo soboto predvsem pa za NEdelo.

30. november 2011, ob 22:38:29
124 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej